Frp sammenligner pokerregelverket med brennevinsforbudet: - Skapte enorme problemer

Frps Erlend Wiborg sier det bare er «eliten» som mener poker er dekadent og ille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har tidligere skrevet om den kriminelle folkesporten poker.

I fjor ble det absolutte pokerforbudet opphevet, men fortsatt bryter pokerklubbene og spillerne loven. Da Dagbladet besøkte en klubb i Oslo, kom det fram at mange pokerspillere tror det er fullt ut lovlig å spille poker.

Det er langt fra sannheten. Poker er ikke lovlig å spille i «organiserte former», og med en gang man driver en klubb, eller spiller på en klubb, kan det være straffbart (se faktaboks om regelverket nedenfor).

Men politiet har ingen spesiell innsats mot pokerklubbene. Hvis de aksjonerer mot en pokerklubb, så er det ofte fordi de ser at også annen kriminalitet foregår rundt klubben. På mange klubber er det mulighet for å ta opp lån dersom man taper, eller spille på krita.

Kriminelle miljøer rundt pokerklubber har ofte vært omtalt. For eksempel i fjor, da bergenspolitiet gjennomførte en razzia mot en klubb for å avdekke et kriminelt pokernettverk.

LES OGSÅ: Aylar Lie drar med seg gutta på pokerklubb

Frp: - Full legalisering Det var Frp som gikk i bresjen for å få fjernet totalforbudet mot poker. Men er de fornøyde med slik loven står nå?

Nei. De jobber for at poker skal blir fullt ut legalisert, sier Erlend Wiborg (Frp), første nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

- Vårt syn er veldig klart. Vi mener at poker for voksne mennesker bør legaliseres fullt ut. Denne regjeringen har fått til mye når det gjelder poker, men man bør myke opp enda mer, så man får poker inn i lovlige former, sier Wiborg til Dagbladet.

Han sier at ballen ligger hos de andre partiene. Wiborg, som selv er pokerentusiast, sier det nå spilles «enormt» mye poker og at pokertrenden allerede løper fra regelendringen fra januar i fjor.

- Spørsmålet er om man vil at poker skal foregå i regulerte former eller at pokerspilling skal foregå på illegale klubber, der man ikke har noen form for regulering og ingen mulighet for å fange opp mennesker som har spilleproblemer, sier Wiborg.

Ulovlig pengestrøm Han mener det er viktig å kle om poker fra svart, til hvitt.

- Pengestrømmen er i dag ulovlig, det gjør det enkelt for kriminelle å tjene penger og det blir ikke betalt skatt. Men får man poker inn i lovlige former, blir det betalt skatter og avgifter og videre kunne overskudd gått til veldedige formål. Det store flertallet som spiller har ikke spilleproblemer, men med et videre regelverk kunne man brukt overskuddet til å hjelpe dem som har det, sier Wiborg.

Han sier at man i dag vet at det foregår mye ulovlig lån til de som taper, som kaller å spille på krita.

- Det vil man få stoppet hvis man får poker legalisert, sier Wiborg, som sier at Frp vil fjerne et illegalt marked, og få seriøse aktører på banen istedenfor.

- Pokerforbudet kan sammenliknes med forbudstida i Norge. Folk drakk mer, eller like mye, og det skapte enorme problemer og mye kriminalitet, sier Wiborg.

Frp ansvarlig for regelverket Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, sier hennes parti er imot en ytterligere liberalisering av pokerregelverket.

- Vi mener selvfølgelig at folk må kunne samles og kose seg med vennelagspoker, slik det er i dag. Men i spillpolitikken må vi ivareta og ta hensyn til de uheldige effektene, og det er spilleavhengighet og at mange spiller seg til grunne, sier Trettebergstuen, som mener Frp selv må ta ansvaret for et regelverk som forvirrer mange.

Hun er glad for at man ikke har et stortingsflertall for liberalisering, heller et flertall som tar hensyn til en sårbar gruppe.

- Wiborg og Frp sitter i regjering. Hvis han mener at politikken hans eget parti har endret og fører har uheldige virkninger, får de vel legge fram et nytt forslag da. Man kan ikke late som at man er i opposisjon, når man sitter ansvarlig for regelverket, sier Trettebergstuen.

- Hvis man skal åpne for kommersielle klubber, må man åpne opp for utenlandske gamblingselskaper, som aldri vil spytte 60 øre av hver krone tilbake til idrett og kultur. Det ønsker tilgang til markedet for å tjene penger, mens Norsk Tipping følger en ansvarlig linje der pengene går tilbake til samfunnet, sier Trettebergstuen.

56 prosent for En Ipsos MMI-undersøkelse gjennomført for Norsk Pokerforbund, med leder Sigurd Eskeland i spissen, viser at interessen for poker i Norge er forholdsvis stor, spesielt blant unge menn i alderen 18 til 29.

I undersøkelsen, der det ble gjort 585 telefonintervjuer, svarer 10 prosent at de har spilt poker i løpet av de siste 12 månedene. Blant gruppen menn 18-29 svarer 20 prosent ja på samme spørsmål.

På spørsmålet: «Dersom det fantes lovlige pokerturneringer på ditt hjemsted, i hvilken grad kunne du tenke deg å delta?», svarer 17 prosent at de kunne tenke seg det.

På spørsmålet «I hvilken grad synes du poker bør være tillatt i Norge i regulerte former?», svarer 56 prosent av de spurte at de for at poker skal være tillatt i Norge i noen grad, eller i større grad. 29 prosent mener det ikke skal være tillatt å spille kortspillet som Lotteritilsynet mener er et såkalt «høyrisikospill».

- Man ser at det er høyere andel av dem som sier ja, er blant den yngre delen av befolkningen, og det er disse aldersgruppene som skal forme framtidas politikk i Norge. Jeg mener dessuten at det er en rimelig antakelse at de yngre aldersgruppene har større kjennskap til hva poker faktisk er, noe man også kan se ved å se på antallet som har spilt poker de siste 12 måneder, sier  Eskeland.

Poker lovlig som bingo Eskeland er uenig med Trettebergstuen at Norsk Tippings monopol og lovliggjøring av pokerklubber trenger å bety krasj. Han mener at et forbud ikke beskytter de spilleavhengige.

- Det er ansvarlig spillpolitikk å regulere poker. Man kan regulere det slik at det er uproblematisk for folk som har et spilleproblem å spille. Man kan sette grenser, i motsetning til i dag, hvor det spilles, men ikke under regulerte forhold, sier Eskeland.

Han mener at forbud mot organisert pokerspilling ikke har noen sammenheng med Norsk Tippings spillmonopol.

- Pokerklubber kan fint eksistere ved siden av Norsk Tipping slik som bingohaller gjør, sier Eskeland.

FORBUDSTIDA: Frps Erlend Wiborg sammenligner det norske pokerregelverket med brennevinsforbudet i Norge, som varte fra 1916 til 1927, da forbudet ble fjernet med folkeavstemning. Foto: Nasjonalbiblioteket / Wexahl / Wikipedia Commons
FORBUDSTIDA: Frps Erlend Wiborg sammenligner det norske pokerregelverket med brennevinsforbudet i Norge, som varte fra 1916 til 1927, da forbudet ble fjernet med folkeavstemning. Foto: Nasjonalbiblioteket / Wexahl / Wikipedia Commons Vis mer