Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp sier nei til Oslo-OL

Selv ikke partinestor Carl I. Hagen kunne overbevise landsmøtet om å utsette avgjørelsen.

SIV SA NEI: Partiledelsen i Frp var splittet i OL-saken. Leder Siv Jensen og nestleder Ketil Solvik-Olsen stemte mot et OL i Oslo, mens Per Sandberg ville ha saken sendt til stortingsgruppa slik at det kunne behandles av landsstyret i oktober.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SIV SA NEI: Partiledelsen i Frp var splittet i OL-saken. Leder Siv Jensen og nestleder Ketil Solvik-Olsen stemte mot et OL i Oslo, mens Per Sandberg ville ha saken sendt til stortingsgruppa slik at det kunne behandles av landsstyret i oktober. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): "Bare" 72 av 219 delegater stemte mot resolusjonsforslaget om å si nei til OL på Frp-landsmøtet, og det betyr at grarota i partiet har bundet partiets sju statsråder til et OL-nei.

OL-avstemminga er den saken som har fått desidert mest oppmerksomhet på Gardermoen.

Mye tyder på at ilden er i ferd med å slukke for et Oslo-OL 2022.

LES OGSÅ: OL kan bli avgjort denne helga

Imidlerid er ikke Frp-toppene så bombastiske. På lørdag sa nestleder Per Sandberg til Dagbladet at han er sikker på at partiets statsråder vil følge landsmøtets vilje.

Likevel:

- Men Høyre kan fortsatt søke flertall med eksempelvis Arbeiderpartiet i Stortinget, dersom Frp's statsråder tar dissens i saken, sier Sandberg, som la til at han slett ikke er sikker på at et Frp-nei i helga betyr et endelig nei til OL.

På en pressekonferanse på tampen av landsmøtet nå i dag, var også partileder Siv Jensen, som selv stemte nei, forsiktig med å konkludere.

- Det er for tidlig å si om dette er et endelig nei. Så vidt jeg vet er Fremskrittspartiet det eneste partiet som har tatt stilling til saken. Vi vet ikke hva vår regjeringspartner mener, men Høyre kommer kanskje til å si noe om dette til helga.

Da er det nemlig Høyres tur til å avholde landsmøte.

Om egen avgjørelse, sa Jensen:

- Personlig mente jeg det var riktig å ta stilling til OL nå, fordi jeg allerede gjorde det under avstemmingen i Oslo under valget sist høst, sa Frp-lederen.

Da la hun ikke skjul på at hun stemte nei.

Partinestor Carl I. Hagen er en uttalt OL-skeptiker, men gikk på talerstolen i dag i et forsøk på å overtale landsmøtet til å vente med en avgjørelsen.

- Hvorfor skal vi frata våre statsråder en mulighet til å lære IOC-pampene en lærepenge, sa Hagen.

Han mente også at partiet ville tjene på å beholde oppmerksomheten rundt saken, og dertil tape på å stille seg på sidelinja i en debatt som kommer til å pågå framover.

LES OGSÅ: Fylkeslag i Frp vil tvinge egne statsråder til å si nei til OL

Det regnes som tilnærmet utenkelig at statsminister Erna Solberg (H) og Høyre vil fremme en sak til Stortinget der hun overkjører regjeringespartneren Frp. Samtidig er det lite trolig at Arbeiderpartiet vil fremme et forslag om å si ja på egenhånd.

- Det har vi ikke tatt stilling til, men jeg kan ikke tenke meg at vi gjør det. I en så stor og viktig sak må vi anta at regjeringen forankrer sitt standpunkt i støttepartiene, sa en sentral Ap-kilde til Dagbladet på fredag.

Debatten på Frp-landsmøtet i dag var til tider hard, og dreide seg i stor grad om kostnadsanslagene, og påstandene om at landsmøtet ikke har tilstrekkelig kunnskap til å fatte et vedtak.

Et motargument som gikk igjen var at det var et Frp-forslag som førte til at det ble stemt over OL i Oslo under valget. Dersom befolkningen i Oslo hadde nok kunnskap til å si ja eller nei, kan Frp-landsmøtet gjøre det samme, var argumentet.

- Når mine barnebarn en gang spør meg om hva jeg jobbet med, vil jeg ikke fortelle at jeg var med på å bruke milliarder av skattebetalernes penger på en fest i Holmenkollen, sa stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad under debatten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!