Frp: Regjeringen bryter budsjettavtalen

Fremskrittspartiet føler de strakte seg langt for å støtte Erna Solberg og regjeringens statsbudsjett for 2021. Nå mener de regjeringspartiene har brutt avtalen.

BUDSJETTAVTALE: I budsjettavtalen fra i fjor ble regjeringspartiene og Frp enige om at en rekke yrkesgrupper skulle kunne bli autorisert helsepersonell. Her statsminister Erna Solberg (H). Foto: Terje Pedersen / NTB
BUDSJETTAVTALE: I budsjettavtalen fra i fjor ble regjeringspartiene og Frp enige om at en rekke yrkesgrupper skulle kunne bli autorisert helsepersonell. Her statsminister Erna Solberg (H). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et avtalebrudd om regjeringspartiene ikke stemmer for Fremskrittspartiets forslag, sier helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen (Frp) til Dagbladet.

Hun er nå mektig lei av at regjeringspartiene ikke følger opp avtale om at naprapater, osteopater, logopeder og paramedisinere skal kunne bli autorisert helsepersonell.

Dette fikk Frp gjennomslag for i budsjettforhandlingene i fjor høst, men i innstillingen fra helse- og omsorgskomiteen på Stortinget står Frp mutters alene når de foreslår nettopp dette.

Dagbladet har ennå ikke fått svar fra Høyre på hvordan de ser på Frp's påstand om avtalebrudd. Voteringen i Stortinget er 25. mai.

LEI: Fremskrittspartiet og Åshild Bruun-Gundersen foreslår nå at en rekke yrkesgrupper skal kunne få autorisasjon, men står mutters alene på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad / NTB
LEI: Fremskrittspartiet og Åshild Bruun-Gundersen foreslår nå at en rekke yrkesgrupper skal kunne få autorisasjon, men står mutters alene på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Vi er lei

Autorisasjon kan videre være avgjørende for fortsatt momsfritak når moms blir innført på alternativ behandling.

- Nå er Frp lei av å vente på regjeringens sommel. Logopeder og paramedisinere har ventet på autorisasjon i fem år allerede. Å gi disse yrkesgruppene beskyttet tittel vil gi bedre kvalitet i tjenestene og sikre pasientsikkerheten. Helse- og omsorgsdepartementet har også anbefalt dette og da ser vi ingen grunn til å vente lengre med å gi disse gruppene autorisasjon, sier Bruun-Gundersen, som sier at hun har jobbet med saken siden 2018.

- Gleden var stor i Frp da vi i 2020 fikk gjennomslag for å gi disse yrkesgruppene autorisasjon i budsjettbehandlingen i Stortinget. Ettersom regjeringen aldri kom med lovforslaget de lovet, så fremmet vi det selv i Stortinget. Jeg blir svært overrasket hvis Høyre nå har snudd og tenkt å stemme ned denne lovendring? sier Bruun-Gundersen.

Får ikke støtte

Den klare forventningen i Fremskrittspartiet er nå er at Høyre, KrF og Venstre følger opp budsjettavtalen fra i fjor høst og stemmer for Fremskrittspartiets forslag.

- Jeg forventer at regjeringen følger opp budsjettenigheten med Frp og sikrer flertall for lovforslaget vi nå fremmer. At regjeringen i praksis legger opp til at autorisasjon av disse viktige gruppene helsepersonell ikke gjennomføres før valget til høsten er rett og slett ikke godt nok, og vil betraktes som et avtalebrudd fra FrPs side. Hva er et politisk gjennomslag verdt, hvis regjeringen anser det som valgfritt og følge det opp? spør Bruun-Gundersen.

Lang kamp

Det har vært ført en kamp i flere år blant for å bli autorisert blant yrkesgruppene lovforslaget omhandler. Paramedisinere og logopeder søkte i 2016, osteopatene og naprapatene søkte i 2018.

Helse- og omsorgsdepartementet har anbefalt autorisasjon til naprapater, osteopater, logopeder og paramedisinere og sendte forslaget ut på høring først 26. mars med høringsfrist 4. juni.

Regjeringens frist for å sende lovendringer til Stortinget var 8. april.

Frp mener da at regjeringen har lagt opp til en saksbehandling som tilsier at disse gruppene med stor sannsynlighet ikke vil få autorisasjon før valget til høsten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer