Ap og Rødt vil at NSB beholder navnet

Frp-statsråd vil ikke stoppe Vy

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) ble møtt med krav om å droppe den planlagte navneendringen til NSB. Dale, som er generalforsamling i selskapet, avviser at han vil gripe inn.

LAR NSB BLI VY: Samferdselsminister og generalforsamling i NSB Jon Georg Dale (FrP) vil ikke stanse den planlagte navneendringen til Vy. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
LAR NSB BLI VY: Samferdselsminister og generalforsamling i NSB Jon Georg Dale (FrP) vil ikke stanse den planlagte navneendringen til Vy. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rødt-leder Bjørnar Moxnes foreslo i dag i Stortinget å skrote «Vy». Han sier det fortsatt er mulig for regjeringen å snu.

- Navnebyttet skal formelt behandles i generalforsamling senere i måneden, og samferdselsministeren er generalforsamling i NSB, påpeker Moxnes.

Også Arbeiderpartiet kom onsdag på banen med et forlag om at samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) må stanse det omstridte navnebyttet.

Dale avviser innblanding

I Stortingets spørretime understrekte Dale at han ikke vil stille seg mot NSB sin navneendring, om styret mener at navneendringen er nødvendig når saken skal opp i generalforsamlingen 22. mars.

Dale svarte på kritikken om navneendringen med at selskapet må holde seg konkurransedyktige.

- Styret i selskapet mener det er avgjørende at vi gjør endringer for å være med på å vinne fremtidige konkurranser. Styret har brukt mye tid, og gjort mange vurderinger. 10 000 ansatte er avhengige av konkuranse. Selskapet mener at markedet er i endring, og de mener de må gjøre denne endringen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er sterkt i mot navnebyttet.

- Alle ler av Vy, jeg har hørt mange kreative bortforklaringer det siste døgnet, men at navneendringen handler om konkurranse er den dummeste jeg har hørt. Rødt er mot navneendringen, og det samme er Sp, Ap, Sv og trolig alle i denne salen, sa Moxnes på talerstolen under den muntlige spørretimen.

Dale forsvarte pengebruken ved at han skal passe på at de skal være kostnadseffektive.

- De har sagt at selve navneendringen vil koste mellom 30 og 50 millioner kroner, og at de resterende pengene er investeringer i teknologi, apper og fuksjoner. Dette er utskiftning som de ansatte uansett måtte gjort.

VY: Tirsdag ble det kjent at NSB og Nettbuss får nytt navn, når NSB samler tog- og bussvirksomheten under en ny, felles merkevare: «Vy». Vis mer Vis mer Vis mer

- Slutt med fjas

Arbeiderpartiets transportpolitiske talsperson, Sverre Myrli, ber om at samferdselsministeren skal bruke sin eiermakt og stanse navnebyttet.

- Det handler om å hindre at to til tre hundre millioner kroner kastes bort på tull, mens pendlere og andre passasjerer venter på forsinkede og overfylte tog, sier Myrli til NTB.

Han innrømmer at det er et sterkt virkemiddel å be statsråden gripe inn, men legger til:

- Nå må pengene brukes på materiell, avganger og folk, ikke på mer fjas.

STOPP: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener NSB bør få beholde navnet sitt.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STOPP: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener NSB bør få beholde navnet sitt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Legg bort arrogansen

- Dale må legge arrogansen til side, og lytte til den voldsomme folkelige protesten mot navnebyttet, supplerer Moxnes.

Han forstår godt at folk reagerer.

- NSB er noe mer enn en merkevare. Det er jernbanen vi bygde og betalte i fellesskap, som knyttet folk i dette langstrakte landet tettere sammen. Først må vi si nei til dette ahistoriske navnebyttet, deretter må vi jobbe for en ny politikk som bryter med regjeringas privatiseringslinje, framholder Rødt-lederen.

Frir til Frp

Moxnes håper på flertall for forslaget, ved hjelp av Dales egne partifeller i Frp. Han viser til de kritiske uttalelsene fra Frps transportpolitiske talsperson Morten Stordalen, som overfor DN i går ba NSB «gå noen runder med seg selv».

- Jeg tror NSBs passasjerer er mest opptatt av at toget går i rute og at de får en sitteplass. Dette betyr vesentlig mer enn nytt navn og ny farge. Det har jeg aldri hørt pendlere som etterspør, sa Stordalen.

Moxnes slår fast at det ikke er flertall på Stortinget for navnebyttet, dersom Frp skulle stemme sammen med opposisjonen.

- Vi håper den sunne fornuften er noenlunde jevnt fordelt mellom partiene, slik at vi sammen nå kan stanse dette fordyrende og håpløse blindsporet, sier Moxnes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer