Frp skaffer klart borgerlig flertall

Snittet av ni landsdekkende meningsmålinger levner ingen tvil.

MER POPULÆR: Frp og Siv Jensens framgang gjør at de borgerlige partiene nå har flertall på snittet av ni målinger. Men Erna Solberg og Høyre må innse at de selv går tilbake og er nå mye mindre enn Frp. Foto: Heiko Junge/Scanpix
MER POPULÆR: Frp og Siv Jensens framgang gjør at de borgerlige partiene nå har flertall på snittet av ni målinger. Men Erna Solberg og Høyre må innse at de selv går tilbake og er nå mye mindre enn Frp. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 Fremskrittspartiets sterke framgang sørger alene for at sentrum-høyre får et soleklart flertall i Stortinget på gjennomsnittet av ni landsdekkende meningsmålinger.

Siv Jensen og hennes mannskap er de eneste som kan vise til solid og markant framgang på meningsmålingene i mars.

Fremskrittspartiet øker kraftig, og ikke bare i forhold til februarmålingene. Partiet ligger godt foran valgresultatet for snart fire år siden.

NTBs gjennomsnittsberegning av ni landsdekkende meningsmålinger for mars viser at Frp går fram med 3,5 prosentpoeng - til en oppslutning på 27,4 prosent. Det ville gitt partiet 49 stortingsmandater - en økning på seks - hvis målingen hadde vært valgresultat.

Mandatøkningen får Frp fra Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre, som alle ville mistet to mandater hver.

Dermed ser det ut til at Frp alene sørger for at de ikke-sosialistiske partiene får et soleklart flertall med 88 mandater, mot de rødgrønnes 81.

Vinner på islam

Framgangen kommer i en periode hvor Frp klarte å sette dagsorden med Siv Jensens utspill om «snikislamisering» av Norge. Det var en debatt som kom i kjølvannet av hijabdebatten, som kanskje var like belastende for regjeringspartiene som den var positiv for Frp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.