Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-profil måtte selv slette Facebook-post: -Folk spyr ut edder og galle

Debatten i sosiale medier har sporet helt av, mener Fremskrittspartiets Roy Steffensen. Han har selv måttet slette Facebook-poster etter hatefulle ytringer i kommentarfeltet.

SLETTET INNLEGG: Frp-politiker Roy Steffensen måtte slette innlegg på Facebook etter flere hatefulle kommentarer. Foto: Mimsy Møller/Samfoto
SLETTET INNLEGG: Frp-politiker Roy Steffensen måtte slette innlegg på Facebook etter flere hatefulle kommentarer. Foto: Mimsy Møller/Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag forrige uke la Roy Steffensen (Frp), leder av Utdannings- og forskningskomiteen, ut en status på Facebook.

Statusen måtte han slette, på grunn av stor pågang av hatefulle ytringer.

På Høyres landsmøte i går, uttrykte også kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner bekymring over lovligheten av ytringer i kommentarfelt.

Spesielt kommentarfeltet til Resett.no etter terrorangrepet i New Zealand gjorde inntrykk.

- Jeg er vel kjent med at det spres mye hat på nett og kommentarfelt. Det opptar meg og bekymrer meg. Men det Resett slipper gjennom, det er skremmende. Det er farlig. Jeg blir fysisk dårlig av å lese det, sa Sanner.

- Sporet fullstendig av

Innlegget Steffensen la ut handlet om at stortingsflertallet stemte mot Frps forslag om å frata terrorister statsborgerskapet.

Roy Steffensen (Frp) Foto: Stortinget.
Roy Steffensen (Frp) Foto: Stortinget. Vis mer

- Jeg synes utviklingen i debatter og kommentarfelt på Facebook har sporet fullstendig av, og synes det er trist å se alt folk kan få seg til å skrive. Min oppfatning er at i saker jeg la ut før så ble det bedre debatter, men at nå er det overtatt til de som spyr ut edder og galle uten å tenke seg om.

Steffensen mener at man må ta kanaler som Facebook tilbake.

- Vi har alle et ansvar for å bidra til at det offentlige ordskiftet ikke blir ødelagt, og det må hver enkelt av oss gjøre ved å ta til orde mot slike kommentarer, utfordre dem og rapportere innleggene. I et demokrati skal vi aldri akseptere trusler og vold mot hverken politikere og partier, og dermed må vi si fra når noen tråkker over grensen for hva som er akseptabelt.

- Politikere må kutte ut facebook-sidene sine

En av kommentarene på innlegget han slettet, la han senere ut på Facebook i et nytt innlegg. En dame hadde kommentert "Spreng Arbeiderpartiet til himmels!!".

Skjermdump: Facebook
Skjermdump: Facebook Vis mer

- Jeg klikket meg inn på den som skrev dette, og det så ut til å være ei hyggelig bestemor fra innlandet. Jeg har ingen grunn til å tro at hun vil reise til Youngstorget med noen dynamittgubber, men hvis vi aksepterer at folk skal få skrive slikt uimotsagt skaper man indirekte et inntrykk der ute at slikt er akseptert, og at støtten til personer med slike forvridde ideer er større enn den er.

Steffensen forteller at han bruker Facebook-siden sin til å oppdatere følgere på hva han driver med, tanker og meninger han har.

- Jeg sletter og modererer en del, men i en travel hverdag og med innlegg som skaper stort engasjement kan kommentarer fort bli stående lenge, og kanskje ikke bli sett i det hele tatt. I en slik setting er det interessant å se hvilket ansvar vi har for det som kommenteres, for slik utviklingen er nå kan det fort bli til at politikere må kutte ut facebook-sidene sine og bli mindre tilgjengelig for folk, og det tror jeg egentlig ingen ønsker.

Mange tips om netthets

Lone Charlotte Pettersen, leder av Seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte ved Kripos, forteller at Kripos får mange tips om hatkriminalitet, trusler og netthets.

- I de tilfellene vi mener det er begått et straffbart forhold sender vi tipsene til PST og/eller politidistriktet der personen hører hjemme.

Pettersen forteller at Kripos ikke gjør en offentlig vurdering av straffbarheten i kommentarfeltet til Resett, men oppfordrer alle om å kontakte politiet når de utsettes for grove trusler og hatefulle ytringer.

Tips som faller inn under bestemmelsen hatefulle ytringer jf. strl. § 185 eller inn under andre bestemmelser med hatkrim som motiv, blir videresendt hvis gjerningspersonen identifiseres.

- Hovedregelen er at enhver ytring eller meddelelse må anses som lovlig, med mindre det finnes en lovhjemmel som gjør den forbudt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!