Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-profiler mener partiet kan samarbeide med Sverigedemokraterna

Frp har tidligere tatt sterk avstand fra det omstridte, svenske partiet.

TROR PÅ SAMARBEID: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mener at Frp og Sverigedemokraternas politikk ligner hverandre. Foto: Scanpix
TROR PÅ SAMARBEID: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mener at Frp og Sverigedemokraternas politikk ligner hverandre. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Per- Willy Amundsen og stortingsrepresentant Christian Tybring- Gjedde som mener at det er mulig å samarbeide med Sverigedemokraterna, selv om Fremskrittspartiet tidligere har tatt sterkt avstand fra det svenske partiet.

- De ønsker å bevare svensk kultur og fellesskap, på samme måte som vi ønsker å bevare den norske nasjonalstaten, sier Tybring-Gjedde til NRK.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen mener Frp bør samarbeide med Sverigedemokraterna. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen mener Frp bør samarbeide med Sverigedemokraterna. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tybring-Gjedde sier til kringkasteren at han ser flere likheter med det svenske partiet og Frp.

Han får støtte fra tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

- Sverigedemokraterna er nøkkelen for å få på plass en realistisk innvandringspolitikk i Sverige, sier Amundsen til Dagbladet.

- Jimmie Åkesson framstår som en kompetent, ærlig og ryddig partileder som kan vise seg å bli statslederen Sverige trenger. Dessuten er det i Norges interesse at nabolandet vi deler lengst grense med begrenser innvandringen.

Omstridt parti

I juni i år skrev Dagbladets kommentator Marie Simonsen at «Det innvandringsfiendtlige partiet kan bli Sveriges største parti». Svenskene går til valg 9. september.

Dagbladet har skrevet en rekke artikler om det omstridte, høyrepopulistiske og svenske storpartiet Sverigedemokraterna.

Nylig avslørte den svenske avisa Expressen at Riksdagskandidaten og rådgiver for Sverigedemokraterna, Mikael Bystedt (37), systematisk skal ha delt hatefulle kommentarer i årevis. Bystedt får sparken, ifølge partiets pressesjef.

Ifølge den svenske avisa skal det dreie seg om hundrevis av kommentarer, som er blitt delt på de svenske nettstedene Avpixlat og Fria tider, samt den amerikanske siden Breitbart.

En av kommentarene skal ha kommet da den svenske innvandringskritiske nettavisa Fria Tider omtalte at moskeer i London brant ned.

«Jævla bra gjort. Nå håper vi at dette sprer seg til Sverige som en ild», kommenterte Bystedt ifølge Expressen.

Massiv kritikk

Tidligere har også en av partiets lokalpolitikere blitt utvist fra partiet etter mistanke om tilknytning til nynazister.

I august 2015 fikk også partiet massiv kritikk for sin reklamekampanje rettet mot utenlandske turister. På store reklameplakater hvor budskapet var et den sittende regjeringen ikke gjorde nok for å bekjempe tigging i landet. På plakatene oppfordres turistene om å komme tilbake til et «bedre Sverige» i 2018, når de mener partiet har fått større innflytelse.

- Ingen vil kalle Sp et rasistisk parti

Amundsen sier at Frp per nå ikke har noe avklart forhold til Sverigedemokraterna og at et mulig eventuelt samarbeid vil bli en sak for partiets organer.

- Men Frp har jo tatt avstand fra Sverigedemokraterna?

- Frp har ikke ønsket å ha noe formelt samarbeid med dem. Det er ikke så overraskende med tanke på at vi ikke har noe formelt samarbeid med noen partier i Sverige. I den grad partiet er blitt assosiert med uheldige elementer og holdninger har de tatt et oppgjør med det.

- Tenker du på rasistiske holdninger og utspill når du sier dette?

- Jeg vil ikke sette merkelapper eller karakterisere oppgjør jeg har begrenset kjennskap til i andre politiske partier. Jeg har registrert at politisk uenighet internt har blitt håndtert. Det er naturlig for et ungt parti. Liknende prosesser har ulike partier som Ap, Sp og FrP vært igjennom i Norge. Ingen vil kalle Sp et rasistisk parti selv om Quisling var forsvarsminister for Bondepartiet.

Kan være ulike holdninger

- Hva mener resten av Frp's medlemmer om dette?

- Det kan sikkert være ulike holdninger til det spørsmålet. Jeg tror mange i Frp ser at SD representerer en svært viktig politisk kraft i Sverige. Fra mitt ståsted er det ikke vanskelig å se klare politiske likheter mellom Frp og Sverigedemokraterna. Særlig når det gjelder å begrense innvandringen. SD er et parti jeg tar på alvor. De er i ferd med å bli akseptert, sier Amundsen.

KONFRONTERT: Mikael Bystedt (37) er Riksdagskandidat for Sverigedemokratene og har i årevis skrevet anonyme hatmeldinger på nettet. Her blir han konfrontert med det han har skrevet fra kontoret til det svenske partiet. Video: Expressen TV Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media