FORNUFTIG Å KRIMINALISERE UTLEIERE: Erlend Wiborg (til høyre) i Frp mener det bør eksistere et lignende prinsipp for dem som leier ut til de som oppholder seg ulovlig i landet, som for dem som leier ut til personer som mistenkes for å drive med prostitusjon. Foto: JON OLAV NESVOLD / NTB SCANPIX
FORNUFTIG Å KRIMINALISERE UTLEIERE: Erlend Wiborg (til høyre) i Frp mener det bør eksistere et lignende prinsipp for dem som leier ut til de som oppholder seg ulovlig i landet, som for dem som leier ut til personer som mistenkes for å drive med prostitusjon. Foto: JON OLAV NESVOLD / NTB SCANPIXVis mer

Frp-representant vil kriminalisere utleie til ulovlige innvandrere

Vil det skal sidestilles med å leie ut til prostitusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske statsministeren, David Cameron, vil svare flyktningstrømmen med harde straffer for statsborgere som velger å huse ulovlige innvandrere.

De nye tiltakene, som vil inngå i en ny immigrasjonslov, mener Erlend Wiborg (Frp) er fornuftige.

- De kommer med mange fornuftige tiltak. Det er viktig å sette en stopper for at personer som oppholder seg ulovlig i landet, arbeider i landet. De har ikke arbeidstillatelse i Norge, så hvis de jobber, så jobber de svart. Det er farlig for økonomien, ettersom de utkonkurrerer annen lovlig arbeidskraft, sier Wiborg, som er første nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, til Dagbladet.

Det var Vårt Land som først meldte om saken, som ikke et samlet parti står bak.

Ny strenge straffer De nye tiltakene Cameron har innført innebærer at britiske statsborgere kan bli straffet for å hjelpe ulovlige innvandrere.

Den nye reguleringen vil la landeiere fjerne ulovlige innvandrere som oppholder seg på eiendommen deres uten rettskjennelse. De som ikke fjerner innvandrere, vil risikere opp mot fem år i fengsel som straff, ifølge BBC.

En huseier må også sjekke leietakerens immigrasjonsstatus. Dersom man ikke gjør det, risikerer man fem års fengselsstraff. Dersom man fatter mistanke om at noen ikke har lovlig opphold, men ikke sier opp leiekontrakten, kan man også dømmes til fem års fengsel.

- Hvis man skal leie ut enebolig og personen ikke har norsk personnummer eller gyldig oppholdstillatelse, så burde man ikke leie ut til personen, sier Wiborg.

- Ikke leke detektiver De innvandrerne som arbeider i Storbritannia uten lovlig opphold, kan få beslaglagt lønna si av politiet.

- Hovedansvaret ligger hos myndighetene, og jeg forventer ikke at enhver person skal være detektiver, men det bør jo ringe en bjelle dersom man ansetter en person uten arbeidstillatelse og lovlig opphold, sier Wiborg.

Han vil ikke ha en blåkopi av Camerons nye offensiv mot flyktningene som strømmer gjennom Calais-tunnelen, men gjennomføre en del av forslaget og tilpasse det norske former.

- Det er ulovlig å leie ut til personer man mistenker vil drive med prostitusjon i leiligheten. Et liknende prinsipp kan innføres overfor personer som oppholder seg og arbeider ulovlig i landet, sier Wiborg. 

- Viktig å skille Ann-Margit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), er uenig med Wiborg.

STRENGE MOT STRØMMEN: I et forsøk på å kjøre en enda hardere linje i kampen mot flyktninger som strømmer gjennom Calais-tunnelen fra Frankrike til England, vil David Cameron innføre nye strenge straffer for dem som hjelper dem med husly. Den politikken mener Erlend Wiborg i Frp er fornuftig.  AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
STRENGE MOT STRØMMEN: I et forsøk på å kjøre en enda hardere linje i kampen mot flyktninger som strømmer gjennom Calais-tunnelen fra Frankrike til England, vil David Cameron innføre nye strenge straffer for dem som hjelper dem med husly. Den politikken mener Erlend Wiborg i Frp er fornuftig. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN Vis mer

Hun mener det er viktig å skille mellom det å begå en straffbar handling i straffelovens forstand, og det å bryte utlendingsloven:

- Det er en trend i europeisk sammenheng og blande sammen disse forholdene. Dersom lovgivningen ikke er spesifikk på dette, og man blander sammen forholdene, kan det ramme folk som prøver å hjelpe eller gi mennesker husly for en liten sum eller mindre tjenester.

- Loven burde heller fokusere på å ta de som står bak ulovlig arbeidskraft, prostitusjon og menneskehandel, sier Austenå, som mener at å kriminalisere slike forhold i straffelovens forstand ikke er formålsmessig.

- Ikke ulovlig - Dette kan være en utenlandsk student som forelsker seg i en nordmann og oversitter utreisefristen, sier Austenå, som mener det er viktig å skille mellom motiv.

- Er motivet menneskehandel eller ulike former for svart arbeid kombinert med bolig, hvor folk kommer i gjeld og binder seg til gitte arbeidsgivere, er det noe helt annet enn at en familie hjelper noen de synes synd på, sier Austenå, som er klar på at det pr. definisjon ikke er kriminelt å bli værende i et land etter utreisefristen.

Må være forsiktige Jan Arild Ellingsen, Wiborgs partifelle, mener Frp må forholde seg til regjeringssamarbeidet, ifølge Vårt Land.

- Frp ønsker å kjøre et tøffere­ løp, men jeg tror vi skal være forsiktige med å skyve ansvaret­ over på borgerne. Det er det offent­liges ansvar å kontrollere dette. Hovedsaken er å få orden på systemfeil som skattekort-saken, mener Ellingsen, og refererer til avsløringene hvor personer uten opphold har fått skattekort, og dermed NAV-ytelser. En utvist mann fikk ifølge TV 2 17 000 i måneden fra NAV.

MÅ IKKE BLANDE: Ann-Margit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener man ikke må blande mellom et brudd på utlendingsloven og brudd på straffeloven. Foto: NOAS
MÅ IKKE BLANDE: Ann-Margit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener man ikke må blande mellom et brudd på utlendingsloven og brudd på straffeloven. Foto: NOAS Vis mer