Frp taper på meningsmålingene

Går tilbake 3,1 prosentpoeng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp går tilbake på ni ulike partimålinger i oktober. Gjennomsnittet for de ni meningsmålingene gir partiet en oppslutning på 26,5 prosent, en tilbakegang på 3,1 prosentpoeng.

Oppslutningen om partiet varierer mellom 21,9 og 30,7 prosent på de ni meningsmålingene fra Synovate, Norstat, TNS Gallup, Sentio Research Norge og InFact i oktober.

Parlamentarisk nestleder Øyvind Korsberg i Frp forklarer nedgangen med finanskrisen.

- Regjeringspartiene har fått mye oppmerksomhet i forbindelse med den såkalte redningspakken. De fikk lov til å dominere mediebildet alene uten at det kom kritiske spørsmål verken fra mediene eller opposisjonen, sier han til Nationen.

Valgforsker og førsteamanuensis Toril Aalberg ved NTNU i Trondheim er ikke helt enig i Korsbergs analyse:

- Det er ikke sant at de rødgrønne fikk råde grunnen alene. Frp har fått en del oppmerksomhet, ikke minst rundt utspillet om at de vil nekte banksjefer bonus. Utspillet går imot signaler partiet har gitt tidligere. En sånn usikkerhet kan kanskje påvirke oppslutningen, sier hun.

Aalberg mener Frps nedgang på målingene i hovedsak kan skyldes to forhold. Finanskrisen er én årsak, men den høye oppslutningen de siste månedene er ifølge valgforskeren vel så viktig.

- Frp ligger alltid høyt på målingene om sommeren. Da får partiet stor medieoppmerksomhet og muligheten til å breie seg alene, sier Aalberg.

For de andre partiene er det et små endringer fra september til oktober. Ap øker oppslutningen med 1,5 prosentpoeng til 30,6 prosent, mens SV og Sp går fram med henholdsvis 0,8 og 0,2 prosentpoeng.

(NTB)