Frp-statssekretær i hemmelig Krekar-møte i Italia halvannet år før Italia ba om utlevering

- Det bekrefter det vi har sagt hele tiden, sier Brynjar Meling.

MINISTERMØTET: Norge hadde møter med Italia halvannet år før Italia begjærte Krekar utlevert. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MINISTERMØTET: Norge hadde møter med Italia halvannet år før Italia begjærte Krekar utlevert. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I juli 2014 deltok daværende statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp) på et ministermøte i Milano i EU-regi.

Hemmelig møte

Dagen før møtet begynte møtte Brein-Karlsen statssekretær Cosimo Ferri i det italienske justisdepartementet i Roma.

Temaet for møtet var blant annet en mulig utleveringsbegjæring mot mulla Krekar, kommer det fram i flere dokumentar NRK har fått tilgang til.

Etter 2011 har det vært flere møter mellom norsk og italiensk påtalemyndighet, i tillegg til møter på politisk nivå.

Det var i 2011 italiensk antiterrorpoliti startet en etterforskning der mulla Krekar var sentral.

29.juni i år kom Oslo tingrett til at mulla Krekar kan utleveres til Italia.

Saken er anket og skal behandles i Borgarting lagmannsrett.

Meling reagerer

Krekars advokat Brynjar Meling hevdet i forkant av saken i Oslo tingrett at utleveringssaken er et politisk spill. Meling reagerer nå kraftig på NRKs nye opplysninger.

- Det bekrefter det vi har sagt hele tiden, at her foregår det et politisk spill i kulissene. Dette må vi vite mer om, sier Krekars advokat Brynjar Meling.

Han mener det er problematisk at man ikke vet hva som har foregått i møtet, «og samtidig vet at det å få mulla Krekar ut av landet er et valgkampløfte fra regjeringspartiene».

Notat fra Riksadvokaten

Under møtet overleverte Brein-Karlsen et notat, undertegnet Riksadvokat Tor-Aksel Busch.

«Mulla Krekars soning går utvilsomt mot slutten. Det er viktig for norsk påtalemyndighet at eventuelle ønsker om ytterligere bistand mottas raskt, slik at nødvendige bistandsskritt kan forberedes og gjennomføres før han løslates», heter det blant annet i notatet.

Til NRK skriver Busch i en e-post at politiske myndigheter ikke har forsøkt å gi instrukser i utleveringssaken, og at notatet var et ønske om å få en avklaring fra italienske myndigheter.

- Riksadvokaten var kjent med at en statssekretær fra Justis- og beredskapsdepartementet skulle ha et møte med en italiensk kollega og anmodet om at notatet ble overlevert. Mer dramatisk er det ikke, skriver Busch.

Hverken Brein-Karlsen, som nå er statssekretær i innvandrings- og integreringsdepartementet, eller justisminister Anders Anundsen ønsker å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer