GRILLET I DAG: Olje- og energiminister Tord Lien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
GRILLET I DAG: Olje- og energiminister Tord Lien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.Vis mer

Frp-statsråden stoler på Statoil - og Statoil holder på sitt

Statoil mener Energi Norges rapport kommer med gamle tall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Olje- og energiminister Tord Lien stoler på Statoils Utsira-tall, og Statoil fester ikke lit til Energi Norges nye rapport.

En tidel av prisen Rapporten fra i dag viser at en samlet utbygging av alle fire Utsira-feltene vil gi langt lavere tiltakskostnad per tonn i reduserte CO2-utslipp enn en utbygging i to faser, som Statoil går inn for.

Energi Norges rapport mener det bare vil koste 40 kroner per tonn redusert CO2-utslipp. En rapport fra Oljedirektoratet i 2012 viste at det vil koste over 400 kroner tonnet.

- Jeg har ingen mulighet til å kommentere den rapporten her og nå. Men jeg har ingen grunn til å tvile på beslutningsgrunnlaget til de kommersielle aktørene på sokkelen, Statoil, Petoro, Maersk, Lundin og Det norske, sa Lien i Stortinget i dag.

Han viser til at Oljedirektoratet nå går gjennom tallene.

Statoil: - Gamle tall Statoil fester ikke lit til Energi Norges rapport, og vil ikke gjøre nye beregninger basert på den.

- Vi noterer oss at rapporten opererer med langt lavere kostnadsanslag enn det vi har. Vi har hentet inn markedspriser og ser ingen grunn til å gjøre nye beregninger ettersom vi sitter med oppdaterte tall fra markedet. I rapporten opereres det med gamle estimater hvor de har gjort en teoretisk markedstilpasning av disse. Estimater og vurdering i rapporten er ikke sammenlingbare med de regnestykkene vi har lagt til grunn ettersom de omtaler ulike konsepter. Partnerskapet i Johan Sverdrup har gjort et konseptvalg med en to-faset elektrifiseringsløsning vi ikke ser grunn til å endre. Denne har kraft fra land-løsning fra dag én som vil redusere 60-70 prosent av de totale utslippene fra området, og skal i fase to beskrive områdeløsning for alle feltene, som kan gi opp mot 95 prosent reduksjon i CO2 utslipp. Gjennom arbeidet med å planlegge for elektrifisering av alle fire feltene har vi erfart usikkerhet knyttet til framtidig kraftbehov samlet for alle feltene. Statoil mener derfor det er industrielt fornuftig å gå for en to-faset løsning, da det gir oss bedre forståelse for kraftbehovet, og kan dermed tilrettelegge for en mer tilpasset kraftforsyning, sier talsperson Ørjan Heradstveit i Statoil til Dagbladet.

- Når det er sagt jobber vi kontinuerlig med å få ned kostnadene på de valgte løsningene for feltet i sin helhet, legger han til.

JOHAN SVERDRUP: Statoil vil elektrifisere feltet Johan Sverdrup først, og komme tilbake til resten i en fase to. Johan Sverdrup er illustrert på bildet. Illustrasjon: Statoil.
JOHAN SVERDRUP: Statoil vil elektrifisere feltet Johan Sverdrup først, og komme tilbake til resten i en fase to. Johan Sverdrup er illustrert på bildet. Illustrasjon: Statoil. Vis mer