Frp-topp beklager innvandringsinnlegg

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) angrer på krasse ord om innvandrere og Arbeiderpartiet.

HOLDER FAST: Christian Tybring-Gjedde (Frp) holder fast på kritikken av det han mener er totalitære eller antidemokratiske krefter i flere innvandrermiljøer, men beklager ordene han har brukt. Her er han sammen med partileder Siv Jensen og partiveteran Carl I. Hagen. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet

Foto SVORTE/KRISTIN Dagbladet
HOLDER FAST: Christian Tybring-Gjedde (Frp) holder fast på kritikken av det han mener er totalitære eller antidemokratiske krefter i flere innvandrermiljøer, men beklager ordene han har brukt. Her er han sammen med partileder Siv Jensen og partiveteran Carl I. Hagen. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Foto SVORTE/KRISTIN Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Frps stortingsrepresentant og leder i partiets Oslo-avdeling, Christian Tybring-Gjedde, beklager sterk ordbruk i innvandringsdebatten i et leserinnlegg han har sendt Aftenposten.

«Vi har alle opp gjennom tidene ordlagt oss feil, sagt ting vi burde formulert annerledes og ja, noe burde helt sikkert vært usagt. Slik er det også for meg.», skriver Frp-profilen.

«Drøm fra Disneyland» I august i fjor skrev fylkesformann i Oslo Frp og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sammen med partikollega Kent Andersen kronikken «Drøm fra Disneyland» i Aftenposten. De skrev blant annet:

«Norsk kultur vil bli stadig mer marginalisert, og etter hvert omskapt til symboler for en intolerant og ekskluderende fortid. Men, vil vi hjelpe Arbeiderpartiet med å bytte ut norsk kultur med «flerkultur»? Aldri! Vil vi bidra til kultursviket? Ikke om noen satt opp plakaten «skutt blir den som ...»! Vil vi noen gang føle oss «flerkulturelle»? Aldri i verden!»

Det ble bråk av påstanden deres om at norsk kultur var i ferd med å utkonkurreres. Høyre sa dette gjorde det vanskeligere å samarbeide med Frp. De to ble latterliggjort, samtidig som kjente høyreekstremister som tidligere Vigrid-leder Tore Tvedt og Erik Gjems-Onstad hyllet kronikken.

«Vil rive landet vårt i filler» Frp-profilene anklaget videre Arbeiderpartiet for å rive Norge i stykker:

«Hva var galt med norsk kultur, siden Arbeiderpartiet vil erstatte den med flerkultur? Som er rotløshet satt i system og vil rive landet vårt i filler.»

Partileder Siv Jensen sa hun ikke ville ha brukt de ordene.

Tybring-Gjedde har etter angrepene mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli vært jaktet av pressen. Han har ikke villet uttale seg, før nå. I dagens Aftenposten har han en kronikk på trykk hvor han sier han angrer på kronikken fra 2010.

Å lese tidligere ordskifter i lys av terrorhandlingene er en vanskelig øvelse. Det kan lett oppfattes som upassende og lite sensitivt. Vi kan imidlertid ikke fri oss fra det som er uttalt eller skrevet, selv om vi ikke skal ha en heksejakt på ytringer, slik Jens Stoltenberg har uttrykt det.

(...)Blant annet er min kronikk fra i fjor, «Drøm fra Disneyland» av mange trukket frem som uklok bruk av ord. Jeg innrømmer at kronikken var i overkant krass og kategorisk, og at den ga lite rom for nyanser. Det har jeg tatt lærdom av.»

Document.no Tybring-Gjedde opptrådte i fjor som foredragsholder for miljøet rundt Document.no, som har markert seg som islamfiendlig og motstander av et flerkulturelt Norge. Oslo-terroristen Anders Behring Breivik engasjerte seg ofte i debatter på nettstedet, som drives av Hans Rustad.

I talen sammenliknet han europeernes utryddelse av indianerne, gjennom sykdommer og våpen, med innvandrere som ankommer Europa:

«Innvandringen til Europa er ikke beskjeden, den er ikke liten, den er enorm. Det er en raskere innvandring til Europa nå, enn det det var utvandring til Amerika på 1700-1800-tallet. Det går langt raskere nå, enn det gikk for den hvite mann, å fjerne de rundt 10 millioner indianerne som bodde på det amerikanske kontinentet.»

Frp-profilen har lenge vært omstridt både innenfor og utenfor partiets rekker, men har samtidig høstet skryt og popularitet for mangeårig innsats for partiet lokalt og sentralt.

Kommunikasjonsrådgiver Lars Joakim Hanssen opplyste til Dagbladet Tybring-Gjedde deltok på et møte i regi av Oslo Frp i går kveld. Han besvarte ikke Dagbladets henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer