Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-profil vil stenge bybrua i Stavanger i protest mot bompenger

Selv om partiet stemte for bompengene i Stortinget. - Jeg opptrer som privatperson, sier han.

SENTRAL: Bybrua i Stavanger, som er hovedgjennomfartsåra for folk som skal til og fra sentrum fra byøyene. Aksjonsgruppen planlegger å stoppe trafikken der onsdag 22. august. Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad
SENTRAL: Bybrua i Stavanger, som er hovedgjennomfartsåra for folk som skal til og fra sentrum fra byøyene. Aksjonsgruppen planlegger å stoppe trafikken der onsdag 22. august. Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En planlagt bomring rundt Stavanger har lenge vært kontroversiell, og nå har en aksjonsgruppe planlagt å stoppe trafikken på den sentrale Bybrua onsdag 22. august.

- Planen er å kjøre veldig sakte, slik at trafikken stopper opp gjennom sentrum og opp mot motorveien. Vi vil sørge for at folk aldri skal måtte betale bompenger på brua igjen, sier Leif Arne Moi Nilsen til Dagbladet.

AKSJONSLEDER: Leif Arne Moi Nilsen kaller seg «ombudsmann for folket» og sier han ikke opptrer som Frp-politiker, men privatperson. Foto: Privat
AKSJONSLEDER: Leif Arne Moi Nilsen kaller seg «ombudsmann for folket» og sier han ikke opptrer som Frp-politiker, men privatperson. Foto: Privat Vis mer

Nilsen sikter til at en liknende aksjon i 1982 førte til et forlik der innføringen av bompenger ble avverget.

- Det er valg til neste år. Ingenting er avgjort, sier han.

- Folket står sammen

Nilsen er et kjent fjes i Stavanger. Han sitter i bystyret i Stavanger og i fylkesstyret for Rogaland Frp og er initiativtaker for aksjonen. Aksjonen blir organisert gjennom Facebook-gruppa «For vi som er imot bomringen i Sandnes og Stavanger», som torsdag kveld har over 30 000 medlemmer.

Det var Rogalands Avis som først omtalte saken.

UPOPULÆRT: Ovesikten over bomstasjonene rundt Stavanger sentrum, ifølge Bypakke Nord-Jæren (nå Bymiljøpakken) Grafikk: Bypakke.no
UPOPULÆRT: Ovesikten over bomstasjonene rundt Stavanger sentrum, ifølge Bypakke Nord-Jæren (nå Bymiljøpakken) Grafikk: Bypakke.no Vis mer

Aksjonisten - som titulerer seg som «ombudsmann for folket» - bedyrer at han i denne sammenhengen opptrer som privatperson, ikke politiker.

- Dette er en partipolitisk uavhengig aksjon. Her er det folket som står sammen, sier han.

Bompengeringen skal innføres i høst, og er resultat av Bypakke Nord-Jæren (nå Bymiljøpakken) - et ambisiøst utbyggingsprosjekt som skal fremme kollektivtrafikken, sykling, gåing og næringslivet, med hovedformålet å få ned personbiltrafikken.

«Han tilhører et parti som sitter med faktisk politisk makt i Norge, og velger å aksjonere mot sin egen ledelse og regjering.» Øystein Langholm Hansen, stortingsrepresentant (Ap)

Bypakka ble vedtatt i fjor, av et samlet Storting, inkludert Nilsens parti Frp.

Blant planene er et eget veinett for buss samt en sykkelekspressvei mellom Stavanger og Sandnes. Ifølge Statens vegvesen skal bompengeringen, som inngår i finansieringen, telle 38 nye bomstasjoner.

- 34 000 kr i året

Nilsen mener bomringen er usosial, og reagerer spesielt på at øybuene - innbyggerne på byøyene utenfor Stavanger sentrum - kan ende opp med betydelige utgifter.

- Med 42 kroner per passering vil øybuene få en utgift på 34 000 kroner i året per bil. Dette rammer småbarnsfamilier som må kjøre fram og tilbake for å levere i barnehager og kjøre ungene på trening. På samme tid kommer velstående Madla [i vest] godt ut, der folk slipper å betale. Det er forskjellsbehandling mellom fattig og rik, sier han.

Nilsen hevder videre at flere tusen arbeidsplasser på sikt kan forsvinne dersom bomringen blir en realitet.

Parallelt med aksjonen på Bybrua skal aksjonister stoppe trafikken ved bomstasjonen på Sandved i Sandnes. Planen er å mobilisere biler til å kjøre svært sakte, og Nilsen er oppildnet med tanke på deltakelsen etter at en demonstrasjon på Kvadrat-senteret i Sandnes denne uka mobiliserte 500 personer.

- Folk skjønner hva som er i ferd med å skje, sier aksjonslederen, som påberoper seg støtte fra taxinæringen, lastebileiere og kjøreskolene i området.

- Kjøreskolene sier de stiller med 70 biler, det betyr at det kan bli flere hundre kjøretøy i alt. I så fall vil vi dekke hele brua, sier Nilsen.

Sør-Vest politidistrikt uttaler til Aftenbladet at det blir uaktuelt å la aksjonistene stenge trafikken på Bybrua, spesielt med tanke på framkommeligheten til nødetatene. Nilsen sier han tar dette til etterretning.

- Jeg er i kontakt med politiet, og jeg vil holde kollektivfeltet åpent for utrykningskjøretøy, sier han.

- Ikke i privat rolle

Men Nilsen møter kritikk for rollen som aksjonsleder, samtidig som han er profilert Frp-politiker.

- Tenk om alle partiene gjorde det samme - først vedtok upopulære ting, for så å gå i tog mot seg selv, sier professor og statsviter Svein Erik Tuastad til Aftenbladet.

Han mener Nilsen ikke har anledning til å ta på seg rollen som privatperson i denne sammenhengen.

- Reiser du på ferie eller går på byen for å ta deg en øl, kan du være privat. Men det er noe helt annet å arrangere en bompengeaksjon, som søker offentlig oppmerksomhet. Da er du per definisjon ikke i en privat rolle, sier professoren.

Nilsen avviser kritikken.

- Jeg krever retten til ytringsfrihet. Frp står ikke bak denne aksjonen, og ikke alle i partiet støtter virkemidlene. Men jeg har avklart med folk over meg at det er greit, sier han, og mener kolleger i bystyret og fylkestinget.

- Hva tror du [samferdselsminister] Ketil Solvik-Olsen mener om at du opptrer slik?

- Solvik-Olsen blir veldig glad for at dette skjer. Frp har alltid vært imot bompenger, men dersom han stemte imot Bypakka, ville han ha måttet gå av, sier Nilsen.

- Må følge flertallet

Samferdselsminister Solvik-Olsens skriver i en lengre kommentar til Dagbladet at Frp's motstand mot bompenger står fast, selv om det er hans oppgave å gjennomføre Stortingets vedtak - som altså var enstemmig.

«Som statsråd er det naturlig at jeg følger opp vedtak som er gjort, uavhengig av om jeg selv er enig eller uenig i vedtakene.» Ketil Solvik-Olsen (Frp), samferdselsminister

- Selv om Frp sitter i regjering og må gjennomføre stortingsflertallets vedtak, så har vi som parti ikke endret vårt standpunkt mot bompenger. Det kjemper vi i tråd med i regjering og Stortinget. Noen saker vinner vi, noen saker taper vi, skriver statsråden, og fortsetter:

- Bomringen rundt Nord-Jæren tapte vi, siden alle øvrige partier er for bompengeordningen. Som statsråd er det naturlig at jeg følger opp vedtak som er gjort, uavhengig av om jeg selv er enig eller uenig i vedtakene.

Solvik-Olsen finner det også naturlig at Nilsen fronter bompengeaksjonen i nærmiljøet.

- Frp stemte imot bompengepakken på Nord-Jæren i alle kommunestyrene, og både Leif Arne og jeg har gått til valg mot bompenger. Ingen burde bli overrasket over at Frp-politikere minner om hva som er Frp's politikk, og som vi ønsker økt oppslutning om, skriver ministeren.

- FREMDELES MOTSTANDER: Frp stemte for utvidelsen av bomringen i Stortinget, men samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen framholder at bompengemotstanden i Frp står fast. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- FREMDELES MOTSTANDER: Frp stemte for utvidelsen av bomringen i Stortinget, men samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen framholder at bompengemotstanden i Frp står fast. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han påpeker imidlertid i tillegg:

- Det er det politiske flertallet på Nord-Jæren som har ønsket utvidelse av bomringen. Fra statens side kommer det langt mer penger til investeringer i vei og infrastruktur for kollektivtilbudet. Og samtidig er kommuneøkonomien generelt langt bedre enn på flere tiår (faktasjekket hos Faktisk.no).

  • Se hele Solvik-Olsens skriftlige kommentar nederst i artikkelen.

- Aksjonerer mot egen ledelse

Øystein Langholm Hansen sitter i Stortingets transportkomité for Ap, og er selv fra Stavanger. Han stiller seg undrende til Nilsens aksjon.

- Han tilhører et parti som sitter med faktisk politisk makt i Norge, og velger å aksjonere mot sin egen ledelse og regjering. Det synes jeg er utrolig rart, sier Hansen til Dagbladet.

Han synes Nilsens påstand om at han her opptrer som privatperson, er meningsløs.

- Det er et forkastelig argument; vi politikere er politikere 24 timer i døgnet. Men dette er noe Frp pleier å gjøre når de snakker imot sine egne - det er populisme på sitt verste, sier han.

- FORKASTELIG: Ap-representant Øystein Langholm Hansen kjøper ikke Nilsens påstand om at han i denne sammenhengen opptrer som privatperson. Foto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad
- FORKASTELIG: Ap-representant Øystein Langholm Hansen kjøper ikke Nilsens påstand om at han i denne sammenhengen opptrer som privatperson. Foto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad Vis mer

Flere Ap-politikere på lokalt og sentralt nivå har sagt seg enige i at bompengeringen kan slå usosialt ut.

- Vi i stortingsgruppa er nødt til å se på hvordan belastningen slår ut i de ulike gruppene. Men alle partier aksepterer at vi dessverre er nødt til å bruke bompenger; målet er å få ned bilbruken, og da vil ordningen ramme dem med kjøretøy, sier han.

- Hva tror du Nilsens aksjon vil oppnå?

- To ting: Den vil få oppmerksomhet, og den vil ergre utrolig mange mennesker. At en politiker opptrer slik, er helt uhørt, sier Hansen.

- Kan reforhandles

Hansens partifelle og fylkesvaraordfører i Rogaland, Marianne Chesak, har heller ikke sansen for Nilsens aksjon, men skjønner at folk protesterer mot bompengebelastningen.

- For mange er det over smertegrensen. Men prosjektet er i gang, og sier vi nei, får vi ingen flere penger eller prosjekter. Nilsen vet godt hvordan dette fungerer, og burde heller gått til sitt eget parti, som sitter med nøkkelen, sier Chesak til Dagbladet.

Fylkesvaraordføreren minner om at avtalen om Bypakka kan reforhandles årlig.

- For å lette belastningen på alenemødre kan man f.eks. gi barnehageplass i barnas egen skolekrets. Gode løsninger fins, sier hun.