Frp skjerper skattekravene til regjeringen

Fremskrittspartiet og regjeringspartiene er fortsatt milelangt fra enighet om et nytt skattesystem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter mange timers diskusjon om modeller for et nytt skattesystem er regjeringen og Fremskrittspartiet fortsatt bare enige om én ting: Det skal bli skattelettelser.

- Vi har framført våre argumenter på inn- og utpust i flere uker, så det burde ikke komme som noen overraskelse på regjeringspartiene. Jeg er overrasket over avstanden mellom regjeringspartiene, som gikk til valg på lavere skatter, og Fremskrittspartiet, sa Frps nestleder Siv Jensen til NTB i kveld.

Det er særlig prinsippene om næringsbeskatning regjeringen og Frp ikke er enige om. Selv om skattemeldingen innebærer skattelettelser på 12 milliarder kroner, vil noen av forslagene føre til reelle skatteskjerpelser for små- og mellomstore bedrifter (SMB), mener Frp.

Det er stor enighet på Stortinget om at den såkalte delingsmodellen må fjernes, slik at det blir mindre forskjell på skatt på arbeid og skatt på kapital.

Regjeringen foreslår å erstatte denne med en såkalt skjermingsmodell og en aksjonærmodell. Problemet, mener Frp, er at regjeringen i liten grad har utredet hvordan disse modellene vil slå ut.

Og i et samlet nødrop til Stortingets finanskomité, trygler næringsliv og finansorganisasjoner om å få slippe skjermingsmodellen, som de mener vil få svært negative konsekvenser for 220.000 norske foretak.

- Vi kan ikke slutte oss til et overordnet system som ikke er skikkelig utredet, sa Jensen til NTB i kveld.

Frp frykter å bli «gissel» for regjeringspartiene, slik at partiet blir tatt til inntekt for hittil ukjente forslag når skattereformen kommer tilbake til Stortinget som en proposisjon.

I morgen fortsetter dragkampen mellom Frp og regjeringspartiene om både revidert nasjonalbudsjett og et nytt skattesystem. Men Frps detaljkrav om endringer i skattemeldingen må avklares på høyere hold, ifølge Svein Flåtten (H).

- Vi har mandat et stykke på vei, men trenger noen avklaringer, sa Flåtten.

Han fører ordet for regjeringspartiene i de vanskelige skatteforhandlingene, men oppfatter at det er «reell vilje» i Frp til å bli enig med regjeringspartiene.

Verken Siv Jensen eller Svein Flåtten ville i kveld si hvor mange penger som skiller dem fra en avtale. Finanskomiteen har frist til fredag med å avgi innstilling.

(NTB)