<b>SVARTE PÅ TWITTER: </b>Hadia Tajik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / Faksimile Statist.no
SVARTE PÅ TWITTER: Hadia Tajik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / Faksimile Statist.noVis mer

Frp søker muslimsk kvinne til reklamefilm. Hadia Tajik: - Jeg er ledig

Annonsen vekker oppsikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vekker oppsikt på Twitter at Frp søker muslimsk kvinne til reklamefilm på en side som formidler statistjobber.

Utlysningen lyder: «Vi er på utkikk etter en muslimsk kvinne i alderen 30-45 til en reklamefilm for FrP. Scenene man skal være med i er i en butikk, hvor man skal være kunde. Ingen replikker. Kompensasjon: 1000 kroner.»

Til det som kan se ut som samme scene søker de blant annet mann med iransk, tyrkisk, syrisk eller lignende utseende som skal spille selger i butikk, og en mann med datter utenfor butikken.

- Hei, Frp! Eg er ledig

En av de første som postet annonsen var skribent Ida Madsen Hestman.

«Trenger en muslimsk kvinne til random reklame. Bare noe Fremskrittpartiet-greier. Veldig bra betalt», skrev hun.

Klassekampens nyhetsredaktør Mimir Kristjánsson delte bildet videre med teksten:

«Judas forrådte Jesus for 30 sølvpenger. Her kan en muslimsk kvinne få tusen kroner for å spille inn en reklamefilm for Frp».

Flere har slengt seg på, deriblant Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik.

«Hei @frp_no! Eg er ledig. Pengene vert donert til antirasistisk arbeid. Me kan ta det etter sundag - då er d Eid. Men eg vil ha replikker :D», skriver hun på Twitter.

Handler om nikabforbud

Markedssjef for Frp Helge Fossum sier til Dagbladet at filmen skal handle om nikabforbud.

- Frp lager en film om at vi vil forby burka og nikab i det offentlige rom. Filmen skal være så ekte som mulig. Til dette har produksjonsselskapet lett etter ulike roller. Filmen er i produksjon, men er ennå ikke ferdig, sier

På spørsmål om hvorfor de bruker «muslimsk kvinne» men «mann med iransk, tyrkisk, syrisk eller lignende utseende», svarer Fossum:

- Vi kjenner ikke vurderingen gjort av produksjonsselskapet da de forfattet utlysningsteksten.

- Hadia Tajik har meldt seg, vil det være aktuelt å vurdere henne?

- Å forby kvinneundertrykkende maskering i det offentlige rom er en viktig politisk sak for oss. Folk flest liker å vite hvem de møter og snakker med. Dersom Hadia Tajik ønsker å debattere dette i en film med Frp, er hun hjertelig velkommen til det.

Det er lagt ut flere annonser. De søker også en mann og kvinne som skal spille foreldre og en jente og gutt mellom 8 og 14 som skal spille barna i en familie på fire, i tillegg til to menn til en situasjon der bil skal kjøpes. Ingen av karakterene har replikker.