Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp stuper på meningsmålingene

Og Høyre fosser fram. Det setter Siv Jensen i en knipe.

SIV TAPER TIL ERNA: Frp har den svakeste oppslutningen på sju år. Mye av grunnen skyldes at Frp-leder Siv Jensen har havnet i skyggen av Erna Solberg og høyre, mener valgforskere. Bildet er fra framleggingen av statsbudsjettet. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
SIV TAPER TIL ERNA: Frp har den svakeste oppslutningen på sju år. Mye av grunnen skyldes at Frp-leder Siv Jensen har havnet i skyggen av Erna Solberg og høyre, mener valgforskere. Bildet er fra framleggingen av statsbudsjettet. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp raser nedover i oppslutning. På Synovate og Dagbladets partibarometer får Siv Jensens parti 16,3 prosent. Man må helt tilbake til april i 2004 for å finne dårligere oppslutning for partiet på Synovate og Dagbladets måling. Da fikk Frp 15,9 prosent.

Lekker til Høyre - Alle målinger viser at Høyre er større og at det totalt sett går trått for Frp, særlig sammenlignet med de foregående målingene, sier valgforsker Bernt Aardal til Dagbladet.

Dagens mai-måling viser at Frp også lekker kraftig til Erna Solberg og Høyre. En femtedel — 22 prosent — av de som stemte Frp i fjor, sier nå at de vil stemme Høyre ved neste valg. Aardal mener Frp har havnet i skyggen av Høyre.
Blått trøbbel - Det er ikke bare blant velgerne vi ser denne utviklingen, men også ellers i media har Frp kommet i skyggen av Høyre. Erna Solberg og Høyre har fått litt ekstra selvtillit. Der tror jeg Siv Jensen og Frp har en stor utfordring framover, sier Aardal.

Han understreker at Frps lekkasje kan få alvorlige konsekvenser for det borgerlige samarbeidet.

- Frp har havnet i et dilemma. Hvis de skal vinne tilbake velgere fra Høyre må partiet markere avstand til Høyre for å overbevise velgerne om at de skal holde seg hos Frp. Det vil igjen skape problemer i diskusjonen om et troverdig regjeringsalternativ, sier Aardal.

Det gjør Siv Jensen bekymret.

- Det jeg tar aller mest på alvor er snittet. Det at vi må tilbake til 2004 forteller meg at vi har hatt store utslag over mange år. Men det er ikke meningsmålingene som er viktig. Det er valget, sier hun og legger til: —Dette forteller meg at vi må jobbe hardt for å overbevise folk at de må stemme på Frp.

- Et alternativ - Hva skal dere gjøre for å stoppe lekkasjen til Høyre?

- Det viktigste for meg er at både Høyre og Frp gjør et godt valg. Av og til bytter vi velgere. Det viktigste er at velgerne vil ha et alternativ til de rødgrønne. Gjennomgående ligger vi godt an til det forestående valget. Det er mitt fokus nå, sier hun.

Høyre går fram med 2,7 prosentpoeng i mai-målingen til 28,1 prosent. Sammen får de blå partiene 76 mandater. Dermed er de avhengige av enten Venstre eller KrF, som begge får 5,2 prosent, for å danne en borgerlig flertallsregjering.

Jens holder stand Fortsatt er Ap og Jens Stoltenberg størst med 32,3 prosent. Statsministeren kan notere seg en framgang på 0,6 prosentpoeng, mens Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete står omtrent på stedet hvil med 5,3 og 5 prosent til SV og Sp. Med bare 74 mandater på Stortinget holder ikke det til fortsatt rødgrønn flertallsregjering.