Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-Sylvi: - Stoltheten om norsk oljeproduksjon må økes

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) mener norsk oljeproduksjon gjør verden grønnere, og at det er på tide å «få opp igjen stoltheten rundt Norges viktigste næring».

MÅTTE SVARE: Frp-nestleder Sylvi Listhaug ville ikke utdype hva hun mener om menneskeskapte klimaendringer, utover å si at hun mener klimaendringene også skyldes menneskeskapte klimaendringer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
MÅTTE SVARE: Frp-nestleder Sylvi Listhaug ville ikke utdype hva hun mener om menneskeskapte klimaendringer, utover å si at hun mener klimaendringene også skyldes menneskeskapte klimaendringer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Stoltheten om norsk oljeproduksjon må gjenreises, mener Frp-nestleder og ny olje- og energiminister Sylvi Listhaug.

Det bebudet hun bare minutter etter at hun formelt tok over nøkkelen til Olje- og Energidepartementet fra sin forgjenger Kjell-Børge Freiberg onsdag.

- Er det en ting jeg vil bruke tida mi på, er det å få opp igjen stoltheten rundt Norges viktigste næring, nemlig olje- og gassnæringa, sier ny olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp).

LIVE: Statsminister Erna Solberg varsler omrokering i regjeringen. Nå presenteres den nye statsråden. Video: NTB Vis mer

- Mange sier at olje- og gassnæringa er et problem. Jeg sier at nei: Det er en del av løsningen, fordi Norge ligger så langt framme når det gjelder teknologiutvikling. Vi gjør verden grønnere, og det vil vi fortsette med, sier Listhaug, som påpeker at norsk gass som eksporteres til Europa sørger for å redusere kullforbruket, og dermed utslippene.

- Det er også menneskeskapt

Hun mener denne gevinsten er underkommunisert og at norsk gasseksport bidrar til å gjøre Europa grønnere.

Samtidig understreker hun at hun tror klimaendringer også skyldes menneskeskapte co2-utslipp, noe hun sådde tvil om i et intervju i 2011.

SV-leder Audun Lysbakken har i dag ment at landets nye olje- og energiminister nå klargjør hva hun mener om menneskers påvirkning på klimaet.

- Jeg mener de også er menneskeskapte, og derfor skal vi ta ansvar ved å bringe verden videre og gjøre den grønnere gjennom teknologiutvikling. Da er norsk olje og gass en del av løsningen, sa hun da hun ble konfrontert om spørsmålet onsdag.

Hun nektet å utdype hva hun mener med at klimaendringer "også er menneskeskapte", og ville ikke kommentere hvor stor rolle hun mener menneskeskapte utslipp har å si for klimaendringene.

Vag

- Hvorfor vil du ikke svare på spørsmålet?

- Jeg hører at dere bare skal kjøre på med dette klimaendringer, men jeg har sagt tydelig at jeg mener det også skyldes påvirkning fra mennesker, og da synes jeg vi skal bruke dagen i dag på å få fram den fantastiske jobben som gjøres av over 170 000 mennesker over hele Norge, sa hun på pressekonferansen.

- Senest 3. mai sa du til Dagbladet at det er en pågående diskusjon om menneskelig aktivitet står bak oppvarmingen de siste 30 årene. Er den diskusjonen avsluttet nå?

- Det er mange som diskuterer det enda, men jeg stiller meg fullt og helt bak regjeringens politikk. Jeg mener at menneskelig aktivitet også påvirker dette og at vi skal være føre-var, og derfor ta hensyn til det. Derfor er norsk olje- og gass utrolig viktig fordi de er i front i verden på teknologiutvikling og kan bidra til å få ned klimagassutslippene i verden

- Du bruker også ordet "også" nå, hvorfor det?

- Fordi jeg mener det er en del av utfordringa, og da må vi gjøre noe med det, sier hun til Dagbladet.

- Vi kan ikke redde verden alene

På pressekonferansen ble hun også spurt om sitt forhold til vindkraft på land, som hun tidligere har uttalt seg kritisk til.

Hun ble også spurt om hva hun mente om klimastreikende ungdommer og aktivisten Greta Thunberg, som har blitt kritisert av blant annet Frp-nestor Carl I. Hagen.

Hun understreket at klimastreikende ungdommer står fritt i å protestere - men at Norge ikke kan redde verden alene.

- Symbolpolitikk vil ikke bidra til å redde verden. Å legge ned norsk olje- og gass vil bety økte utslipp fordi andre land da vil produsere olje og gass, det vil gi mindre penger i kassa til AS Norge, og vil sette 170 000 jobber i fare over det ganske land, sier Listhaug.