Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp styrket fra sykesengen

Til tross for Siv Jensens ryggskade, ligger ikke FrP med brukken rygg. Samtidig fosser Høyre fram, og går snart forbi AP.

OPP IGJEN: 3. juni i år falt Siv Jensen og brakk ryggen da hun var ute på fiske i Oslofjorden. Flere spådde at hun ville bli langtidssykemeldt, men knappe to uker etter var hun oppe på beina, og på plass under partiets valgkampstart. Også partiets måling peker opp igjen med 3,2 prosentpoeng mer enn i mai.  Foto: Scanpix
OPP IGJEN: 3. juni i år falt Siv Jensen og brakk ryggen da hun var ute på fiske i Oslofjorden. Flere spådde at hun ville bli langtidssykemeldt, men knappe to uker etter var hun oppe på beina, og på plass under partiets valgkampstart. Også partiets måling peker opp igjen med 3,2 prosentpoeng mer enn i mai. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste måneders meningsmålinger har vært mørk lesning for Frp. I mai fikk partiet den dårligste oppslutningen på sju år, men målingen for juni kan tyde på at Frp har klart å demme opp for nedgangen.

I Dagbladet og Synovates partibarometer får Frp en oppslutning på 19,4 prosent, som er frem 3,2 prosentpoeng fra i mai. Nå nærmer de seg oppslutningen fra starten av året, på omlag 20 prosent.

- Det gir en positiv innsprøytning til et kampklart parti. Det viser at spekulasjonene om Frps snarlige død ikke var helt reelle, sier en fornøyd Siv Jensen.

Opp og ut av senga Da hun i juni brakk ryggen etter en fiskeulykke i Oslofjorden, var svirret spekulasjonene om hvordan dette ville påvirke et parti i fritt fall. Med Jensen på sykehus ble det ropt etter superreserven Carl I. Hagen.

Med Hagen tilbake i manesjen, spådde valgforsker Frank Aarebrot den gang at det kunne gi partiet en «Drillo»-effekt på meningsmålingene - noe som ville være dårlig nytt for partilederen.

- Hva sier du nå, Aarebrot?

- Det kan være to ting som gir utslag: det ene er Hagens «Drillo»-effekt. Det andre er sympatien for Siv. Frp er delt på midten av Siv-tilhengerne og Carl-tilhengerne. Siv-fansen har sympati, og Carl-fansen har fått Carl tilbake. Begge sider har fått noe ut av dette, sier Aarebrot.

SPÅDDE DRILLO-EFFEKT: Valgforsker Frank Aarebrot spekulerte tidligere i juni om Carl I. Hagens økende tilstedeværelsen kunne gi en "Drillo"-effekt på meningsmålingene. Nå som Frp har gått opp, mener han det skyldes litt Carl og litt sympati. Foto :Chris Kyllingmark
SPÅDDE DRILLO-EFFEKT: Valgforsker Frank Aarebrot spekulerte tidligere i juni om Carl I. Hagens økende tilstedeværelsen kunne gi en "Drillo"-effekt på meningsmålingene. Nå som Frp har gått opp, mener han det skyldes litt Carl og litt sympati. Foto :Chris Kyllingmark Vis mer

Jensen på sin side poengterer tidspunktet for målingen:

- Målingen ble foretatt etter nyheten om at jeg er friskemeldt. Jeg ser på som et sunnhetstegn for meg og partiet. Folk liker at man klarer å komme seg opp og ut av senga, sier Jensen.

Frps fremgang går ikke på bekostning av Høyre. Partiet fortsetter å fosse fra: i denne månedens måling: de får en oppslutning på 28,5 prosent, som er frem 0,4 prosentpoeng fra i mai.

Stoltenberg ikke bekymra Høyre puster nå Arbeiderpartiet kraftig i nakken. AP går tilbake 2,7 prosentpoeng sammenlignet med forrige måling. Det betyr at AP kun ligger 1,1 prosentpoeng foran Høyre, og har 29,6 prosent oppslutning. Men dette bekymrer ikke statsminister Jens Stoltenberg.

- For noen år siden sa mange at det var vanskelig å ha Frp som motstander enn Høyre, fordi de var så populistiske, så har de gått ned. Så sier noen at det er vanskeligere å ha Høyre som motstander, men Høyre har vært store og gått ned. Meningsmålinger svinger, men de politiske resultatene står og valgresultatene står, sier Stoltenberg.

image: Frp styrket fra sykesengen