Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-protest om kommuneøkonomien: - Hvis målet er at ikke alle barn skal gå på skole, er det en god start

Lokallaget i Lurøy kritiserer forslaget til nytt inntektssystem.

LOVUND: Det lille tettstedet i Lurøy kommune i Nordland er bare ett av flere i den spredtbygde kommunen. Foto: © Orsolya Haarberg / NN / Samfoto
LOVUND: Det lille tettstedet i Lurøy kommune i Nordland er bare ett av flere i den spredtbygde kommunen. Foto: © Orsolya Haarberg / NN / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har varslet inntektssystemet til kommunene skal endres. Det fikk forrige uke ordførere over hele landet til å protestere.

Mange kommuner har nemlig funnet ut at de vil tape store summer. Aller dårligst kommer Lurøy kommune i Nordland ut, hvor inntektssystemet vil føre til at de taper over 5000 kroner årlig per innbygger.

Protest i nord Det har fått det lokale Frp-laget til å protestere mot egen regjering. Trolig blir inntektssystemet tema når Frp har landsstyremøte til helga.

Nordland Frp har også oversendt en uttalelse om saken til partiet sentralt.

«Det er for oss vanskelig og se den reelle logikken i dette. En av grunnene til dette er blant annet at de aller minste kommunene i Nordland er de som får mest økning, mens de som kommer neste i størrelse får størst reduksjon. Dette er kommuner som er meget livskraftige og bidrar i meget stor grad til samfunnet gjennom skatteinntekter og verdiskapning. Vi snakker her blant annet om en av de viktigste havbruksregionene i landet.», står det i uttalelsen, som riktignok ikke er politisk behandlet av fylkeslaget.

Kritisk

Ifølge lokallagsleder Asle Lyngøy er situasjonen for Lurøy kritisk, noe som er grunnen til at lokallaget valgte å sende en egen uttalelse til høringsforslaget:

- Vi har en topologi som gjør at det ikke bare er å legge ned skoler for å spare penger, sier leder Asle Lyngøy i lokalpartiet, og viser til at kommunens drøyt 2000 innbyggere er spredt rundt på forskjellige øyer.

«Skulle det være slik at regjeringen ikke ønsker å tilby grunnskoleutdanning til samtlige elever i Lurøy, så er det nye inntektssystemet en god start. Med anslagsvis i overkant av 10 millioner kroner mindre til skolevesen i en kommune med 2.000 innbyggere så er det selvforklarende at dette blir konsekvensen», skriver Lurøy Frp i svarbrevet.

- Det er et havstrøk, så det er liksom ikke bare å sette skolebarna på bussen. Derfor må vi bruke de mulighetene vi har for å si ifra om at dette ikke går, sier han.

Endrede kostnadsnøkler Det Lurøy taper sine ti millioner på, er endringen av måten kostnadsnøkler i inntektssystemet vektes på.

En annen ting som skaper protester i kommune-Norge, er den nye måten å beregne basistilskudd på. Det er nemlig foreslått å differansiere dette tilskuddet, slik at kommuner som er «frivillig små» taper penger. Målet er å stimulere til kommunesammenslåing.

Akkurat denne endringen tjener Lurøy på, og sammenslåing er uansett lite aktuelt fordi flere nabokommuner har varslet at de vil bestå som egne kommuner.

- Sitter langt inn

Dagbladet forsøkte onsdag kveld å komme i kontakt med leder Helge Andre Njåstad i kommunalkomiteen på Stortinget, men lyktes ikke.

Overfor Kommunal Rapport har han kommentert Frp-protesten fra Lurøy i en tekstmelding. På spørsmål om hvorvidt Frp vil prøve å komme lokalpartiet i møte, svarer han følgende:

- Fristen gikk ut i går, så nå må vi bruke tiden framover til å lese alt. Men generelt vi jeg si det sitter langt inne å gjøre endringer på nøklene siden de baserer seg mye på fag foran politikk, skriver han i meldingen.

Diskutert på gruppemøte

Det er bred enighet om at kommunesammenslåing skal foregå frivillig blant de politiske partiene på Stortinget - men ordførerne som signerte oppropet i forrige uke mener det nye inntektssystemet vil tvinge kommunene til å slå seg sammen likevel.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har begge varslet at de er imot endringene i inntektssystemet av den grunn. Hva Venstre og Krf sentralt egentlig mener, er foreløpig uklart.

Onsdag møttes Krf sin stortingsgruppe for å diskutere inntektssystemet og kommunereformen, men de vil ikke si hva de har bestemt seg for fordi de fortsatt er i prosess.

«Urovekkende»

Krfs lokallag i Nordhordland sier det imidlertid tydelig:

«Det er urovekkende å merke seg hvordan det nye inntektssystemet samlet sett flytter pengestrømmen fra kommunene i kystfylket til kommune på det sentrale Østlandet, skriver de ifølge BT i et resolusjonsforslag til Hordaland Krfs fylkesårsmøte førstkommende helg.

Nordland Krf har på sin side vedtatt en resolusjon hvor de ber om en kompensasjonsordning for kommuner som kommer spesielt skjevt ut.

Kommunalpolitisk talsmann Geir Toskedal i Krf vil ikke kommentere saken, og henviser til partileder Knut Arild Hareide. Kommunalpolitisk talsmann Andre N. Skjelstad i Venstre kunne heller ikke kommentere spørsmålet da Dagbladet var i kontakt med ham onsdag kveld.

- SITTER LANGT INNE Å GJØRE ENDRINGER: Leder for kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad, har ikke svart på Dagbladets henvendelser, men sier i en tekstmelding overfor Kommunal Rapport at «det sitter langt inne å gjøre endringer på nøklene siden de baserer seg så mye på fag foran politikk». Foto: NTB Scanpix
- SITTER LANGT INNE Å GJØRE ENDRINGER: Leder for kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad, har ikke svart på Dagbladets henvendelser, men sier i en tekstmelding overfor Kommunal Rapport at «det sitter langt inne å gjøre endringer på nøklene siden de baserer seg så mye på fag foran politikk». Foto: NTB Scanpix Vis mer