Frp-politiker: - Sola og «kosmisk stråling» styrer klimaet, ikke CO2

Miljøvernministeren skremt av Frp's klimafornektelse.

SKREMT: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) er skremt av den klimaskeptiske retorikken til Frp. Han mener velgerne har krav på å vite hva Frp mener om menneskeskapte klimaendringer. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
SKREMT: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) er skremt av den klimaskeptiske retorikken til Frp. Han mener velgerne har krav på å vite hva Frp mener om menneskeskapte klimaendringer. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Sola og såkalt «kosmisk stråling» styrer klimaet på jorden, ikke CO2.

Det slo Frp-representant Arne Sortevik fast i et skriftlig spørsmål til miljøvernministeren Bård Vegar Solhjell (SV) nylig. Han viste til en nettartikkel som omtalte forskning utført av Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning (CERN).

- Resultatet av CERNS forskning må føre til at CO2-basert klimapolitikk legges til side og at klimapolitikkens innhold endres, fortsatte Sortevik.

Men CERNs forskning på skydannelser utelukker ikke menneskeskapte klimaendringer som følge av C02-utslipp. Og CERN understreker selv at det er «prematurt å konkludere med at kosmisk stråling har en signifikant innflytelse på klimaet».      

- Frp klimafornekter Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) mener Sorteviks spørsmål er et typisk eksempel på Frp's klimafornektelse.

- Her har Frp, bevisst eller ubevisst, gjort to grove feil. For det første har de gitt en fullstendig feil representasjon av innholdet i forskningen fra CERN. De konkluderer på en helt annen måte enn det Frp synes å tro, sier Solhjell til Dagbladet.

- For det andre har de lagt til grunn at kosmisk stråling utelukker klimaendringer som følge av CO2-utslipp. Poenget er ikke at klimaendringene bare er menneskeskapte. Det er flere faktorer her, også solstråling. Det har også FNs klimapanel tatt høyde for i sin fjerde hovedrapport, sammen med andre faktorer som menneskeskapte CO2-utslipp og andre klimagasser, fortsetter han. 

FNs klimapanel er en internasjonal institusjon opprettet av FN-organene Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og FNs miljøprogram (UNEP). Klimapanelet forsker ikke selv, men sammenstiler og oppsummerer annen internasjonal forskning på klimaendringene. Panelet har så langt kommet med fire hovedrapporter, den hittil siste i 2007.

FNs klimapanel regnet det da som meget sannsynslig at mesteparten av de observerte endringene i det globale klimasystemet de siste 50 årene er menneskeskapte.

Arbeidet med den femte hovedrapporten ventes avsluttet i 2014. 

- Siv må rydde opp - Vi kan disklutere hvor stor effekt de ulike faktorene har på klimaendringene. Men at menneskeskapte klimaendringer i det hele tatt finner sted, og at de er betydelige,  det kan vi slå fast: Bortimot all forskning støtter den konklusjonen. Spørsmålet blir: Skal hobbyteorier få styre politikken vår? Det er det som er kjernen her, sier Solhjell. 

Miljøvernministeren mener Frp-leder Siv Jensen skylder velgerne å avklare om Frp tror på menneskeskapte klimaendringer eller ikke.

meningsmålingene ligger Frp an til å innta regjeringskorridorene til høsten.

KOSMISK STRÅLING:  Stortingsrepresentant Arne Sortevik, vil legge CO2-basert klimapolitikk til side. Han mener solen og kosmisk stråling styrer klimaet på jorden. Foto: Knut Falch/SCANPIX
KOSMISK STRÅLING: Stortingsrepresentant Arne Sortevik, vil legge CO2-basert klimapolitikk til side. Han mener solen og kosmisk stråling styrer klimaet på jorden. Foto: Knut Falch/SCANPIX Vis mer

Solhjell mener velgerne har krav på å vite om de da risikerer å få en klimaskeptisk utenriksministere eller samferdselsminister.            

- Som finansminister, utviklingsminister eller utenriksminister vil du møte dette spørsmålet internasjonalt. Som samferdselsminister eller landbruksminister vil du møtte utfordringen hjemme. Nesten hele regjeringen jobber med klima på en eller annen måte, sier Solhjell.

Frp: - Vi avgir ikke trosbekjennelser Frp's handlingsprogram slår fast at det er «for tidlig å konkludere rundt årsakssammenhenger vedrørende klimaendringer».

Setningen gjentas i programkomiteens forslag til handlingsprogram for neste stortingsperiode.

Frp lar sin klimapolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, svare for partilederen. Han mener Frp står for en sunn klimaskepsis.  
 
- Det Solhjell krever, er at vi avlegger en trosbekjennelse om menneskeskapte klimaendringer. Det kommer han ikke til å få. For oss handler dette om vitenskap, ikke religion, slår han fast.

Les hele tilsvaret her

FAKTA: FNs klimapanel (IPCC)

  • FNs klimapanel (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) ble grunnlagt av FNs miljøprogram (UNEP) og Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) i 1988.
Klimapanelet forsker ikke selv, men sammenstiler og oppsummerer
 internasjonal forskning på klimaendringene. Panelet har så langt kommet med fire hovedrapporter, den hittil siste i 2007.

  • De tre tidligere hovedrapportene kom i 1990, 1995 og 2001.

Arbeidet med den femte hovedrapporten ventes avsluttet i 2014.

  • Til den siste hovedrapporten har over 450 av klimaforskere vurdert og sammenfattet klimaforskning.
  • I tillegg har mer enn 800 eksperter bidratt i skrivingen av tekst til rapporten.
  • Mer enn 2500 faglige eksperter fra drøyt 130 land har deltatt i høringsprosessene.
  • Tidligere rapporter har dannet grunnlaget for blant annet Kyotoprotokollen.
  • (Kilde: Klima- og forurensningsdirektoratet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer