Frp stiller innvandringsultimatum

Garanterer at innvandringen vil gå ned med Frp i regjering. Venstre og KrF kaller ultimatumet ekstremt, uheldig og uklokt.

GARANTERER AT INNVANDRINGEN GÅR NED MED FRP: Hvis vi ikke er fornøyd, går vi ikke i regjering, sier Morten Ørsal Johansen, innvandringspolitisk talsmann for Frp. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet.
GARANTERER AT INNVANDRINGEN GÅR NED MED FRP: Hvis vi ikke er fornøyd, går vi ikke i regjering, sier Morten Ørsal Johansen, innvandringspolitisk talsmann for Frp. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Frp´s innvandringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen, garanterer at innvandringen vil gå ned med Frp i regjering, og sier at partiet ikke vil sitte i regjering hvis de ikke får gjennomslag for dette. Dermed går han langt i å avlyse en firepartiregjering med Frp, Høyre, KrF og Venstre.

- Ja, at innvandringen går ned, vil vi garantere. Hvis vi ikke får til det, blir det vanskelig å sitte i regjering. Det er så viktig for Frp og våre velgere at der må vi innfri. Men dette vil vi se når forhandlingene er ferdige. Hvis vi ikke er fornøyd, går vi ikke i regjering, sier Johansen til Dagbladet.

Frp ønsker en rekke konkrete endringer.

- Vi vil stramme inn på familieinnvandring, arbeidsinnvandring og også asyl. Vi foreslår aldersgrense og noen andre kriterier for familieinnvandring, og restriksjoner på arbeidsinnvandringen. Der ser vi for oss endringer i EØS-avtalen. Vi vil forholde oss til FNs menneskerettskonvensjoner, men vil se på hvordan andre land, som Danmark og Finland, forholder seg til disse. De må ha tolket ting annerledes, og det er ikke dokumentert at de har brutt noen avtaler, sier Johansen.

V og KrF: - Ekstremt, uheldig og uklokt Venstre-leder Trine Skei Grande og innvandringspolitisk talsmann i KrF, Geir Bekkevold avslår Frps ultimatum og kaller det uklokt.

- Man har veldig liten forståelse for politikk hvis man tror man kan garantere at færre trenger beskyttelse og at norsk næringsliv trenger mindre arbeidskraft og vil nekte dette. Det tror jeg ikke de får Høyre, Venstre og Krf med på. Her utgjør Frp en ekstrem ytterlighet. Jeg mener at en regjeringsforhandling starter med at noen snakker sammen. Jeg merker meg at de har en litt annen tilnærming, sier Grande.

 - Det er uheldig og uklokt at han går ut og stiller slike ultimatum nå. Dette må vi snakke om etter valget, når velgerne har sagt sitt. Når det gjelder innvandring, og særlig flyktninger, er det basert på humanitære kriser og internasjonale konflikter. Med Frp i regjering er det ingen grunn til å tro at innvandringen vil gå ned. Jeg synes Frp er lite opptatt av de internasjonale forpliktelsene. De må slutte å snakke om asyl og innvandring som om det skulle være noe kriminelt. Det å søke asyl er en menneskerett, det må Frp forholde seg til, sier Bekkevold.

9 av 10 i Høyre vil gi Frp innflytelse En undersøkelse utført av Dagbladet viser at ni av ti Høyremedlemmer og tillitsvalgte vil gi Frp innflytelse over innvandringspolitikken. Morten Ørsal Johansen har tro på at han vil få Høyre med seg.

UHELDIG OG UKLOKT: Geir Bekkevold i KrF og Trine Skei Grande i Venstre er totalt uenige med Frp i innvandringspolitikken, og mener ultimatumet er uheldig og uklokt. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix.
UHELDIG OG UKLOKT: Geir Bekkevold i KrF og Trine Skei Grande i Venstre er totalt uenige med Frp i innvandringspolitikken, og mener ultimatumet er uheldig og uklokt. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix. Vis mer

- Det er et spørsmål om Høyre vil lytte til grasrota. Det er ingen grunn til å tro at de ikke vil være så fornuftige, sier Frp-politikeren.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner vil vente og se.

- Høyre vil ha en streng og rettferdig innvandringspolitikk hvor alle mennesker blir behandlet som individer. Forhandlinger om en ny regjerings politikk tas etter valget når velgerne har bestemt hvem som skal ha størst innflytelse, sier Sanner.

- Et menneskefiendtlig regime

SVs innvandringspolitiske talsmann, Aksel Hagen, sier han er sjokkert over Frps politikk.

- Dersom Frp får innflytelse over asylpolitikken kan vi ende opp med et av Europas mest menneskefiendtlige innvandringsregimer. Og siden Høyre vil ha Frp med i regjeringen, ligger det i kortene at noe av det kan bli realitet, sier han.

- SV burde vært mer opptatt av å løse de utfordringene norsk innvandringspolitikk har medført. Det at SV lever i en boble, er deres problem. Det er et sterkt behov for å stramme inn, og det har FrP tenkt å gjøre, svarer Morten Ørsal Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer