Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-profil har anmeldt Berg

Frp-profil Tone Ims Larssen og FNBs Cecilie Lyngby har anmeldt byråd Lan Marie Berg (MDG) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune.

ANMELDES: Fylkesleder i Oslo Frp, Tone Ims Larssen, har politianmeldt byråd Lan Marie Berg (MDG) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune fra 2016 og fram til i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ANMELDES: Fylkesleder i Oslo Frp, Tone Ims Larssen, har politianmeldt byråd Lan Marie Berg (MDG) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune fra 2016 og fram til i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Fredag varslet fylkesleder i Oslo Frp, Tone Ims Larssen, at hun vil politianmelde byråd Lan Marie Berg (MDG) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Politianmeldelsen omhandler brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune.

Lørdag ettermiddag bekrefter Larssen at hun, sammen med Cecilie Lyngby, har levert anmeldelsen til Oslo politidistrikt.

Lyngby er bystyrerepresentant i Oslo for Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB).

- Jeg velger å politianmelde Lan Marie Berg og Raymond Johansen på bakgrunn av alle bruddene på arbeidsmiljøloven som har blitt gjort fra 2016 og fram til i dag, sier Tone Ims Larssen til Dagbladet.

Dagbladet har lørdag ettermiddag forsøkt å få en bekreftelse fra politiet på at anmeldelsen er mottatt, foreløpig uten å lykkes.

ANMELDTE LØRDAG: FNB-politiker Cecilie Lyngby (til venstre) og Frps Tone Ims Larssen troppet lørdag opp på politihuset i Oslo for å anmelde byråd Lan Marie Berg og byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Privat
ANMELDTE LØRDAG: FNB-politiker Cecilie Lyngby (til venstre) og Frps Tone Ims Larssen troppet lørdag opp på politihuset i Oslo for å anmelde byråd Lan Marie Berg og byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Privat Vis mer

Avfeier anmeldelsen

Byrådsleder Johansen avfeier anmeldelsen som et forsøk på skape oppmerksomhet og omtale. Dagbladet har også vært i kontakt med MDG, som lar byrådslederen svare på vegne av Berg, som er i permisjon.

- Politianmeldelse av politiske kollegaer, staten, kommunen og organisasjoner har vært en vanlig metode for Frp-politikere for å skape oppmerksomhet og omtale.

- Det er ikke lenge siden Carl I. Hagen og Frp politianmeldte en av våre byråder i en annen sak. Sånn sett er det ikke så overraskende at Frp vil bruke enda mer av politiets ressurser på å anmelde kollegaer i politikken, uttaler Johansen til Dagbladet.

STIKK TIL SYLVI: Byrådsforhandlingene mellom Ap, MDG og SV er ferdige. Da Lan Marie Berg la fram deler av avtalen, kom hun med et stikk til eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Lovbrudd

NRK har i en rekke artikler rettet søkelyset mot brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune. Så langt viser kartleggingen at det har vært opptil 250 000 brudd.

I slutten av januar meldte NRK at Lan Marie Berg og daværende helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) mottok kritikk i en rapport fra kommunerevisjonen i Oslo kommune.

Kommunerevisjonen opplyste at begge byrådenes etater har sittet på oversikter over hvordan arbeidsmiljøloven har blitt brutt over tid, uten at det har havnet på byrådenes bord. Ifølge kommunens rutiner er det enhver byråds ansvar å sikre god internkontroll på HMS-området, ifølge kommunerevisjonen.

LATTER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) legger fram byrådserklæringen for perioden 2019-2023. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Viser til søppelkrisa

I anmeldelsen, som Dagbladet har fått tilgang på, viser Larssen til tidligere daglig leder i Veireno, Johnny Enger, som er blitt dømt for brudd på arbeidsmiljøloven under søppelkrisa i Oslo i 2017. Denne uka fastsatte Høyesterett straffen til 120 dagers fengsel.

- Jeg synes ikke at Lan Marie Berg har forklart seg godt nok om hvorfor det ikke er blitt gjort noe med bruddene på arbeidsmiljøloven, sier Larssen og legger til:

- Jeg mener at Berg må politietterforskes på lik linje med den tidligere Veireno-sjefen for å avdekke hvilke konsekvenser bruddene har hatt for personene det gjelder.

Johansen reagerer

Byrådsleder Johansen reagerer på at Larssen «setter likhetstegn mellom Veireno og Oslo kommune».

- Det viser at de verken har satt seg inn i Veireno-saken eller den enorme ryddejobben vi har hatt etter at Oslo kommune overtok avfallshåndteringen etter Veireno, uttaler Johansen og fortsetter:

- Veireno drev med det Høyesterett i dommen sier er «omfattende», «bevisste», «forsettlige» og «systematiske» overtredelser av arbeidstidsbestemmelsene.

Avslutningsvis uttaler Johansen at «ryddejobben byrådet og kommunen har gjort etter søppelskandalen har gitt resultater». Dette begrunner han med at det siden mars 2018 har vært «få brudd på arbeidsbestemmelsene i Renovasjonsetaten», og at de nå har «gode rutiner og god drift rundt avfallshåndteringen i Oslo».

- Streng dom

Tidligere Veireno-sjef Johnny Enger ble dømt for 1080 brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo og Vestfold. Overfor Dagbladet kommenterte forsvarer John Christian Elden dommen slik:

- Den er en del mer edruelig enn tidligere instanser har lagt til grunn. Høyesterett har mer enn halvert straffen, selv om det fortsatt er en streng dom, skrev Elden til Dagbladet.

Han fortsatte:

- Slik den formulerer seg, sitter toppledelsen i Oslo kommune i store problemer, siden den er advart.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!