Frp-ordførere sier JA til flyktninger

Selv om Siv Jensen ber Frp-ere si «nei» til flyktninger, sier Frp-ordførere «ja».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går innledet finansminister og partileder Siv Jensen valgkampen i Ålesund med å oppfordre Frp-politikere landet over til å kjempe mot det vedtaket hennes egen regjering er satt til å gjennomføre: Avtalen mellom alle partiene på Stortinget, unntatt SV og Frp, om at Norge skal ta i mot 8000 flyktninger fra Syria i løpet av tre år.

- Vi bruker valgkampen til å kjempe mot avtalen. Si «nei» i alle landets kommuner, så de kan tenke seg om de som står bak dette vedtaket, sa Jensen på torvet i Ålesund.

Men en rekke av Frp´s egne ordførere sier derimot «ja» til å ta i mot flyktninger, slik også integreringsminister Solveig Horne (Frp) ber dem om å gjøre.

- Vi prøver etter beste evne å ta i mot flere flyktninger. Det er jo vår egen statsråd som ber om dette, sier ordfører Harald Espelund (Frp) i Ullensaker kommune til Dagbladet.

Ba om flere Først hadde de et vedtak om å ta imot 25 flyktninger i år, men etter oppfordringen fra Horne gikk Frp-ordføreren en ny runde med kommunestyret og fikk løftet antallet til 35.

- Vi sliter litt med å skaffe boliger, men flinke folk i administrasjonen her har gjort at vi har fått ned boligkøen. Det har gått fantastisk flott den siste tiden. Jeg signerer kjøp av nye hus hele tiden.

Han synes kommunen kommer godt ut av huskjøpene når Staten tar 40 prosent av regninga.

- Men synes du ikke at det er litt merkelig at Frp-statsråd Siv Jensen ber dere si tvert nei samtidig som Frp-statsråd Solveig Horne jobber for at dere skal ta i mot flere?

FrP-BASTION: Ordfører Terje Søviknes (FrP) i Os. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FrP-BASTION: Ordfører Terje Søviknes (FrP) i Os. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Jeg oppfatter ikke at Siv var så bastant. Hun er vel mest opptatt av at kommuner ikke skal tvinges til å ta imot flere enn de klarer, sier Espelund.

Har kommet Han er ikke den eneste Frp-ordføreren som ønsker flyktninger velkommen. Dagbladet har i kveld snakket med seks av partiets 12 ordførere og alle åpner opp for å ta imot flyktninger i sin kommune.

- Vi har sagt ja til å ta i mot de flyktningene Solveig Horne ba oss om, og noen av flyktningene fra Syria har allerede ankommet, sier ordfører Ruth Eriksen i Sveio kommune nord for Haugesund.

De har vedtatt å ta imot fem ekstra flyktninger i år og 21 ekstra neste år.

- Her i Sveio har vi veldig flinke folk som jobber med flyktninger og integreringen har gått veldig bra. Kvalitet er det viktigste. Klarer vi ikke holde på kvaliteten må vi gå ned i antall, men så langt har det gått bra, sier Frp-ordføreren.

Pengespørsmål Flere av ordførerne påpeker at det først og fremst er hvor mye penger som følger med, som vil være avgjørende for hvor mange flyktninger de vil kunne ta i mot.

- Vi har et vedtak i Bamble kommunestyre. Det er det jeg forholder meg til. Vi tar inn 40 nå og vil øke det til 50 årlig under forutsetning av at staten fullfinansierer flyktningene. Det er ikke et tema å gå noe ned på det som er vedtatt, sier ordfører Jon Pieter Flølo (Frp).

- Det må være såpass økonomisk fornuftig at du slipper å legge ned sykehjemsplasser for å ta i mot. Hvis dette er fullfinansiert og vi klarer å skaffe boliger så kan det være aktuelt. Men vi har erfart før at det ofte koster mer enn vi først tror, så derfor er vi skeptiske, sier Midsund-ordfører Einar Øien (Frp).

Dugnad I Frp-bastionen Os skal de i år ta i mot 15 flyktninger. Først senere i høst skal de bestemme hvor mange som skal få komme de neste årene. Men det er ikke aktuelt å ta i mot null.

- Vi har hatt et moderat mottak over flere år. Det er en bred enighet mellom Frp og Høyre om å ta i mot så få at vi kan sikre god bolig og arbeid. Vi i Frp har sagt at vi kan ta i mot et lite antall, så den dugnaden er vi med på. Frp er også innstilt på å ta i mot noen de neste årene, sier ordfører og sentralstyremedlem i Frp Terje Søviknes.

SJEFSBESØK:  Siv Jensen, besøker Frp-ordfører Harald Espelund i Ullensaker kommune. 

Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SJEFSBESØK: Siv Jensen, besøker Frp-ordfører Harald Espelund i Ullensaker kommune. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Han viser til at Frp i Os er programforpliktet til å ta i mot et lite antall og at lokallaget er forpliktet til å følge opp det vedtatte programmet.

I Fræna kommune ble vedtaket om å ta i mot flere flyktninger gjort mot FrPs stemmer.

- Vi lovet Solveig Horne at vi ville prøve å bosette 15 av de som har kommet til Norge. Men vi sliter med det samme i Fræna som mange andre steder, nemlig mangel på bolig, sier ordfører Nils Johan Gjendem (Frp).

SKEPTISK: Ordfører Einar Øien (FrP) i Midsund kommune.
SKEPTISK: Ordfører Einar Øien (FrP) i Midsund kommune. Vis mer