- Frp svekker et slitesterkt borgelig alternativ i Oslo

Kaos etter at Fremskrittspartiet trakk seg fra forhandlinger. Hvem skal bli ordfører i Oslo?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Onsdag ble forhandlingsutvalgene i Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre enige om fordeling av ordfører-, varaordførerverv og de andre tunge vervene i Oslo bystyret. 

Men i går kveld trakk Frp seg fra samarbeidet og det er nå fullt kaos foran konstitueringen av Oslo bystyret onsdag neste uke.

Utstillingsvindu for ansvarlighet

Byrådsleder Erling Lae (H) har ledet det borgelige samarbeidet siden november 2000. Han er lite fornøyd med Frps framgangsmåte i det som kalles partiets «utstillingsvindu for ansvarlighet», Oslo.

- Jeg er skuffet. Frp svekker muligheten for et slitesterkt borgelig alternativ i Oslo. De ville tjent på avtalen og jeg er usikker på hvilke motiver de har for å trekke seg fra samarbeidet nå, sier Lae til Dagbladet.no sent torsdag kveld.

Han har tidligere skrytt av Frp for å holde en ansvarlig økonomisk linje i utformingen av hovedstadens budsjetter.

Siden valget 10. september har det vært uklart hvem som skulle lede byen og resultatet var at Venstres Kjell Veivåg kapret ordførervervet og Høyres Fabian Stang ble varaordfører.

- Ikke bare å få

- Frp svekker et slitesterkt borgelig alternativ i Oslo

Etter utkastet til trepartiavtalen skulle Kjell Veivåg fra Venstre bli ny ordfører og Høyres Fabian Stang varaordfører. Venstres Ola Elvestuen skulle lede byutviklingskomiteen, mens Bård Folke Fredriksen fra Høyre skulle lede Finanskomiteen. Frp skulle få lederen av miljøkomiteen.

Se hele avtaleteksten som nå er forkastet.

- Det er opp til andre enn Høyre å få en løsning nå, det vet Frp. Samarbeid er ikke bare å få, det er også å gi noe, sier Lae.

Frp mener på sin side at de har blitt dårlig behandlet og krever mer.

- Venstre viser en grådighet som er helt hinsides for et parti som er femte størst i det nye bystyret hva gjelder heltidsbetalte posisjoner, sier forhandlingsleder i Oslo Frp, Peter N. Myhre.

Både politiske saker og rollefordelingen i styret skal være årsaken til bruddet i forhandlingene.

Det var Frps styre og bystyregruppa som vendte tommelen ned for det anbefalte forhandlingsutkastet fra i går.

- Det var ingen avstemning. Det var helt klart at dette utkastet var uspiselig for våre styrende organer, sier N. Myhre til Dagbladet.no.

Rikspolitiske konsekvenser

Oslopolitikken følges med argusøyne av valganalytikere og partiene selv. Utfallet av forhandlingene ansees som et uttrykk for hva som kan skje om det blir borgelig flertall etter stortingsvalget om to år.

Erling Lae ser linjer til rikspolitikken.

- Hadde avtalen godt i boks ville det fått rikspolitiske konsekvenser. Det ville vært som om Sponheim fredet et regjeringssamarbeid mellom Siv og Erna etter valget i 2009, sier han.

Om ikke det ikke-sosialistiske flertallet finner en løsning blir konstitueringen onsdag neste uke en thriller. Da vil bystyreflertallet avgjøre hvem som får posisjonene. Ordføreren kan velges direkte av bystyret.

- Jeg synes Venstre har strukket seg langt og de har gitt meg det jeg trenger for å lede byrådet, sier Lae.

Blant fanesakene partiet droppet i avtalen var kravet om rushtidsavgift.

Høyres ordførerkandidat Fabian Stang tar ikke ordførervervet på forskudd.

- Nå må vi begynne å tenke igjen i morgen, sier han til Dagbladet.no.

- Mangler livsforsikring

Han frykter ikke at venstresida skal hovedstaden de neste fire årene, nå som borgelig side ikke klarer å komme til enighet.

- Byrådet sitter, men mangler den livsforsikringen som er viktig for et mindretallsbyråd ettersom Frp sa nei til avtalen med Venstre og Høyre, sier Lae til Dagbladet.no.

Han betegner arbeidsbetingelsene for det nye byrådet som uforutsigbare nå som det ikke eksisterer noen parlamentarisk støtteavtale.

SKUFFET: Byrådsleder Erling Lae er skuffet over Fremskrittspartiets opptreden i forhandlingene. - Grådig Venstre svarer FrP.
ORDFØRER? Kjell Veivåg fra Venstre var foreslått som ny ordfører i Oslo.
BRØT FORHANDLINGENE: - En helt hinsidiges grådighet, sier FrPs forhandlingsleder Peter N. Myhre.
BLIR GJERNE ORDFØRER: Fabian Stang fra Høyre har lyst på ordførerklubba i hovedstaden.