Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-politiker slakter Sandbergs fiskeripolitikk: - Jeg er kjempeskuffet over Per

Frp-politiker fra Finnmark til angrep på Per Sandbergs fiskeripolitikk under partiets landsmøte.

UT MOT SANDBERGS POLITIKK: Johnny Olaussen fra Finnmark Frp mener fiskeripolitikken som føres av regjeringa ødelegger fisket. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
UT MOT SANDBERGS POLITIKK: Johnny Olaussen fra Finnmark Frp mener fiskeripolitikken som føres av regjeringa ødelegger fisket. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Per Sandberg og Frps fiskeripolitikk får stryk under partiets landsmøte i helga - av Sandbergs egen partifelle. 

Johnny Olaussen, Frp-politiker fra Finnmark, langet ut fra talerstolen mot Sandberg og regjeringens fiskeripolitikk. Olaussen hevder norske myndigheter over tid har latt storkapitalen ødelegge fisket, og at Frp bare gjør saken verre.

Konsekvensene kan være fraflytting og store vanskeligheter for unge fiskere å komme seg inn i bransjen, ifølge Olaussen. 

- Jeg er kjempeskuffet over vår egen fiskeriminister. Jeg liker Per Sandberg som person, men den jobben han gjør nå er jeg ikke fornøyd med. Frp viderefører politikken som er ført av alle regjeringer, til alle år. Dette er ikke noe Frp har startet, men jeg tror Frp gjør det enda verre, sier Olaussen til Dagbladet like etter talen sin. 

- Ikke for folk flest Finnmarkingen går så langt som å si at Frp-strategene må revurdere slagordet «Frp - for folk flest» dersom ikke Sandberg endrer linje. Slik det er i dag, er det storkapitalen, ikke folk flest, som tjener på at Per Sandberg er fiskeriminister, ifølge Olaussen. 

«Denne feilslåtte fiskeripolitikken er i ferd med å skape sosialklienter. Med en sånn politikk kan ikke Fremskrittspartiet påberope seg å være partiet for folk flest», sa Olaussen fra talerstolen. 

- Frp er jo i mot monopol, men når det gjelder fiskeri så skaper man monopol og det er dem som har mye penger som kan leve av dette, ikke folk flest, utdyper han. 

Olaussen hevder det foregår utbredt kjøp og salg av kvoter, og frykter utenlandske aktører er i ferd med å sirkle seg inn på norsk fiskerinæring og slik ta jobber og kvoter fra lokale fiskere. 

- Den største feilen er muligheten for kjøp og salg av fiskekvoter. Etter havressurslovens paragraf to er fiskeriressursene i Norge felles eie. Nå har man privatisert det, og det åpner for de kapitalsterke som kjøper seg rettigheter og hindrer ungdom i å komme inn i yrket, sier Olaussen.

- Ødelegger bosettinga Han sier kvotesystemet slik det fungerer i dag i realiteten gjør det svært vanskelig for unge fiskere å få ei fiskestang innenfor i næringa. 

- Du får ikke kjøpt deg båt om du ikke har ei kvote på handa. Kvotene er bortimot børsnotert, de settes som pant, og har du ikke kvote så får du ikke lån. Unge fiskere kommer seg ikke inn på markedet, mens de store håver inn penger, hevder han. 

Olaussen hevder konsekvensen av Sandbergs fiskeripolitikk vil bli et fraflyttet og øde nord, fordi fiskeriet er en så viktig del av den lokale bosettinga. 

- Bosettingspolitikken i nord blir også ødelagt. Det står i loven at fiskeriressursene skal skape aktivitet langs kysten og sikre bosetting i nord. Når Sandberg vil regionalisere mottakene, så ødelegger det bosettinga i nord.

Sandberg: - Et innspill til programarbeidet Fiskerminister Per Sandberg er ordknapp i møte med kritikken fra Olaussen.

- Jeg oppfatter innlegget som et innspill til programarbeidet, sier han til Dagbladet.

Utover det ønsker han ikke å kommentere saken.

Johnny Olaussen sier han vil bruke det siste døgnet av Frps landsmøte til å selge inn budskapet til programkomiteen som utarbeider partiets nye politikk.

- Men lett blir det ikke, i og med at Sandberg sitter der, sier Olaussen som hevder å ha fått «gode tilbakemeldinger fra delegater fra Troms og Nordland» på sitt utspill. 

FÅR NOE Å KIKKE PÅ: Per Sandberg kritiseres av partifelle fra Finnmark. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FÅR NOE Å KIKKE PÅ: Per Sandberg kritiseres av partifelle fra Finnmark. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart