Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-topp anklages for ulovlig aksjesalg

Finanstilsynet mener Frps ordførerkandidat Tom Henning Slethei i Sola har drevet ulovlig aksjehandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slethei skal ifølge Finanstilsynet ha drevet ulovlig aksjesalg i det børsnoterte seismikkselskapet RXT, sammen med blant andre investor Arne Fredly. Begge er anklaget for å ha drevet med såkalt udekket shortsalg. En slik situasjon oppstår når investorer selger aksjer de ikke har lånt på salgstidspunktet, noe som er ulovlig i Norge.

Til Dagens Næringsliv forklarer Slethei at han er sjokkert over omfanget saken har fått, og at han håper saken ikke vil ha betydning for hans politiske karriere.

- Jeg vil ikke være bombastisk, men jeg antar at dette ikke skal ha noe å si for politikken, sier han.

Slethei sier han ser på seg selv som en «uerfaren investor».

- Jeg har shorta en eller to ganger før, sier han.

Finanstilsynet har tidligere besluttet vinningavståelse mot sju investorer ved salg av RXT-aksjer i mars og april i fjor. Bare to av investorene har gått med på å betale tilbake gevinsten av salgene, mens tilsynet vil forfølge kravet rettslig overfor de andre. Det største enkeltkravet er på 5,5 millioner kroner, og rettes mot investor Arne Fredly.

Torsdag ble det også kjent at Finanstilsynet politianmeldte Nordea Bank Norge, First Securities, Fondsfinans og Svenska Handelsbanken for brudd på bestemmelsene om shortsalg av verdipapirer. Flere av selskapene forklarer seg med grove tillitsbrudd fra en eller flere kunder, og hevder å ha blitt lurt. Mens det i flere år har vært forbudt for meglerhus å drive med denne typen salg, var det først i fjor det kom en lovendring som også gjorde investoren ansvarlig ved slike forhold.
(NTB)