Frp-politiker vil gi flere afghanske tolker asyl

Aksepterer ikke at afghanere blir gjensatt som levende blinker etter innsats for Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingspolitiker Jan Arild Ellingsen (Frp) mener at regjeringen må gjøre en ny vurdering av beskyttelsesbehovet til tolker og lokalt ansatte i Afghanistan som har jobbet for norske styrker.

- Hvis det er sånn at afghanere sitter igjen som levende blinker etter å ha gjort en jobb for oss, så forutsetter jeg at dette må regjeringen gjøre en vurdering av, sier Ellingsen, som sitter i justiskomiteen, til NRK.

Han mener å ha støtte i partiet for sitt syn.

- Det er veldig tydelig i mitt parti hvor jeg står i denne saken. De som har stilt opp for oss, må vi ta vare på etterpå, sier Ellingsen.

STØTTER: Jan Arild Ellingsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØTTER: Jan Arild Ellingsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Tidligere denne uka ble det kjent at av de 110 tolkene og lokalt ansatte i Afghanistan som har søkt om å få beskyttelse i Norge, har bare 22, alle tolker, fått opphold.

Norsk forening for asylsøkere (NOAS) har bedt myndighetene vurdere sakene på nytt, ikke minst fordi forholdene har forverret seg i Afghanistan det siste året. Men foreløpig er det liten grunn til optimisme, sier NOAS-leder Ann-Magrit Austenå.

- Det er en tydelig motvilje mot dette. Vi mener at det løftet som er gitt om at Norge har et særlig ansvar overfor dem som har satt seg i fare ved å gjøre en jobb for Norge i Afghanistan, de skal være trygge på at de får vurdert behovet sitt av norske myndigheter, sier Austenå.
(NTB)