ERNA VIL HA MED KRF: Men deler av grasrota i Frp er skikkelig lei KrF, og synes spesielt ordbruken tidligere i høst var ugrei. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ERNA VIL HA MED KRF: Men deler av grasrota i Frp er skikkelig lei KrF, og synes spesielt ordbruken tidligere i høst var ugrei. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Frp sier ja til forhandlinger med KrF. Siv Jensen stiller med knalltøff kravliste til Ropstad

Siv Jensen har tre hovedkrav til KrF for å ønske partiet inn i regjeringsvarmen. Blant annet vil hun ha innstramminger på asyl- og innvandring.

I ettermiddag ble Frps landsstyre orientert om samtalene mellom regjeringspartiene og KrF.

Resultatet er at Frps partiledelse nå har fått grønt lys til å gå i regjeringsforhandlinger med KrF.

- Frps landsstyre har gitt enstemmig fullmakt for å gå i regjeringsforhandlinger med KrF for å se om det er mulig å få til en flertallsregjering, sier Siv Jensen tirsdag kveld.

Sivs tre krav

Frp-lederen understreker at partiet vil kreve store gjennomslag for å danne regjering med KrF, Venstre og Høyre. Jensen er klar på at abortsaken ikke er på forhandlingsbordet for Frps del.

- Du virker kanskje ikke så begeistret akkurat nå?

- Det er resultatene av forhandlingene som skal begeistre. Frp skal få gjennomslag for at vi skal sitte i regjering med KrF, Venstre og Høyre. Det er politikken Frp og Frps velgere skal få begeistring for, ikke forhandlingene, sier Jensen til Dagbladet.

- Hvilke saker må du og Frp ha gjennomslag for dersom dere skal ønske KrF velkommen inn i regjeringsvarmen?

- Samferdsel blir viktig for Frp. Vi vet mange bilister sliter. Det blir også viktig for oss å til større innstramminger på asyl- og innvandringsfeltet. Og vi må få til en pakke som ytterligere senker det samlede skatte- og avgiftstrykket i Norge. Det blir beinharde forhandlinger, sier Jensen og oppsummerer situasjonen slik:

- Det blir vanskelig, men landsstyret i Frp vil vi skal prøve.

Lei grasrot

Enstemmig landsstyre til tross - alt er ikke fryd og gammen i regjeringens nest største parti.

Kilder i Frp understreker at det ikke blir enkle forhandlinger med KrF og Venstre på nyåret. Det er en viss regjeringsslitasje i deler av partiet, etter det Dagbladet forstår.

- Store deler av grasrota og en del i stortingsgruppa er skikkelig lei, sier en kilde.

Det handler om en generell slitasje over at avstanden mellom regjerings-Frp og resten av partiet blir for stor. En rekke saker har i løpet av høsten også forpurret forholdet mellom Frp og småpartiene på borgerlig side, sier Dagbladets kilder.

KrFs omtale av Frp i løpet av partiets veivalg, taxfree-nederlaget KrF påførte Frp midt under budsjettforhandlingene og det siste rovdyrvedtaket er blant sakene som irriterer Frp-leiren.

- Det er mye som gjør klimaet småsurt på borgerlig side, ifølge en Frp-kilde.

Venstres gruppe ga, som forventet, forhandlingsutvalget de nødvendige fullmakter da partiet møttes mandag.

- En slags hatretorikk

Carl I. Hagen var blant dem som kritiserte KrF kraftig tidligere i høst for måten deler av partiet omtalte Frp på. Hagen svarte med å omtalte Hareide som «sosialist».

- Det er veldig trist at Hareide bedriver en slags hatretorikk mot Frp. Han er bare opptatt av sakene Frp og KrF er uenige om. Hareide glemmer helt at det var Frp som satt Bondevik inn som statsminister, og at vi sammen har stått for en god familie- og eldrepolitikk. Han glemmer også at vi er enige om å bevare den kristne kulturarven Norge er bygget på, sa Hagen til Dagbladet tidligere i høst.

Dagbladet er kjent med at flere andre i Frps stortingsgruppe deler Hagens frustrasjon. De mener partiet og mange av dets politikere ble forsøkt svartmalt av liberale krefter i KrF.

Abortbråk - igjen

Flere Frp-kilder har over tid gjort det krystallklart at det ikke kommer på tale å godta endring eller fjerning av 2c i abortloven.

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad argumenterte overfor KrFs landsmøte med en «historisk mulighet til å endre abortloven».

Men det kan han bare glemme ifølge flere i Frp.

- KrF har vel innsett at de ikke får gjort noe med 2c, sier en kilde.

Frps helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen, har tidligere vært krystallklar på det samme.

- Abort er blitt en del av et spill, og det er ikke verdig. Dette handler om kvinners mulighet til å bestemme over sin egen kropp, og om familiers mulighet til å ta egne beslutninger. I Frp kan vi ikke leve med at staten eller KrF skal gå inn og tvinge familier til å føde alvorlig syke barn som kan få korte og smertefulle liv, fortalte hun Dagbladet.

En utredning av abortloven i lys av 40 års virketid og teknologisk utvikling kan det imidlertid være mulig å samle de fire partiene om. Forbud mot fosterreduksjon kan Frp også være villig til å gå med på.

Frp har prioritert gjennomslag på sine kjerneområder innvandring, samferdsel og skatt og avgifter.

Sonderer fortsatt

Å få redusert bomavgiftene er et mål. Frp mener tida er inne til å avgiftsbelegge elbiler. Det vil være en måte å dekke tapte inntekter til staten på.

DN meldte i går at sonderingene mellom de fire partiene var avsluttet. Kilder i KrF avviste det overfor Dagbladet. Men sonderingene er uansett i sluttfasen, etter det Dagbladet forstår.

Ropstad sa tidligere i uka at partiene satser på å bli ferdig denne uka. For statsminister og Høyre-leder Erna Solberg vil det være en fjær i hatten hvis hun på sin halvårspressekonferanse i morgen kan varsle at forhandlingene om en firepartiregjering starter på nyåret.