Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp stuper på ny måling - mindre enn Senterpartiet

Fremskrittspartiet får laveste oppslutning på tre år, og er mindre enn Senterpartiet i TV 2-måling.

DÅRLIG MÅLING: Siv Jensen og Fremskrittspartiet får laveste oppslutning på tre år i en ny måling, og er mindre enn Senterpartiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
DÅRLIG MÅLING: Siv Jensen og Fremskrittspartiet får laveste oppslutning på tre år i en ny måling, og er mindre enn Senterpartiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet får en oppslutning på 10,1 prosent i en måling TV 2 har gjennomført.

Fremskrittspartiet går tilbake 2,3 prosentpoeng fra forrige måling i juni.

Regjeringspartner Høyre får en oppslutning på 26,1 prosent i målingen, fram 1,6 prosentpoeng fra juni og tar sånn sett igjen noe av tapet Frp opplever.

Meningsmålingen har blitt gjennomført av TNS Kantar for TV 2 den siste uken, samtidig som det har stormet rundt fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og hans feriereise til Iran med jobbmobilen i lomma.

Senterpartiet går like mye fram på gallupen som Frp går tilbake og kan notere en oppslutning 13,6 prosent

Regjeringspartner Venstre mister tilhengere og går 0,9 prosentpoeng tilbake. Partiet får en oppslutning på 3,6 prosent og ender således under sperregrensen.

Arbeiderpartiet får styrket oppslutning med 1 prosentpoeng og ender på 24,4 prosents velgeroppslutning.

Kristelig Folkepartis oppslutning holder seg uendret på 5,3 prosent mens både SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne må tåle tilbakegang på barometeret. SV har 8 prosent oppslutning, mens Rødt får 5,3 prosent av velgerne. MDG går tilbake hele 0,7 prosentpoeng fra målingen i juni og endre med en oppslutning på 2,5 prosentpoeng.

En annen måling

En helt annet måling, gjort av Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), viser at Arbeiderpartiet går fram.

Arbeiderpartiet går fram med 4,2 prosentpoeng og er nå større enn Høyre for første gang siden desember i fjor, ifølge en måling gjort for ANB.

Målingen er gjort av Opinion på oppdrag for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Den viser at Høyre går tilbake med 3,5 prosentpoeng og får en oppslutning på 23,6 prosent, mens Arbeiderpartiet ender med en oppslutning på 28,2 prosent.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er fornøyd.

– Vi har strevd med å få oppmerksomhet om politiske saker det siste halve året. Vi har fått gjennomslag for styrket eldreomsorg, bedre orden i arbeidslivet og for å begrense de kommersielle interessene i velferden. Men alt dette har kommet i skyggen av intern støy, sier han til ANB.

Han mener regjeringen har hatt problemer med å håndtere kriser i løpet av sommeren og trekker blant annet fram luftambulansekrisen og fastlegekrisen.

– Vi ser også en manglende oppfølging av terrorberedskap. Nå sist ved Per Sandberg-saken viser regjeringen at den tar altfor lett på spørsmål om moderne sikkerhetstrusler, sier Støre.

Også Høyres regjeringspartnere, Frp og Venstre, går tilbake på målingen. Frp får en oppslutning på 12,6 prosent (-0,4), mens Venstre går tilbake med 1,7 prosentpoeng til en oppslutning på 2,4 prosent.

Dette ville gitt de borgerlige partiene 71 mandater, og flertallet ville ha røket dersom målingen var et valgresultat.

For de øvrige partiene er oppslutningen på målingen som følger (endring i parentes): KrF: 4,2 (+0,4), Sp: 11,2 (+0,6), SV: 6,6 (+0,1), Rødt: 5,8 (+1,0), MDG: 4,1 (-0,1), andre: 1,2 (-0,7).

– Arbeiderpartiet har tidligere mistet mange velgere til Senterpartiet, SV og Rødt. Nå holder de partiene stand, samtidig som Ap går fram. Det gir en tydelig gevinst for de rødgrønne, sier valgforsker Johannes Bergh.