SKUTERJAKT: Bruk av helikopter for å jakte på snøskuterkjørere uten løyve langt inne på fjellet i Nord-Trøndelag får Frps Per Sandberg til å reagere. Foto: JOHN OLAV BJØRNESTAD.
SKUTERJAKT: Bruk av helikopter for å jakte på snøskuterkjørere uten løyve langt inne på fjellet i Nord-Trøndelag får Frps Per Sandberg til å reagere. Foto: JOHN OLAV BJØRNESTAD.Vis mer

Frp reagerer på helikopterjakt på snøskuter

- Helt feil ressursbruk, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet om helikopterjakt på snøskuter i Nord-Trøndelag. 

Ressursbruken får Fremskrittspartiets Per Sandberg til å reagere.

- Politiet har ropt i øst og vest for å få bedret kapasiteten i tilfelle en skarp situasjon i Oslo, da kan vi ikke ha et helikopter som svever over Nord-Trøndelag på jakt etter snøskutere, sier Sandberg til Dagbladet.

Han presiserer at det ikke er bruk av helikopter generelt han reagerer på, men at så lenge politiet i Norge har så begrensede ressurser som de har så må potensielle skarpe situasjoner i Østlandsområdet være hovedprioritet. 

- Hvordan hadde diskusjonen blitt dersom det skjedde en skarp situasjon i Oslo og det viste seg at politihelikopteret var på skuter jakt langt inne i Nord-Trøndelag, spør Sanberg retorisk. 

- Skal man jakte snøskutere, så får man gjøre det med snøskuter.

Vil bedre kapasiteten Per i dag har politiet svært begrenset kapasitet i luften. Norge har i dag to helikoptre, hvorav kun ett er i klart til bruk til enhver tid. Det vil Fremskrittspartiet endre på.

Per i dag skal det bygges en helikopterbase på det nye beredskapssenteret til politiet på Alnabru. Her skal det være plass til to helikoptre. Sandberg ser for seg at det blir flere slike baser. 

- Vi ser for oss 5-6 slike senter med helikopter i framtiden, det er veien å gå fremover, sier Sandberg som legger til at dette er noe Frp i regjering vil prioritere. 

- Med den infrastrukturen som er så er dette den raskeste og mest effektive måten å forflytte seg på, og denne kapasiteten må bedres, sier Sandberg.

Høyt prioritert - Vi får mange forespørsler om bruk av helikopteret og vi gjør nøye vurderinger før vi reiser ut på denne typen oppdrag. Når vi reiser ut så er det en samordnet aksjon med lokalt politi og naturverntilsynet, sier politiinspektør Ole Vidar Dahl til Dagbladet.

Han presiserer at helikopterbasen som er lokalisert i Oslo tross alt har et nasjonalt ansvar, og at helikopteret ikke skal benyttes bare på Østlandet.

- Dette med alvorlig faunakriminalitet er dessuten høyt prioritert fra Riksadvokaten og et satsingsområde i politiet gjennom føringer fra Politidirektoratet. Bruk av helikopter har god effekt, og vi ser at denne kriminaliteten minker når vi tar i bruk helikopteret, legger han til.

- Publikum har større nytte av at vi bruker helikopteret enn at det står i ro. I kroner og øre koster det ikke prosentvis så mye mer, og vi sparer ressurser på bakken.

Sandberg stiller spørsmål ved prioriteringen tatt i betraktning den begrensede kapasiteten som finnes. Dahl kan fortelle at politiet har bedt om at denne økes.

- Vi har bedt om å få tre nye helikoptre til basen i Oslo. Vi ønsker en mer robust helikoptertjeneste med helikoptre som har både bedre rekkevidde og løfteevne enn det vi har i dag. 

Hva angår utvidelse av antall baser presiserer Dahl at det er opp til politikerne å avgjøre. 

Vedrørende risikoen for at en krisesituasjon skal oppstå mens helikopteret er i en annen del av landet kan Dahl fortelle at de har et annet helikopter stående, og at de kan hente inn mannskap til å bemanne dette på rimelig kort varsel.