«INHUMANT INNLEGG» Frp-politiker Sverre Storbæk sto for et innlegg i kommunestyret i Hemnes som andre politikere omtaler som «det mest inhumane innlegget noensinne». Foto: Privat
«INHUMANT INNLEGG» Frp-politiker Sverre Storbæk sto for et innlegg i kommunestyret i Hemnes som andre politikere omtaler som «det mest inhumane innlegget noensinne». Foto: PrivatVis mer

Frp-politiker beskyldt for å ha levert «det mest inhumane innlegget noensinne»

Sjokkerte kommunestyret under flyktningdebatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hemnes kommune har sagt nei til å bosette flyktninger i flere år, men i går gikk kommunestyret inn for å ta imot ti flyktninger i år, og 15 flyktninger i både 2016 og 2017.

Fra talerstolen leverte Frp-politiker Sverre Storbæk et innlegg som skal ha gitt andre i kommunestyret hakeslepp, skriver NRK.

- Steining ved utroskap Storbæk levnet liten tvil om at han ikke ville at kommunestyret skulle gå inn for å bosette flyktninger i kommunen, ifølge Rana Blad som først omtalte saken.

- Med erfaring om hva slags land disse flyktningene kommer fra, stort sett, så må jeg si at jeg er meget skeptisk. De fleste av dem bærer med seg religiøse og kulturelle holdninger som er for oss helt uakseptable, og som vi vil ta sterk avstand fra, sa Storbæk fra talerstolen.
 
For å illustrere hva han siktet til, leste Frp-politikeren opp utvalgte lover fra Sharialoven.

-  De som kommer støtter Sharialover, hvor det åpnes for steining ved utroskap og blasfemi. Samtidig synes de det er helt ok med flerkoneri og kjønnslemlestelser. De slakter også dyr på en bestialsk måte. De synes det er greit med tvangsekteskap og kvinneundertrykkelse, sa Storbæk videre fra talerstolen.

Videre undret Strobæk seg over at det i Nav-rapportene står at kommunene skal se på flyktningbosettelser som en berikelse.

- Hva er det slags berikelse er det vi snakker om? Jeg har lyst til å spørre om, og etterlyse, én eneste berikelse som vi kan ta med oss. Den finnes ikke etter mitt syn.

- Så er det de som sier at vi kan ta imot kvoteflyktninger for de er det FN som plukker ut. Men FN plukka ut han Krekar de. Det viser hva vi egentlig snakker om. Og nå har til og med disse IS-krigerne begynt å infiltrere flyktningene. Selv PST har begynt å rope varsku - og så skal vi stå her og klappe i hendene og ta imot dem med åpne armer? Jeg fatter ikke at det går an for oppegående folk å ikke se den her gærenskapen vi nå er utsatt for, fortsatte Frp-politikeren.

Fikk hakeslepp Arbeiderparti-politiker Vidar Lennvik sier til NRK at han var glad kommunestyret stemte ja, og han omtaler innlegget fra Sverre Storbæk som «det mest inhumane noensinne fra talerstolen i Hemnes».

- Jeg har aldri hørt noe så galt. Jeg ble helt satt ut. Det var så ekstremt at jeg fikk hakeslepp, sier Arbeiderparti-politikeren til NRK.

Leder av Hemnes Arbeiderparti, Tord Johansen, sier at han aldri har opplevd at et kommunestyre så unisont har fordømt et innlegg før.

- Under fremføringen var representantene fra samtlige partier ikke bare hoderystende, men folk spurte seg «går dette an»?, sier Johansen til NRK.

- Ikke rasisme Storbæk selv tar kritikken med knusende ro. 

- Dette er ikke rasisme. Jeg kritiserer religionen og sier de fleste har med seg en religion som ikke passer i vårt verdigrunnlag. Jeg sier ikke at det gjelder alle, men de fleste. De fleste som kommer er muslimer, derfor er vi kritiske, sier han til Dagbladet. 

Han sier han står fullt og helt inne for det han sa i kommunestyret, og at han hadde støtte i lokallaget i partiet. På spørsmål om han tror Frp sentralt er enig i karakteristikkene, sier han: 

- De, med alle dere andre skal være politisk korrekte. Jeg sier det som folk flest mener, og ikke på vegne av andre. Frp vil ha en folkeavstemning. I kommunestyret ble jeg nedstemt av mange som sier de vil ha en folkeavstemning, men det er nok partipisken som virker der, sier han. 

Storbæk sier innlegget hans ikke var en politisk markering, og vil uttrykke at han ikke ville kritisere verken afrikanere eller syrere, men den islamske religionen. 

- Jeg mener at vi ikke hjelper dem med å ta en håndfull mennesker hit, og glemme de som er igjen. Jeg er den første til å være med å bevilge mye penger til nærområdene. I kommunene som skal ta imot flyktninger, blir disse en sosial og økonomisk belastning. De fleste kommunene har ikke en haug med ledige arbeidsplasser, sier Storbæk til Dagbladet.