Frp-politiker koblet Strøm-Erichsen til «43 Utøya-massakrer»

Lokalpolitiker Magnus Wester (25) kalte i dag helseministeren «massemorder» på Facebook og sammenlignet 22. juli-drapene med nedleggelse av solarier.

VOLDSOMME VIRKEMIDLER: Slik presenterte lokalpolitiker Magnus Wester sitt syn i solariumsdebatten på Facebook-veggen sin i dag.
VOLDSOMME VIRKEMIDLER: Slik presenterte lokalpolitiker Magnus Wester sitt syn i solariumsdebatten på Facebook-veggen sin i dag.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samme dag som hele Norges oppmerksomhet var rettet mot aktoratets prosedyrer i 22.juli-rettssaken, valgte lokalpolitiker Magnus Wester i Namsos Frp å legge ut den ovenstående «løpeseddelen» på Facebook-veggen sin.

- En massemorder verdig På svart bakgrunn er et manipulert bilde av helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) påført hoggtenner og rødlysende øyne, ledsaget av følgende tekst:

«Bemanningskravet på solarier vil drepe 3000 mennesker i året, tilsvarende 43 Utøya-massakrer».

Når en av Frp-politikerens facebookvenner spør i kommentarfeltet om bildet kanskje er «LITT drøyt», svarer Wester (på trøndersk):

«Det er ikke - jeg - som mener det, det er dokumentert forskning. Bildet er en massemorder verdig».

For ei uke siden, 14. juni, kom Wester med et lignende budskap, men da uten det omtalte bildet:

«Med andre ord: Helseministeren er en massemorder. Hun er ansvarlig for nesten 3 000 drap hvert eneste år, tilsvarende en Utøya-episode hver eneste uke».

Regnestykke Wester ble i fjor ble valgt inn i kommunestyret i Namsos som Frps andrekandidat, sitter i lokallagsstyret og har FpU-bakgrunn.

Bakgrunnen for Facebook-utspillet er Helsedepartementets innføring av 18-årsgrense og betjeningskrav på solarier, som et tiltak mot hudkreft. Fremskrittspartiet har rykket ut til støtte for solariumsbransjen, som mener lovendringen vil føre til massenedleggelser av ubetjente forretninger.

I Facebook-tråden peker Wester på uttalelser fra en kreftforsker som skal være positiv til solarium, og konkluderer altså med at 18-årsgrensa er likelydende med å drepe 3000 nordmenn i året. Tallet er så delt på antallet drepte på Utøya - 69 - for å komme fram til antallet massakrer i løpeseddel-teksten.

- Gikk litt langt Det omstridte bildet lå trolig ute på Facebook i minst 15 timer før det etter hvert ble slettet, omtrent samtidig som Dagbladet første gang tok kontakt. I kveld beklager Magnus Wester formuleringene han brukte.

- Jeg la ut et bilde som jeg fant, og innser at jeg ikke burde ha gjort det. Jeg har egentlig ikke så mye mer å si enn at jeg angrer og at det var unødvendig å sammenligne direkte med Utøya, sier 25-åringen til Dagbladet.

- Du kalte også helseministeren for «massemorder». Er det grei ordbruk?

- Jeg gikk litt langt. Poenget er at det jeg kommenterte er et veldig uheldig vedtak, men det poenget var det ingen som fikk tak i da det åpenbart var en del som ble støtt, sier Wester, som nå har fjernet noen av innleggene.

Han vil ikke kommentere om han har fått reaksjoner fra partifeller, men mener det er veldig synd om bildet kaster negativt lys over Frp.

- Jeg uttalte meg som privatperson, og det er beklagelig om det blir koblet til Frp.

Lederen i Namsos Frp, Gunnar Modell, hadde tidligere i kveld ikke sett bildet selv, men reagerte slik da Dagbladet refererte innholdet:

- Jeg blir ikke forbauset. Ofte tenker han ikke over det han skriver. Jeg vil tro at han vil beklage dette, det får vi inderlig håpe. Men jeg kan ikke kommentere saken videre før jeg får sett nærmere på dette.

Frps partiledelse vil ikke kommentere saken, og viser til at det er fylkeslederne som følger med på medlemmenes Facebook-sider.

Fylkesleder Einar Almaas i Nord-Trøndelag Frp fikk i kveld referert innholdet, men sier han ikke vil uttale seg før han har fått se bildet selv.

Helsedepartementet oppfatter politikerutspillet som en en intern problemstilling for Fremskrittspartiet og ønsker ikke å kommentere saken, opplyser departementet til Dagbladet.

«MASSEMORDER»: Frp-politikeren mente først det var dekning for det spesielle bildet og teksten som så ut til å beskylde helseministeren for massedrap. Etter at Dagbladet tok kontakt har han fjernet og beklaget innleggene.
«MASSEMORDER»: Frp-politikeren mente først det var dekning for det spesielle bildet og teksten som så ut til å beskylde helseministeren for massedrap. Etter at Dagbladet tok kontakt har han fjernet og beklaget innleggene. Vis mer