Frp-representant: - Jorda går jo ikke under hvis samarbeidsavtalen skrinlegges!

Stigende Venstre-irritasjon i Frp. Høyre og Frp i nytt møte nå i kveld.

STILLSTAND: Mandag kveld skulle egentlig budsjett-partnerne på Stortinget være ved veis ende. Slik gikk det ikke. På bildet får Gjermund Hagesæter (Frp) en klapp på skulderen av Svein Flåtten (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STILLSTAND: Mandag kveld skulle egentlig budsjett-partnerne på Stortinget være ved veis ende. Slik gikk det ikke. På bildet får Gjermund Hagesæter (Frp) en klapp på skulderen av Svein Flåtten (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Akkurat nå har Frp's stortingsgruppe gjort seg ferdig med et drøyt to timer langt møte for å finne ut hvor partiets smertegrense i de pågående budsjettforhandlingene går.

Like etterpå gikk parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, og partiets delegasjonsleder i forhandlingene, Gjermund Hagesæter, til et nytt møte: Nå med sine motstykker i Høyre, samt en del kommunikasjonsfolk.

Ingen ville fortelle Dagbladet hva som sto på møteagendaen, men på vei til møtet svarte Hagesæter følgende på spørsmål om regjeringspartiene vil sende over et nytt tilbud til sentrumspartiene nå i kveld:

- Det får vi se på.
  Stigende Venstre-frustrasjon i Frp Da Hagesæter tok seg tid til å gi Dagsrevyen en statsusoppdatering underveis i gruppemøtet tidligere i kveld, hadde han ikke mye å si. Han framholdt at regjeringspartiene allerede har strukket seg langt for å imøtekomme Venstre og KrF.

- Nå sitter vi i gruppemøtet og diskuterer om vi kan foreta ytterlige tilpasninger som gjør at vi kommer enda lengre i retning av det som KrF og Venstre ønsker, sa han.

Partiet diskutere altså hvilke hjertesaker de kan ofre. Det skjer ikke uten irritasjon. Etter det Dagbladet forstår, er det særlig Venstre og deres grønne skatteskjerpelser som provoserer Frp-erne.

Jan Henrik Fredriksen, som representerer Finnmark på Stortinget, lufter også Venstre-irritasjonen offentlig:  

«En ting er sikkert! - FrP skal ikke for enhver pris sitte i en regjering som er avhengig av et parti(Venstre) som for enhver pris skal nedlegge Finnmark og andre rurale områder», skrev han på sin Facebook-profil lørdag. Der fyrer han også av følgende provokasjon mot samarbeidspartiet:

- Jorda går jo ikke under hvis samarbeidsavtalen skrinlegges!

Forhandler i sirup Mandag var det ventet at regjeringspartiene skulle legge fram et nytt tilbud til sentrumspartiene. Slik gikk det ikke. Både i Venstre og KrF er det misnøye med det regjeringen så langt har kommet med i budsjettforhandlingene. Regjeringspartiene svir av mye tid på omkamper og er ikke villig til å flytte på annet enn småpenger, får Dagbladet fortalt fra kilder i begge sentrumspartiene. Fra motsatt hold vokser frustrasjonen over at sentrumspartiene ikke vil samle sine krav.

KrF-leder Knut Arild Hareide sa tidligere i dag til Dagbladet:

- Vi registrerer at vi på langt nær er i mål for å kunne se et resultatet som vi kan være fornøyde med.

- Det vi er bekymret for nå, er at forhandlingene har en progresjon som ikke er god nok for å nå resultatet innen den planlagte tidsfristen. Vi skulle i realiteten vært ferdig i dag.

Frustrasjon Ifølge den interne timeplanen skulle budsjett-kameratene egentlig legge fram et framforhandlet resultat i dag, etter at budsjettforhandlingene startet opp forrige tirsdag. Men det har gått trått. Ifølge Dagbladets oppslyninger gikk det flere dager før de første tallene kom på bordet. Det ble forhandlet gjennom helga, og søndag kveld la regjeringspartiene fram ei ny skisse til løsning - som ikke falt i smak.

Det var meningen at partene skulle møtes før lunsj i dag for å forhandle videre. Det skjedde ikke, og nå er det er høyst usikkert om forhandlingene gjenopptas i dag. Kildene Dagbladet har snakket med i kveld, vil ikke utelukke det. Men ingen synes å ha særlig tro på det heller.

- Vi har forstått på regjeringspartiene at de trenger noe mer tid før neste møte, sier Hareide.

Partilederne kan komme på banen Fra Venstre-hold får Dagbladet opplyst at det er stigende frustrasjon over at det som skal være liten vilje i regjeringspartiene Høyre og Frp til å gjøre betydelige endringer i avtaleskissene som er lagt fram.

Etter det Dagbladet forstår, kan det gå mot å løfte forhandlingene opp et nivå -å koble inn de parlamentariske lederne. Det betyr at KrF-leder Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande blir en del av forhandlingene, som til nå er ledet av partienes finanspolitiske talspersoner. Det skjer imidlertid ikke ennå:

- Jeg tror det er god dialog mellom de som sitter og forhandler i finanskomiteen, men det må bli betydelig større vilje til å flytte på større og viktigere saker, sa Hareide tidligere i dag.