Oslo  20181203.
Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde under nominasjonsmøte i Oslo Frp mandag, der de stemmer over sine kandidater til neste års kommunevalg. Tre Frp-kvinnene kjemper alle om topplassen. Tone Liljeroth, Aina Stenersen og Camilla Wilhelmsen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20181203. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde under nominasjonsmøte i Oslo Frp mandag, der de stemmer over sine kandidater til neste års kommunevalg. Tre Frp-kvinnene kjemper alle om topplassen. Tone Liljeroth, Aina Stenersen og Camilla Wilhelmsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Høyre og Frp krangler om Russland og NATO

Frp-topp: - Stoltenberg snakker som en hauk om Russland

- NATO har malt seg inn i et hjørne, sier Frps Christian Tybring-Gjedde. - Respektløst om NATOs generalsekretær, sier Høyres Hårek Elvenes.

Fredag barket de to forsvarspolitikerne fra hvert sitt regjeringsparti sammen i en durabelig krangel i Dagsnytt Atten på NRK.

Frps utenrikspolitiske talsmann og leder av den norske delegasjonen til NATOs parlamentarikerforsamling, Christian Tybring-Gjedde, mener det ikke er grunnlag for den ensidige fordømmingen av Russland når INF-avtalen om atomraketter nå ser ut til å bryte sammen.

RUSSLANDS ANSVAR: Forsvarspolitisk talsmann i Høyre, Hårek Elvenes, slår fast at det er Russlands asnvar at INF-avtalen bryter sammen. Foto: Scanpix
RUSSLANDS ANSVAR: Forsvarspolitisk talsmann i Høyre, Hårek Elvenes, slår fast at det er Russlands asnvar at INF-avtalen bryter sammen. Foto: Scanpix Vis mer

- Russland og USA har begge et ansvar for at situasjonen ikke kommer ut av kontroll, mener Tybring-Gjedde.

- Tybring Gjedde er i uttakt både med regjeringen og sitt eget parti. Hans argumentasjon ligner mer på argumentasjonen til høyrepopulistiske partier i Europa. Russlands aggressive adferd utenfor egne grenser kan ikke aksepteres,sier Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes.

Trekker seg fra atomavtale

USA har i flere år hevdet at Russland har brutt avtalen om forbud mot atomraketter, og truet med å trekke seg ut av avtalen.

I desember ga USAs utenriksminister Mike Pompeo Russland en frist på 60 dager til å etterleve avtalen. USA fikk NATOs fulle støtte. NATO mener å ha dokumentasjon for at Russland har produsert og utplassert mellomdistanseraketter med rekkevidde på over 500 kilometer, i strid med INF-avtalen.

For en uke siden gikk fristen for Russland ut. Ifølge USA har nye diplomatiske framstøt ikke ført fram, og USA har nå varslet at de i løpet av seks måneder vil trekke seg ut av avtalen. Denne situasjonen blir en hovedsak når NATOs forsvarsministre møtes til uka i Brussel.

- Europa kan bli slagmark

Frps utenriks- og forsvarspolitiker mener det først og fremst er Europa som blir ofret i striden mellom USA og Russland.

- Jeg er bekymret for at vi er på vei tilbake til en mulighet for at Europa blir en slagmark. Det er ikke gitt at USAs utplassering av atomraketter først og fremst er et tiltak for å beskytte Europa. Den er også maktdemonstrasjon.

- NATOs utvidelse østover betyr at Putin har fått NATO på dørterskelen. Amerikanske missiler vil jo ramme tidligere vasallstater, som Tsjekkia, Ungarn og de baltiske statene.

- De blir jo også en interessant diskusjon hvor de eventuelt skal plassere missilene. Det vil jo bli på annet lands territorium, sier Tybring-Gjedde.

Trenger dialog

Han mener det nå er behov for dialog mellom USA og Russland, ikke tøffere retorikk.

- Nå må Russland og USA snakke sammen. Det er Europa som vil lide mest dersom den kalde krigen gjenoppstår. Jeg tror Russland kan være interessert i en ny avtale som tar innover seg de endringene Europa og NATO har gått igjennom de siste 20 årene. Jeg håper noen i NATO kan manne seg opp og ta initiativ. Kanskje et av NATOs nyere medlemsland? Nå er vi uansett på gal vei.

Han mener NATO har bidratt til å hause opp konflikten, ikke løse den.

- NATO har malt seg inn i et hjørne de ikke kommer ut av. Vestens sanksjoner mot Russland i etterkant av landets anneksjon av Krim ble innført på impuls uten en realistisk analyse om hvordan man på sikt ville kunne oppheve dem. Det har ført til at en helt nødvendig dialog har uteblitt. Befolkningen på Krim er nå relativt fornøyde.

- Jeg er overrasket over Jens Stoltenbergs sterke ordbruk. Han er ikke helt til å kjenne igjen. Han snakker som en hauk. Men han er vel presset, sier Tybring-Gjedde.

I en uttalse til tyske Funke Mediengruppe sa Stoltenberg før helga at NATO vil redde INF-avtalen ved å inkludere flere land. Han viste til at Russland har klaget over at land som Kina, India, Pakistan og Iran har fått utvikle landbaserte mellomdistanseraketter uten at Russland har fått lov til å gjøre det.

- Men det er ingen unnskyldning for å bryte avtalen. Tvert imot burde vi styrke avtalen og bringe inn flere parter, sa Stoltenberg. Han sier NATO skal se hva de kan gjøre for å opprettholde avtalen og snakke med Russland igjen.

- Jeg registrerer at dette er litt mildere toner enn det vi først opplevde. Det tror jeg er klokt. Det er interessant å konstatere at endrede maktstrukturer globalt får konsekvenser avtaler inngått under andre utenrikspolitiske forutsetninger, sier Tybring-Gjedde.

- Respektløst av Frp

- Å kalle Stoltenberg en hauk er respektløst. Stoltenberg er genuint opptatt av vestens sikkerhet, og et ryddig og forutsigbart forhold til Russland. Han gjør en meget god jobb som NATOs generalsekretær, sier Høyres utenriks- og forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes.

- Stoltenberg og NATO har vist stor tålmodighet med Russland. Frister er gitt, og møter har vært gjennomført med Russland, uten resultat. NATOs og Stoltenberg tålmodighet har en grense.

- Russland må bære ansvaret for at avtalen bryter sammen. Russland benekter å ha utviklet, produsert og utplassert nye mellomdistansevåpen siden 2013, til tross for fellende fra bevis vestlig etterretning. Det er ingen nye amerikanske raketter i Europa, det er nye russiske. Det er ikke at USA trekker seg ut, som ødelegger avtalen, det er at Russland ikke respekterer den, sier Elvenes.

- Putin får ikke splitte oss

Han sier situasjonen er alvorlig.

- Jeg vil ikke spekulere i en liste av mottiltak. Situasjonen er alvorlig. Overilte tiltak må unngås. Å opprettholde nødvendig avskrekking er fundamentalt for Europas sikkerhet. Første bud er å stå sammen og ikke la seg splitte av russisk propoganda og fornektelser. Putin skal ikke få splitte NATO, sier Elvenes.

- Må man ikke prøve å forstå Russlands situasjon for å komme i dialog?

- Å forstå Russland er ikke det samme som å akseptere Russlands aggressive handlinger og autoritære nasjonalisme. Fasthet og forutsigbarhet fra vesten er avgjørende for å unngå at Russland tar seg til rette overfor selvstendige land, på tvers av folkeretten.

Han sier USA og Russland nå må komme til forhandlingsbordet.

- Et rustningskappløp som kan senke terskelen for bruk av atomvåpen, må for all del unngås. Dette er raketter som visker ut skillet mellom konvensjonelle våpen og atomvåpen. Våpen som kan ramme så godt som hele Europa med uhyre kort varslingstid, er lett å gjemme og vanskelig å oppdage, sier Elvenes.