- Frp prøvde å spille innvandringskortet igjen, men det var totalt mislykket

Audun Lysbakken mener Frp feiler i innvandringsdebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet har gjort seg upopulære blant flere av partiene i valgkampen, etter flere kontroversielle utspill i flyktningdebatten.

Nå er det Hagens siste innlegg på Facebook som møter hevede øyenbryn. I facebookinnlegget, som ble publisert seint lørdag, skriver Hagen blant annet at «såkalte flyktninger ikke er forfulgt men kun streber etter en bedre situasjon med betalte velferdsgoder betalt av den befolkning som er i mottagerlandene.»

Noe som eksemplifiseres med faren til treåringen Aylan Kurdi, den lille gutten som ble funnet død på stranda: «Så også faren til den døde gutten vi så de siste dagene som ifølge engelske aviser flyktet fra en trygg hverdag i Tyrkia for å få fikset tennene sine i Sverige.
De naive sosialister vil som vanlig bedras!i»

- Uanstendig og uverdig av Hagen, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktningehjelpen i Dagbladet mandag.

- Ukloke formuleringer Videre i Facebook-innlegget skriver Hagen at han ikke blir imponert av folk som gir mat fra restaurantene sine, og ber folk åpne opp hjemmene sine i fem år. Mandag gjestet Hagen DBTVs livesending fra Valgboden foran Stortinget i Oslo, der han møtte SV-leder Audun Lysbakken til debatt.

- Jeg hadde noen ukloke formuleringer i det Facebook-innlegget, det innrømmer jeg. Men om man hadde hjulpet mer i nærområdet, så ville man unngått at så mange druknet, og setter seg i farlige båter, sier Carl. I Hagen.

- Totalt mislykket I likhet med Nesse, reagerer SV-leder Lysbakken kraftig på uttalelsene til Frp-veteranen.

- Frp vet ikke helt hva slags bein de skal stå på om dagen. Frp prøvde å spille innvandringskortet igjen, men det ble totalt mislykket. Det er ingen grunn til å mistenkeliggjøre de som står bak dette. Alle som kjenner folk som Petter Stordalen vet at han har en tradisjon for å bidra. Det viktigste engasjementet, er likevel det som kommer fra helt vanlige folk, som nå organiserer for en rausere asylpolitikk. Jeg er stolt over hvordan folk reagerer, sier Lysbakken.

- UVERDIG: Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktningehjelpen går hardt ut mot utspillene til Carl I. Hagen og sier det er "Uanstendig og uverdig av Hagen". Faksimile: Dagbladet 7. september.
- UVERDIG: Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktningehjelpen går hardt ut mot utspillene til Carl I. Hagen og sier det er "Uanstendig og uverdig av Hagen". Faksimile: Dagbladet 7. september. Vis mer

- Er Fremskrittspartiet i utakt med folket, Hagen?

- Jeg tror ikke det. Jeg tror veldig mange ser utfordringene en stor vekst i innvandrerbefolkningen vil føre til. Det er innvandrerbefolkningen som vokser. I skolen har vi nå mange som ikke kan norsk. Derfor må vi nå sette inn en ekstra innsats for å hjelpe disse barna. Vi skal ta barna mer på alvor, ikke la foreldre som ikke vil at barna skal bli norske få viljen sin, svarer Frp-veteranen.

SV-støtte til Venstre Mandag morgen gikk Venstre-leder Trine Skei Grande ut og ba statsministeren ta initiativ til et ekstraordinært stortingsmøte om økt innsats for flyktninger fra Syria.

- Jeg støtter Trine Skei Grande. Men så viser utspillet til Venstre i dag svakheten til avtalen som de selv støttet. Dette har nå blitt et tak for inntak av flyktninger, istedet for et gulv. Vi skrev ikke under, fordi vi var redde for at innsatsen ville bli for lav, sier Lysbakken.

Forrige uke lanserte gruppeleder i Oslo Frp, Carl I. Hagen, et forslag om å bevilge 10 milliarder kroner til å opprette asylmottak i Asia og Afrika. I etterkant gikk Erik Lunde, Kristelig Folkepartis førstekandidat i Oslo, så langt som å si at det nå er umulig å samarbeide med Frp.

Partileder Knut Arild Hareide (KrF) bekreftet overfor Dagbladet torsdag at det hersker full splid mellom de to partiene i flere sentrale spørsmål. Frp-leder og finansminister Siv Jensen sa på sin side at det «Ikke er noe vits i å rope på Erna» hver gang Hareide har utfordringer.

- Alltid en lokal Carl I. Hagen Carl I. Hagen benyttet anledningen under sendingen fra Valgboden til å gjenta og understreke Fremskrittspartiets standpunkti flyktningdebatten: At de mener det er bedre å bruke pengene på å hjelpe til i transittmottakene og flyktningleirene i nærområdene.

- Problemet for flyktningene er at overalt hvor de kommer, så er det en lokal Carl I. Hagen, repliserer Lysbakken.

KrF-leder Knut Arild Hareide var også gjest i livesendingen fra Valgboden.

- Det er ikke et verdig debattklima. Det er en helt spesiell situasjon som preger midtøsten og Europa, og da må vi stille opp. Og den typen karakteristikker er uverdig, sier Hareide om ytringene Carl I. Hagen kom med i helga.  

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.


-UKLOKT: Carl I. Hagen har fått hard medfart for dette Facebook-innlegget. Nå innrømmer han at noen av uttalelsene var ukloke. Skjermdump: Facebook
-UKLOKT: Carl I. Hagen har fått hard medfart for dette Facebook-innlegget. Nå innrømmer han at noen av uttalelsene var ukloke. Skjermdump: Facebook Vis mer