Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp's Mazyar Keshvari:

Frp-profil: Bilbrannene skyldes innvandring: - Ingen opplysninger som skal tilsi at det er innvandrere, sier politiet

Politiet kan ikke utelukke at innvandrere eller innvandrerungdom står bak én eller flere av bilbrannene i Oslo, men har ingen opplysninger som skulle tilsi det.

- SKYLDES INNVANDRING: Frp's innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari gikk i går ut og sa at den siste tidas bilbranner i Oslo, skyldes innvandring. Det har politiet i Oslo ingen holdepunkter for å si. Foto: NTB Scanpix
- SKYLDES INNVANDRING: Frp's innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari gikk i går ut og sa at den siste tidas bilbranner i Oslo, skyldes innvandring. Det har politiet i Oslo ingen holdepunkter for å si. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilbrannene i Oslo den siste tida er et resultat av innvandring, hevdet Frp's innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari overfor NRK i går.

- Grunnen er den massive innvandringen til Norge, til tross for advarsler vi har kommet med, sa Frp-politikeren.

Det kan ikke politiet slå fast.

- Vi har foreløpig ingen opplysninger som skal tilsi at det er innvandrerungdom eller innvandrere generelt som står bak dette. Vi har faktisk opplysninger i en av sakene som tilsier at det er motsatt, sier seksjonssjef Rune Skjold i Oslo-politiet til Dagbladet.

Kan ikke utelukkes

Skjold leder seksjonen for finans- og miljøkriminalitet i Oslo politidistrikt. Under denne seksjonen ligger Oslo-politiets brannavsnitt, som har ansvaret for etterforskningen av bilbrannene i Oslo den siste tida.

Bare denne uka har elleve biler i hovedstaden brent i det som etterforskes som påtente branner.

Politiet kan ikke utelukke at de som eventuelt står bak noen av bilbrannene, er innvandrere eller har innvandrerbakgrunn, og at brannene således «skyldes innvandring». Opplysningene som tilsier at det kan være motsatt, er heller ikke gjeldene for alle tilfellene, forklarer Skjold.

- Det er nemlig alt for tidlig å si noe som helst om hvem eller hva som kan stå bak, sier han.

Ingen med status som mistenkt har så langt vært inne til avhør hos politiet engang.

Etterforskerne har heller ikke utelukket at brannene kan ha oppstått som følge av tekniske feil ved bilene, selv om dette regnes som lite sannsynlig at kan gjelde alle tilfellene. De kan heller ikke fastslå at brannene er påtente.

- For å konkludere med at en brann er påtent må vi utelukke at den for eksempel ikke har en elektrisk, teknisk årsak. Det er komplisert, og det er sjelden at vi kan utelukke det helt, sier Skjold.

Fordummende debatt

- Jeg forstår ikke dette behovet for å fordumme denne debatten, fra politikerne, mediene og samfunnsdebattantene. Aktører som henger seg opp i detaljer til det tåpelige, sier Mazyar Keshvari til Dagbladet.

Det er slik Frp's innvandringspolitiske talsmann åpner da han blir konfrontert med politiets opplysninger om bilbrannen, altså det faktum at de ikke vet hvem som står bak bilbrannene.

- Ja, det er riktig at bilbrannene ikke er oppklarte, men tror man virkelig at det er tilfeldig at disse bilbrannene skjer på Stovner, Mortensrud, Grønland og Furuset?

- Hvorfor sier du at brannene skyldes innvandring når du ikke vet at det er årsaken?

- Fordi det skjer gang på gang i de mest innvandrertette bydelene, hvor dette sammen med annen kriminalitet skaper utrygghet. Poenget er at dette kommer etter mange kritikkverdige hendelser som oppblomstring av vold begått av ungdomsgjenger med innvandrerbakgrunn og skjer i en kontekst.

Keshvari viser til en rekke nyhetssaker de siste månedene for å gi denne «konteksten». Alle handler om enten kriminalitet begått av personer med innvandrerbakgrunn i områder med høy innvandrertetthet i Oslo, eller om kriminalitet eller angivelig trakassering i områder med høy innvandrertetthet i Oslo.

Det er i denne konteksten Kesvhari sier at han mente innvandringen hadde skyld. Han mener imidlertid ikke at NRK har feilsitert ham og ønsker ikke å ta tilbake uttalelsen han ga til NRK om at innvandring har skyld i bilbrannene. Keshvari mener at NRK ikke beskrev denne konteksten.

- Men du vet ikke om det er riktig?

- Nei, vi vet ikke hvem som har tent på disse brannene, men det er ikke tilfeldig at det skjer i disse områdene. Vi kan ikke late som om den konteksten eksisterer, det er det jeg snakker om. Dette er en utvikling vi ser i andre europeiske land med høy innvandrertette områder også.

- Er det ikke en motsetning her ved at du først sier at bilbrannene skyldes innvandring, og deretter sier at du ikke vet hvem som står bak?

- Folket skjønner at det ikke er tilfeldig at det er bilbranner og kaos. De kommer ikke isolert og ut av det blå. De skjer i områder med høy innvandrertetthet.

Tre konkrete hendelser

- Vi etterforsker enkeltbrannene som selvstendige handlinger, men undersøker mulighetene for at det kan være sammenheng, sier seksjonssjef Skjold til Dagbladet.

Politiet mener nemlig at det er en rekke ulikheter ved brannene, som kan bety at det dreier som isolerte hendelser. Noen har også likhetstrekk, ifølge seksjonssjefen.

- Brannene har skjedd i ulike områder, vitneobservasjoner fra brannsteden er ulike og vi har så langt ikke funnet noen god sammenheng mellom hvem som eier bilene, sier Skjold.

  • Natt til mandag var det én bilbrann på Mortensrud hvor to biler tok fyr.
  • Natt til tirsdag var det én bilbrann på Høybråten i Oslo hvor én bil tok fyr.
  • Natt til onsdag var det to bilbranner, én på Furuset og én på Grønland. På Furuset brant det i to biler, på Grønland tok hele seks biler fyr.

Slik etterforskes det

Måten politiet etterforsker bilbranner på er gjennom en kombinasjon av taktisk og teknisk etterforskning, forklarer Skjold.

- Det vanlige er å snakke med publikum som enten var tilstede eller oppholdt seg i nærheten av brannen. Vi snakker med personer og miljøer som kjenner til hva som rører seg. Og vi snakker med bileierne for å høre om de har opplevd noe utenom det vanlige i tida før bilen brant, sier seksjonslederen.

Han kan ikke gi noen tidshorisont for når Oslo-politiet regner med å ferdigstille de nåværende brannetterforskningene.

- Det kan ta sin tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!