SKEPTISK: Frp's finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, er skeptisk til Høyres skatteforslag. Han vil gi mer skattelette til folk flest. 

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SKEPTISK: Frp's finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, er skeptisk til Høyres skatteforslag. Han vil gi mer skattelette til folk flest. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Frp skeptisk til Høyres skattelette til de rikeste

Vil ha mer skattelette til «folk flest».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse tidligere i dag la Høyre fram sitt forslag til hvordan de skal kvele den utskjelte formuesskatten.
Nå har Høyres mulige regjeringspartner kommet med sitt motforslag.

Frp vil gradvis fjerne formuesskatten ved å øke bunnfradraget, opplyser partiet i en pressemelding.

Men Frp er skeptisk til å redusere skattesatsen, slik Høyre foreslår.

Forslaget innebærer nemlig at Norges aller rikeste må betale mindre i skatt.

- I neste fireårsperiode bør innslagspunktet for formuesskatten opp til rundt 30 millioner kroner. Da vil vanlige folk som har spart i bolig, gründere og de fleste småbedriftseiere slippe unna formuesskatten. På sikt skal formuesskatten bort, men vi vil heller øke bunnfradraget raskere fremfor å prioritere kutt i skatteprosenten.

Det sier FrPs finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, etter å ha lest Høyres forslag til lettelser i formuesskatten.

Vil ha skattelette til folk flest Høyre foreslår å øke bunnfradraget for formuesskatten til 20-25 millioner kroner, og samtidig senke skatteprosentsatsen fra 1,1 prosent til 0,5 prosent. Frp mener Høyres forslag er for passivt.
 
Frp vil ha mer skattelette til «folk flest».

- Høyre gir seg selv lite rom for øvrige skattelettelser. For de aller fleste bedrifter er det summen av skatte- og avgiftslettelser som er viktig. Da må vi ha flere tanker i hodet samtidig. En ikke-sosialistisk regjering må ha ambisjoner om langt høyere skattelettelser enn 25 milliarder kroner. Og lettelsene må også komme vanlige arbeidstakere til gode. Derfor skal Frp være garantisten for at inntektsskatten reduseres, sier Solvik-Olsen, og fortsetter: 

- Formuesskatten er en skatt som ikke tar hensyn til bedrifters lønnsomhet, og tapper bedriftene for kjærkommen kapital. Frp er uenig med de som forsvarer formueskatten ved at bedriftene i stedet kan lånefinansiere videre utvikling. Det er ikke god næringspolitikk at staten inndrar kapital fra næringslivet samtidig som store deler av statens egen formue spares i utlandet.

Tidligere i vinter foreslo Rimi-milliardær Stein Erik Hagen en egen «kakseskatt», med sikte på å fjerne formueskatten uten å åpne for nullskatteytere. Frp var ikke fremmed for tanken.