Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik vil Frp-Sylvi følge opp Stortingets asylvedtak

Frp-Sylvi vil revurdere 220 asylsaker

Frp-statsråd Sylvi Listhaug vil endre utlendingsforskriften og hente «oktoberbarn» tilbake til Norge om nødvendig. Nå ber hun Stortinget om 26 hastesvar om det nye asylvedtaket.

MANGE SPØRSMÅL: Brevet Sylvi Listhaug mandag sendte til partilederne på Stortinget inneholder flere spørsmål enn svar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MANGE SPØRSMÅL: Brevet Sylvi Listhaug mandag sendte til partilederne på Stortinget inneholder flere spørsmål enn svar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en måned siden Stortinget vedtok å gi de såkalte «oktoberbarna» og andre asylsøkere en ny sjanse, ved å åpne for revurdering av sakene til en begrenset gruppe mennesker.

Fortsatt er det høyst uklart hvem som omfattes av vedtaket, men UDI har tolket seg til at det kan være aktuelt å revurdere 220 saker.

Det går fram av et brev Frp-statsråd Sylvi Listhaug sendte til partiene på Stortinget mandag.

26 spørsmål

I brevet stiller Listhaug 26 spørsmål til partiene som står bak asylvedtaket på Stortinget, og som hun mener er nødvendig å avklare før oppfølgingen av vedtaket kan settes ut i live.

- Det er flere løse tråder i etterkant av Stortingets vedtak. Vedtaket er fattet over bordet hel tuten utredning. Jeg og regjeringen er svært opptatt av å følge opp vedtaket i tråd med Stortingets intensjon. Da må de uklarhetene vi så langt har avdekket avklares, sier Listhaug, som gir partiene svarfrist til 5.januar.

Spørsmål om tidspunkt

Et viktig spørsmålene er om de 220 personene skal få sakene sine revurdert etter alderen de har i dag, eller alderen de hadde da de først kom til Norge som barn.

Listhaug råder her partiene til å behandle asylsakene med utgangspunkt i dagens status og alder, noe som kan få stor betydning for utfallet når saken skal revurderes.

Et annet spørsmål er om hva som skal skje med personer som allerede har flyktet fra Norge, men som nå har rett på en ny vurdering.

Listhaug foreslår her at utlendingsforskriften endres slik at det blir mulig å behandle sakene fra utlandet uten at ungdom som har rømt trenger å komme tilbake til Norge - men mener samtidig at den norske stat bør dekke reiseutgiftene tilbake til Norge for enkeltpersoner i saker hvor det er nødvendig.

Hun mener også at personer som omfattes av det nye vedtaket selv bør søke om å få sakene sine revurdert innen en viss tid.

Foreslår flere sårbarhetskriterier

I brevet til Stortinget går det fram at Listhaug mener det må gjøres flere endringer i utlendingsforskriften for å følge opp Stortingets vedtak.

Det gjelder blant annet i spørsmålet om de nye sårbarhetskriteriene fra Ap, hvor Ap selv har hevdet at det kun er nok med en praksisendring.

«Ap sa i stortingsdebatten at det ikke skulle foretas endringer i regelverket, men jeg kan ikke se at vedtaket kan oppfylles uten endringer i lov, forskrift, rundskriv eller instruks», skriver Listhaug, som endatil foreslår flere og mer konkrete sårbarhetskriterier enn dem Stortinget har vedtatt, for at det skal bli tydeligere for forvaltningen hva de skal vektlegge.

Nå er det opp til opposisjonen som dannet flertall for forslaget på Stortinget å bestemme om Listhaugs oppfølgingsforslag er slik de ønsket seg.

SV-politiker Karin Andersen synes det er positivt at Stortinget får muligheten.

- Vi skal gå gjennom dette, og har et ønske om å bidra til avklaring på dette slik at utryggheten som nå råder kan legges bort. Det er viktig at Stortinget nå bruker muligheten vi har til å tolke regelverket og ikke overlater det til Listhaug, sier Andersen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!