<strong>NYE RETNINGSLINJER:</strong> Fra Siv Jensen og Frp-ledelsen. Foto: Berit Roald/SCANPIX
NYE RETNINGSLINJER: Fra Siv Jensen og Frp-ledelsen. Foto: Berit Roald/SCANPIX Vis mer

- Frp oppfordrer til angiveri

Medlemmene skal varsle om illojalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

—?Dette kunne jo vært skrevet i en rekke ettpartistater i sin tid, sier Frank Aarebrot til Dagbladet.

Valgforskeren synes retorikken i Frps tiende «valgbud» minner om en oppfordring fra en gammel kommuniststat, når tillits- og folkevalgte bes om å huske at «lojaliteten til partiet er viktigere enn enkeltpersoner».

Stjerneeksempel
Partiets ti bud for årets valgkamp har fokus på at kandidatene alltid må representere partiet positivt, alltid må beklage feil, og må gjøre det de kan for å styrke partiet.

I det siste punktet, ber ledelsen i Fremskrittspartiet medlemmene om å følge med på hverandre, og varsle dersom noen gjør noe galt.

«Du vil vel ikke at noen skal skade partiet? Dersom du kjenner til at noen har gjort noe som kan være til skade for partiet, er det din plikt og melde fra» står det i lista som ble sendt ut til medlemmer i partimagasinet Fremskritt før jul, og ble trykket igjen i januarnummeret.

—?Følger du disse ti budene vil du være stjerneeksemplet på hvordan du som folke- og tillitsvalgt i kommunen og for FrP skal opptre. Velgerne vil strømme til deg, står det i meldingen fra generalsekretær Geir Mo.

Aarebrot synes det er merkelig at Frp føler behov for å skrive ned noe han anser som utpregete uskrevne regler i andre partier.

—?Er det gjort noe galt, tror jeg de fleste uansett ville sagt fra til ledelsen. En skal ikke strekke det for langt, men dette er jo en oppfordring til angiveri, som jeg vel tviler på at Frp er for ellers i samfunnet, sier Aarebrot.

Styrket partikultur
Professor Trond Nordby ved Universitetet i Oslo, tror punktet er et tegn på Frp?s voksende partifølelse.

—?Det er en bekreftelse på at de har klart å styrke lojaliteten til partiet og skape en partikultur, og et forsøk på å stabilisere partiet, sier Nordby til Dagbladet.

Generalsekretær Geir Mo var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

<strong>ANGIVERI:</strong> Mener Frank Aarebrot. Foto: Marit Hommedal/SCANPIX
ANGIVERI: Mener Frank Aarebrot. Foto: Marit Hommedal/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer