DRAMATISK FALL: Frp's ordfører i Fredrikstad, Eva Kristin Andersen, har mistet 17,2 prosent av stemmene - og Ap overtar. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
DRAMATISK FALL: Frp's ordfører i Fredrikstad, Eva Kristin Andersen, har mistet 17,2 prosent av stemmene - og Ap overtar. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Frp-taperne snakker ut

Birkedal, Utøya og eiendomsskatt ødela for oss, mener Frp-ordførerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partiet faller dramatisk i mange av landets 17 Frp-styrte kommuner etter gårsdagens valg. I flere kommuner må Frp-ordførerne nå gi fra seg ordførertittelen etter å ha gått på en gigantisk smell:

• I Tønsberg får Frp en oppslutning på bare 10 prosent - et fall på hele 18,9 prosenpoeng fra 28,9 prosent ved forrige valg.

• I Fredrikstad taper Frp-ordfører Eva Kristin Andersen 17,2 prosent av stemmene ved siste valg. Partiet får nå en oppslutning på 14 prosent, og Arbeiderpartiet står klare til å overta.

• I Bergen halveres partiet og får en oppslutning på skarve 10,5 prosent.

• I Oslo viser foreløpige tall at Frp ender på 7,2 prosent - en halvering fra forrige kommunevalg.

Har bommet - Nedgangen på landsbasis er jo formidabel, sier varaordfører i Tønsberg Bent Moldvær (Frp).

I Tønsberg mister partiet hele åtte av sine representanter. Tilbake er en gruppe på fire.

- Dette var ikke vårt valg, sier en nedstemt Moldvær til Dagbladet. Han mener partiet nå må diskutere hva de har gjort galt.

- Det er klart at vi har gjort feil. Nå må vi finne ut hva vi har bomma på og analyser hva vi bør gjøre annerledes, sier Moldvær.

Han tror at Utøya-effekten ble kraftig for Arbeiderpartiet og at den svekket valget til Frp. Men også Birkedal-skandalen tror han har påvirket valget.

- Det er klart at en sånn sak gjør at folk mister tilliten. I tillegg bruker media saken til å sverte oss. Det er uheldig for oss, sier Moldvær.

Tar selvkritikk Ordfører i Fredrikstad, Eva Kristin Andersen, er skuffet over å måtte gi fra seg ordførerkjedet. Hun sier til Dagbladet at partiet nå skal sette seg ned å evaluere hele valget.

- Vi skal ha et møte senere i dag, sier Andersen. Hun tar selvkritikk for at de ikke har klart å innfri alle løftene.

- Vi har ikke klart å fult ut komme i mål på en del løfter, men det ville vi gjort snart, sier Andersen. Hun sier at det siste året har vært vanskelig for Fremskrittspartiet.

- Nå må vi i fellesskap drøfte veien videre. Jeg vil ikke trekke fram noe spesielt, men det er mange forhold som har spilt inn, sier Andersen.

- Nå vil jeg bruke tid på å analysere resultatet og gjennomføre en kritisk gjennomgang, sier byråd og ordførerkandidat i Bergen Liv Røssland (Frp). I Bergen har Frp bare sju representanter i bystyret, mot tidligere 14.

- Jeg tror grunnen til nedgangen er sammensatt. Dette skyldes ikke bare en sak. Men nå er det viktig at vi først tar debatten internt, sier Røssland.

Håper fremdeles I Askøy kommune ser det ut til at Frp mister ordføreren sin etter fire år ved styringa. Partiet ble nærmest halvert i gårsdagens valg, med en oppslutning på 16,3 prosent. Med en tilbakegang på 15,3 prosentpoeng, mister Frp fem av 11 mandater i kommunestyret.

MÅ GÅ: Ordfører John Karlsen i Nordreisa var Frp's beste kommune siste valg. Nå mister han ordførerkjedet. Foto:   Nordreisa kommune
MÅ GÅ: Ordfører John Karlsen i Nordreisa var Frp's beste kommune siste valg. Nå mister han ordførerkjedet. Foto: Nordreisa kommune Vis mer

Avtroppende ordfører Knut Hanselmann, som har sittet med ordførerkjedet i de siste fire åra - er ikke bekymret.

- Partiet er så godt som halvert, men heldigvis er jeg pensjonist om en måned og slipper å forholde meg til dette, sier han.

Avgangen hans han ingenting å gjøre med partiets elendige valgresultat, påpeker han.

- Jeg sa allerede for fire år siden at jeg skulle gå av etter valget i 2011. Nå gleder jeg meg bare til å reise på ferie til Kina, sier Hanselmann. Som verken vil kommentere ledelsen eller partiets valgkamp.

Roald Stenseide (Frp) har ikke gitt opp håpet om å ta over ordførerklubba i Askøy.

- Jeg er en realistisk mann, og vi har nok tapt for mange stemmer til at vi skal ha noen mulighet til å nå fram. Men nå får vi samle gruppene og ta det derfra, sier han.

Høyre er desidert størst på Askøy, men også Arbeiderpartiet har gjort et godt valg. Begge partiene har 11 mandater i kommunestyret, mens Frp har seks.

- Foreløpig har jeg is i magen. Det kan bli så mange konstellasjoner her, så vi kan ikke avskrive helt at vi kan bli sittende med ordføreren, sier Stenseide.

Selv om Frp taper både i Askøy og på landsbasis, synes han ikke at partiet gjør det dårlig.

- Da jeg kom inn i politikken, hadde Frp 0,8 prosent oppslutning, nå har vi 16,3. Vi gjorde et historisk godt valg for fire år siden, så dette er ikke dårlig sammenliknet med tidligere år. Det blåser alltid i politikken, og da nytter det ikke å legge seg ned og deppe. Vi må ta resultatet til etterretning og jobbe oss oppover igjen, sier han.

Høye avgifter Nordreisa i Troms var Frp's beste kommune forrige lokalvalg. Nå faller partiet hele 30 prosent - fra 49,3 til en foreløpig oppslutning på 19,3 prosent.  Seks av mandatene i kommunestyret forsvinner. Arbeiderpartiet er størst, med 39,1 av stemmene.

Ordfører John Karlsen er forberedt på å gå av som ordfører. Han tror tre saker har vært skjebnesvangert for Frp-kommunen: eiendomsskatt, høye kommunale avgifter og nedlagte distriktsskoler.

- Det gikk akkurat som jeg fryktet. Jeg sa det allerede i januar, vi blir selvsagt straffet for å føre en politikk som ikke er typisk for Frp. Alle sakene har vært mye omdiskutert her, og vi har fått mye negativt fokus. Det har heller ikke hjulpet at opposisjonen har lovet å reversere det vi har gjort, sier han. Frp-ordføreren tror ikke valgresultatet har sammenheng med partiets nedgang på landsbasis.

- Men vi har jo vært med på å ødelegge for partiet fordi vi har eiendomsskatt, medgir han. I Sula kommune har Frp-ordfører Ronny Harald Blomvik fått fornyet tillit av velgerne — trass i en nedgang på 6 prosent. Partiet sitter trygt med 30 prosent av stemmene.

- Jeg er selvsagt kjempefornøyd med valget, i og med at landsgjennomsnittet er så himla lavt. Jeg mener at vi har gjennomført en ryddig og ærlig valgkamp, sier han.

Også i Bamble kommune i Telemark er Jon Pieter Flølo (Frp) ganske sikker på å beholde ordførertittelen i fire nye år — selv om Ap er størst. Med en tilbakegang på 4,1 prosent, endte Frp opp med 32,3 prosent av stemmene.

KRITISK GJENNOMGANG: Liv Røssland, ordførerkandidat i Bergen, vil ha en evaluering av hva som gikk galt for Frp ved valget.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK GJENNOMGANG: Liv Røssland, ordførerkandidat i Bergen, vil ha en evaluering av hva som gikk galt for Frp ved valget.Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Frp og Høyre mangler én stemme på å få flertall i kommunestyret. Det betyr at vi enten må ha med Sp, Venstre eller KrF. Jeg fikk mange kumuleringer og slengere, og er selvsagt veldig fornøyd med det, sier han.

Ingen konkurrenter Trass i elendige valgresultater, ønsker ingen av Frp-erne Dagbladet har snakket med å skifte ut partiledelsen.

- Jeg syns at Siv har gjort et glitrende jobb. Dette resultatet skyldes ikke ledelsen, men andre omstendigheter, ikke minst tragedien på Utøya, som gjorde at valgkampen vår kom i bakevja, sier Roald Stenseide, ordførerkandidat i Askøy.

- Siv er en tøff og dyktig politiker som jeg har stor tillit til, mener Bamble-ordfører Jon Pieter Flølo, mens ordfører John Karlsen i Nordreisa tror Siv Jensen står sterkere enn noen gang.

- Jeg kan ikke se noen andre i partiet som kan ta opp konkurransen med henne. Det er partiet som sådan som må gjøre noe. Vi er nødt til å evaluere alt som har skjedd det siste halvåret. På grunn av flere omstendigheter - og enkelte utspill - har vi ikke vært på offensiven og klart å få fram politikken vår. Høyre og Arbeiderpartiet har fått dominere valget, mens vi har kommet helt i skyggen, sier han.

Frp-veteranen Per Ove Width vil heller ikke felle en dom over hvorfor Frp har opplevd et så dramatisk fall.

- Det er gjort et elendig valg, men hva som er årsaken er ennå for tidlig å si, sier Width, som heller ikke vil si om man nå bør diskutere Siv Jensens rolle.

- Det vil jeg ikke utale meg om. Det er for tidlig å diskutere. Men i debattene har Siv Jensen hvert fall gjort en god figur, sier Width.

Framgang Ikke alle landets 17 frp-kommuner har gjort et dårlig valg. I Hvaler sitter Frp-ordføreren trygt etter å ha fått 32,2 prosent av stemmene - en oppgang på 4,8 prosent fra forrige valg. I Ørskog går partiet fram 5,8 prosentpoeng - til 31 prosent. Og I Hadsel kommune sikrer Frp-ordføreren fire nye år med en oppslutnign på 35,5 prosent, en framgang på hele 18,5 prosent.

Også i Austevoll går Frp fram - med 3,4 prosentpoeng - og ender foreløpig på 47,1 prosent - og ordføreren får fortsette i fire nye år. I Ullensaker mister Frp-ordføreren 5,4 prosent av stemmene, men får trolig en ny ordførerperiode, med en oppslutning på 36 prosent. I Os beholder også Terje Søviknes ordførerkjedet. Her fikk Frp 37,8 prosent av stemmene, en nedgang på 7 prosentpoeng.

BLIR SITTENDE: Os-ordfører Terje Søviknes har gjort et godt valg, til tross for en svak tilbakegang. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
BLIR SITTENDE: Os-ordfører Terje Søviknes har gjort et godt valg, til tross for en svak tilbakegang. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer