ENIGE Partene i arbeidslivet ble i går enige om en ny avtale for et inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp )  og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er stolt over at trepartsavtalen er landet. Her er partene i arbeidslivet, fra venstre Per Kristian Sundnes, Kommunenes Sentralforbund, Vibeke Hammer Madsen, Virke, Svein Oppegaard, NHO, arbeidsminister Robert Eriksson, kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, Gerd Kristiansen, LO, Knut Aarbakke, Akademikenre og Jorun Berland fra YS. Anne Kari Bratten fra arbeidsgiverorganisasjonen Spekter skrev også under avtalen, men er ikke med på bildet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ENIGE Partene i arbeidslivet ble i går enige om en ny avtale for et inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp ) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er stolt over at trepartsavtalen er landet. Her er partene i arbeidslivet, fra venstre Per Kristian Sundnes, Kommunenes Sentralforbund, Vibeke Hammer Madsen, Virke, Svein Oppegaard, NHO, arbeidsminister Robert Eriksson, kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, Gerd Kristiansen, LO, Knut Aarbakke, Akademikenre og Jorun Berland fra YS. Anne Kari Bratten fra arbeidsgiverorganisasjonen Spekter skrev også under avtalen, men er ikke med på bildet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Frp-statsråd skryter av den norske modellen

Og LO og NHO skryter av Robert Eriksson

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) skryter av trepartssamarbeidet i arbeidslivet. Og partene, fra LO til NHO, skryter av Frp-statsråden etter at regjeringen og partene i arbeidslivet er blitt enige om ny avtale for et inkluderende arbeidsliv.

- Jeg er veldig glad for at vi har klart å lage en god IA-avtale, den beste IA-avtalen noen gang. Vi løfter blikket fra papirbunken til enkeltmennesket, og gir bedrifter og ikke minst NAV mulighet til å følge opp den enkelte. Dette viser at de som trodde at Frp ikke klarte å styre norsk arbeidslivspolitikk, har tatt grundig feil. Vi har klart å bygge et godt trepartssamarbeid, sier Robert Eriksson til Dagbladet.

Angrep den norske modellen Trepartssamarbeidet i arbeidslivet er en grunnstein i den såkalte norske modellen som Frp-leder Siv Jensen gikk til angrep på i sin landsmøtetale i fjor. Hun mente den norske modellen står i veien for det norske folk, og for de smarte løsningene.

Men siden den gang har Frp gått fra opposisjon til posisjon.

- Alle modeller der man setter seg ned og samarbeider, er en suksessfaktor. Denne avtalen er en seier for samarbeid, sier Eriksson i dag.

Konfliktsaker som normert sykemelding og måltall for gradert sykemelding har regjeringen skjøvet foran seg.

Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, mer kjent som IA-avtalen, innebærer forenklinger i reglene for oppfølging av sykmeldte. Skjema- og sansksjonsveldet skal fjernes.

- Ved å fjerne sanksjonsregimet kan arbeidsgiverne bruke mer av sin tid på å følge opp den enkelte arbeidstaker på arbeidsplassen. Arbeidstakeren kan konsentrere seg om å bli frisk og komme tilbake til jobb.

NAV-ansatte kan følge opp den enkelte for å få vedkommende tilbake til arbeidslivet framfor å bruke tiden på skjemaer og dokumenter. Legene slipper å tenke på unødvendige sanksjoner knyttet til et omstridt sykmeldingskurs. I sum betyr dette at alle parter kan fokusere mer på å få den enkelte sykmeldte tilbake i jobb, sier Eriksson.

Skryt fra LO LO-leder Gerd Kristiansen skryter av Frp-statsråden, og er godt fornøyd med den nye IA-avtalen.

- Så langt hører han på LO, og det er vi veldig fornøyd med. Vi har et godt samarbeid med arbeidsministeren. Den nye regjeringen har jo sett at de er nødt til å ta hensyn til partene i arbeidslivet. Vi er aller mest fornøyd med at sykelønnsordningen er fredet.

Nå ligger det et grunnlag for å gjøre en god jobb ute på den enkelte arbeidsplass. Byråkrati er ikke lenger noen unnskyldning for å ikke bli IA-bedrift, sier Kristiansen.

Har lyttet til partene Leder for Akademikerne, Knut Aarbakke, mener også Eriksson fortjener ros.

- Han har vært tydelig på regjeringens plattform, og ikke åpnet for noen omkamp om det. Så har han lyttet til partene, og IA-avtalen er blitt et godt kompromiss. Statsråden har vist både politisk teft og godt håndverk, mener Aarbakke.

Unio-leder Anders Folkestad er fornøyd med at en ny avtale er på plass, med sykelønnsordningen som basis.

- Den bygger veldig på trepartstradisjonen i norsk arbeidsliv. Retorikken er annerledes, innholdet er litt annerledes, og målsettingen den samme.

Så er det nok en del uenigheter som omringer avtalen, som kommer opp seinere, som normering av sykemeldingsperioder. Men nå har vi fått en hånd på rattet i den prosessen, sier Folkestad. Også arbeidsgiverorganisasjonene er fornøyd med at en avtale er i havn, særlig at skjema- og sansksjonsveldet forenkles kraftig.

- Skyver problemer foran seg Venstres Sveinung Rotevatn mener imidlertid at regjeringen skyver problemene foran seg.

-  Hele IA-avtalen er konstruert for å skyve problemer fram i tid. Karensdager er en rød klut, så jeg har forståelse for at regjeringen ikke har tatt opp det. Men de kunne gått inn på arbeidsgivernes ansvar for finansieringen av sykelønna.

Jeg oppfatter at regjeringens mål først og fremst har vært å få til en avtale, og vise at en borgerlig regjering kunne få til trepartssamarbeid. Det har de klart, og det skal de ha skryt for. Men det har en kostnad. På ett eller annet tidspunkt må man betale regninga, sier Rotevatn.