Frp-topp delte ut penger til velgere

Delte ut «bompenger» til velgerne. - Vi vil se på saken hvis den blir anmeldt, sier lensmann i Kvam og Samnanger.

PENGER OG BROSJYRE: Til velgerne fra Frp. Foto: Johnny Håvik.
PENGER OG BROSJYRE: Til velgerne fra Frp. Foto: Johnny Håvik.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag satte Samnanger Frp opp en liksom-bomstasjon i kommunesenteret Tysse. Der delte Frp´erne ut partiprogram — og 50 kroner i «bompenger» - til forbipasserende bilister. Ordfører i Austevoll og Frp-profil Helge André Njåstad var blant de som var med på stuntet.

- Dette gjorde vi for å sette søkelys på Frp´s politikk. Vi ønsker ikke å flå bilistene med skatter og avgifter, men heller at staten skal ha ansvar for veibyggingen, sier Njåstad til Dagbladet.

Aksjonen pågikk i cirka en halvtime, og Karl Bård Kolbotn i Samnanger Frp sier til Bergensavisen at det ble delt ut 1500 — 2000 kroner.

SOM Å DELE UT ROSER: Det sier ordfører i Austevoll, Helge André Njåstad, som delte ut penger med Frp´s partiprogram. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet.
SOM Å DELE UT ROSER: Det sier ordfører i Austevoll, Helge André Njåstad, som delte ut penger med Frp´s partiprogram. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet. Vis mer

- Det var ikke sånn at vi tømte partikassa, sier Helge André Njåstad.

- Fryktelig tvilsomt AUF-leder i Kvinnherad, Johnny Håvik, ble gjort oppmerksom på stuntet av en kamerat. Han liker det dårlig, og mener det er et forsøk på å kjøpe stemmer. Å betale folk for å stemme, er forbudt.

- Det ser utvilsomt ut som et forsøk på å kjøpe stemmer. Det er en fryktelig tvilsom måte å drive valgkamp på, sier han til Dagbladet.

Men det avviser Njåstad.

- Som å dele ut roser - Det er ikke sånn at de som sa de ville stemme på oss fikk penger og de som sa de ikke ville stemme på oss ikke fikk. Det er ingen kobling der. Dette er det samme som å dele ut roser, capser eller pins. Vi synes det er et større problem at Arbeiderpartiet sier ja til så mange bomstasjoner. Jeg har inntrykk av at det er flere bomstasjoner på Vestlandet enn andre stader. Den ene bomstasjonen etter den andre popper opp, til kraftig irritasjon for pendlere og folk flest. Det er bompenger på alle kanter av Samnanger, sier Njåstad.

- De synes nok at dette var en glup idé, men mange reagerer på at de deler ut kontanter. Rosen er Arbeiderpartiets symbol. Om Frp hadde delt ut epler, hadde jeg ikke hatt noe problem med det, sier Johnny Håvik.

- Kan bli etterforsket - Jeg kan si på generelt grunnlag at kjøp og salg av stememr er straffbart, det følger av straffeloven. Om det har skjedd her, kan jeg ikke ta stilling til. Det er noe politiet eventuelt må ta stilling til ved en eventuell anmeldelse, sier direktør ved Valgavdelingen i Kommunal- og regionaldepartementet, Marianne Riise.

Lensmann i Kvam og Samnanger, Andor Helgheim, hadde ikke hørt om saken før Dagbladet ringte.

- Dette var helt ukjent for meg. Jeg har ikke fått inn noen anmeldelse, men hvis det kommer noe, vil vi se på det. Det var jo litt utradisjonelt, sier Helgheim.

 

Johnny Håvik i AUF sier til Dagbladet at han ikke har tatt stilling til om han vil anmelde saken.