Frp ønsker ikke Syrias kjemiske våpen i Norge

Christian Tybring-Gjedde (Frp) ser ikke poenget med å frakte Syrias kjemiske våpen helt til Norge.

PÅ PLASS I STORTINGET:  Frps Christian Tybring-Gjedde er her avbildet under åpningen av det 158. storting i forrige uke. Frp-eren har fått plass i utenrikskomiteen, og sier han ikke ser poenget med å få kjemiske våpen fra Syria til Norge for destruksjon eller lagring. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ PLASS I STORTINGET: Frps Christian Tybring-Gjedde er her avbildet under åpningen av det 158. storting i forrige uke. Frp-eren har fått plass i utenrikskomiteen, og sier han ikke ser poenget med å få kjemiske våpen fra Syria til Norge for destruksjon eller lagring. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det klart at FN, USA og Russland vil be Norge om å ta imot imellom 300 og 500 tonn saringass og mindre enn 50 tonn sennepsgass, meldte NRK. Det er nærmere halvparten av Assads kjemiske stridsmidler. Prisen er ennå ukjent, men Norge må neppe ta hele regninga, kommer det fram.

Nå må den ferske utenriksministeren Børge Brende (Høyre) svare på om Norge kan påta seg en viktig rolle i destruksjonen av Syrias kjemiske midler. Frps medlem i utenriks- og forsvarsomiteen, Christian Tybring Gjedde, håper regjeringen sier nei til å ta imot våpenen.

- Jeg ser ikke poenget med å frakte våpnene helt til Norge. Vi har så vidt meg bekjent aldri produsert kjemiske våpen, og jeg stiller spørsmål ved hvorvidt vi har kompetanse til å destruere dem, sier Tybring-Gjedde til Aftenposten.

Norge er bedt om å ta imot 500 tonn med saringass, samt nær 50 tonn med sennepsgass, som skal være halvparten av Assads kjemiske våpenarsenal.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at Norge har forpliktet seg til å støtte FN-resolusjonen om destruksjon av Syrias kjemiske våpen, men poengterer at det kan gjøres på flere måter enn å gjøre selve jobben, blant annet ved økonomisk støtte.

- Vi vil bidre med relevante ting til destruksjon av kjemiske våpen i Syria. Det er satt ned en ekspertgruppe for å se nærmere på dette. Destruksjon av disse våpnene er av avgjørende viktighet. Hvis konklusjonen er at det er mest fornuftig å få våpnene ut av Syria, vil vi serøst vurdere om det er hensiktsmessig å ta disse våpnene til Norge, sier utenriksminister Børge Brende til Dagbladet.

Intervjuet med Brende er publisert i dagens papirutgave av Dagbladet.

Både USAs utenriksminister John Kerry og president Barack Obama skal ha tatt opp spørsmålet da de fredag ringte henholdsvis Brende og statsminister Erna Solberg (H) for å gratulere med utnevnelsen av den nye regjeringen.
(NTB/Dagbladet)