Frp ønsker ikke regjeringskrise

Fremskrittspartiets Carl I. Hagen er slett ikke sikker på at regjeringen Bondevik blir sittende fram til neste valg. Men han ønsker ikke å lage regjeringskrise på statsbudsjettet til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringen Bondevik har satt seg selv i en vanskelig situasjon. Derfor er behandlingen av statsbudsjettet til høsten helt åpen, sa Hagen under sin oppsummering av vårsesjonen i Stortinget fredag.

Partilederen ønsket alle en sommer fri for Hagen. Trolig er han allerede på vei til sommerferie i Spania. Han reiser fornøyd med de politiske seirer som partiet har tatt i vårsesjonen, sammen med regjeringspartiene og med opposisjonen. En lang liste over saker som er i havn, legges fram foran sommerferien. Andre saker skal han vinne i framtida.

- Vi må få til et utenlandsbudsjett i denne perioden. Folk flest forstår ikke hvorfor vi ikke kan bygge omsorgshjem og sykehjem i utlandet på et utenlandsbudsjett, sier Hagen.

Han ser for seg muligheter for to andre regjeringsdannelser, to regjeringer som vil være vel så sterke som dagens trepartiregjering. Den ene er en regjering dannet av Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet. Den andre er en SV, Ap og KrF-regjering.

Hagen vet at det kommer til å bli tøft for Fremskrittspartiet å komme med i en regjering.

- Forventningspresset vil være skyhøyt, sier han.

Partiet er i full sving med å klargjøre og analysere alle sider som må være klare og gjennomanalyserte før Frp går med i regjering. Når det blir, kan Hagen ikke si. Men han er sikker på at det vil skje en gang, kanskje neste år, kanskje i 2009.

Fremskrittspartiets posisjon i samfunnet er sterk, og Hagen er overbevist om at partiet kommer til å forbli ett av landets ledende partier sammen med Arbeiderpartiet og Høyre.

Kanskje Ap vil lukte på et regjeringsskifte til våren når partiet har avviklet landsmøtet, fått ny leder og fått sitt hus i orden, spekulerer Hagen. Carl I. Hagen fastholder at Frp befinner seg midt i det politiske feltet.

- Vi har tilpasset oss endrede samfunnsforhold, men den grunnleggende ideologien ligger fast, sier han.

(NTB-Kari Westengen)