Lønnsfesten i Oslo-skolen

Frp raser: - Gjentatt løgn

Dagbladet fortalte at Marte Gerhardsen skrøt av en skolesatsing som ikke finnes. Frp mener Gerhardsen lyver og hadde fått sparken dersom hun jobbet i næringslivet.

KRITISK: Minst ti personer i Utdanningsetaten i Oslo har sagt opp de siste månedene. Hallstein Bjercke er kirtisk til det som skjer i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne / Dagbladet. Vis mer
Publisert

Under høringa etter Dagbladets avsløringer om Oslo-skolen skrøt utdanningsdirektør Marte Gerhardsen om skolens satsing på talenter i realfag.

Gerhardsen fortalte, stikk i strid med Dagbladets sak om nedlagt talentsatsing ved Vitensenteret, at det nå skulle brukes mer penger på talentsatsing gjennom samarbeid med Vitensenteret.

Frp: - Gjentatt løgn

Dagbladet fortalte onsdag formiddag at samarbeidet Gerhardsen skrøt av også er helt ukjent for lederen av Vitensenteret.

- Såvidt jeg vet så stemmer ikke det Gerhardsen sa. Og jeg antar at dersom Utdanningsetaten skulle utvide talentsatsinga, så hadde det vært naturlig for dem å nevne det for oss som driver denne talentsatsinga. Det er jo litt vrient å utvide vårt tilbud uten å snakke med oss underveis, sa vitensenterets leder Safina De Klerk til Dagbladet.

Opposisjonen i Oslo varsler nå at ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) vil måtte svare for Gerhardsens påstand under spørretimen onsdag.

Frp sier rett ut at Gerhardsens driver med usannheter.

- Hadde dette hendt i det private næringsliv, gjentatte ganger med feilinformasjon, løgn, og sterk misnøye fra ansatte, hadde man ikke sittet lenge i sjefsstolen. Oslo-skolen er for viktig til at den skal være et ideologisk prøveprosjekt, klare grep bør nå tas, sier Frp's Aina Stenersen til Dagbladet.

Bakgrunnen for diskusjon om talentsatsingen er Dagbladets sak om at den populære talentsatsingen på realfag i Oslo-skolen legges ned fra kommunens side.

- Vi hadde virkelig ønsket at det skulle satses mer på talentsatsingen gjennom Vitensenteret. Men det stemmer jo ikke, sier Stenersen videre.

- I BESTE FALL FREKT: Sier Espen Andreas Hasle i KrF til Dagbladet.
- I BESTE FALL FREKT: Sier Espen Andreas Hasle i KrF til Dagbladet. Vis mer

- Verste fall blank løgn

KrF's Espen Andreas Hasle er også opprørt.

- Det er i beste fall frekt, i verste fall blank løgn når direktør Gerhardsen tar en satsning som drives for private og statlige midler til inntekt at Oslo kutter i tilbudet til elever i Oslo-skolen, sier Hasle til Dagbladet.

- Videre er dette alvorlig fordi det i praksis er feilinformasjon av bystyret. Sammen med de andre opposisjonspartiene vil jeg følge opp dette i spørretimen i onsdagens bystyremøte. Dette føyer seg inn i en lang rekke av uklarheter og feilinformasjon fra Gerhardsen. Jeg forventer at byråden rydder opp i disse feilene og gir presis informasjon til bystyret, når ikke hennes direktør klarer det, sier Hasle.

Gerhardsens svar

Marte Gerhardsen har ikke besvart Dagbladets spørsmål i saken, men hun har gitt en uttalelse via epost.

Dagbladet ba også om å få et intervju over telefon med Gerhardsen om saken. Forespørselen ble avslått.

- Utdanningsetaten opplever at samarbeidet med Talentsenteret er særdeles godt, og vi håper de ønsker å fortsette samarbeidet vårt, åpner Gerhardsen i eposten.

Politikerne i Oslo krevde under høringa blant annet svar på Dagbladets avsløringer om lønnfest, direktøransettelser, konsulentbruk, masseoppsigelser, og SMS-er på avveie i Utdanningsetaten.

- Talentprogrammet er et tilbud til elever som går i 7. klasse til andre klasse på videregående skole. Vi har lenge samarbeidet ved at vi har oppfordret skolene til å søke talentprogrammet for elevene våre. Fra høsten 2020 ble tilbudet utvidet med ekstra plasser - til sammen 90 plasser - på tre videregående skoler; Hellerud, Hersleb og Persbråten. Tilbudet er byomfattende, det vil si at elever ved alle grunnskoler og videregående skoler i Oslo kan søke om opptak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer