Frp-topp dømt for grovt underslag fra partikasse

Trodde 147 700 kroner var lån. Tillitsvalgt: - Stor personlig tragedie.

TRØBBEL: En framstående, tidligere Frp-politiker er dømt for grovt underslag fra partiets egen kasse. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
TRØBBEL: En framstående, tidligere Frp-politiker er dømt for grovt underslag fra partiets egen kasse. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En politiker i Fremskrittspartiet, som har hatt framtredende verv både i partiet, i regjeringsapparatet og som folkevalgt, er dømt for grovt underslag av 147 700 kroner fra partiets kasse.

En tingrett behandlet saken som en tilståelsessak nylig.

Ekspolitikeren aksepterte straffutmålingen på 75 dagers ubetinget fengsel direkte i forbindelse med tilståelsesdommen.

Politikeren ble løst fra folkevalgte verv og partiverv for flere måneder siden, men straffesaken har først kommet for retten på nyåret i år.

Betalt tilbake

Det går fram av dommen at politikeren hadde betalt tilbake alle pengene før politiet opprettet etterforskning.

Fremskrittspartiet har et organisasjonsutvalg, som håndterer problematiske saker der partimedlemmer med verv er involvert. Leder i utvalget er sentralstyremedlem i Frp og ordfører i Mandal, Alf Erik Andersen.

- Jeg kjenner ikke til denne saken, kontakt hovedkontoret, melder utvalgslederen i en sms til Dagbladet.

Assisterende generalsekretær i Frp, Øistein Lid, styrer sekretariatet til organisasjonsutvalget.

- Jeg kjenner saken, men ikke inngående. Ta kontakt med den tillitsvalgte som har håndtert saken, sier Lid til Dagbladet.

- Stor personlig tragedie

Den tillitsvalgte sier dette til Dagbladet:

- Saken er en stor personlig tragedie. Pengene var tilbake på partiets konto omtrent samtidig som vi ble kjent med saken.

Det kommer ikke fram av dommen hvorfor og hvordan politiet koplet seg til saken.

- Men det var ikke partiet eller noen knyttet til oss som brakte politiet inn i denne saken, sier den tillitsvalgte.

- Hvorfor har ikke partiet anmeldt det som nå er registrert som dom for grovt underslag i strafferegisteret?

- Vi har ikke hatt noen sak å anmelde. Hele beløpet var tilbakeført da vi ble kjent med hva som hadde skjedd, og vedkommende hadde allerede trukket seg fra alle verv, sier tillitsvalgt til Dagbladet.

Dommen beskriver at de 147 700 kronene ble overført fra fylkespartiets konto til politikerens private konto ved fire anledninger i en fireukers periode våren 2018.

- Et lån

«Vedkommende var i en presset økonomisk situasjon. Vedkommende angrer bittert på handlingen. Vedkommende betalte tilbake alle pengene før politiet opprettet etterforskningen», heter det i dommen, som også beskriver rettsforståelsen i saken:

«På tidspunktet for handlingen var vedkommende ikke klar over at handlingen var straffbar, men forstår nå at det vedkommende trodde var et lån er en uberettiget vinning i straffelovens forstand. Vedkommende erkjenner at rettsvillfarelsen ikke kan anses som unnskyldelig».

Endring fra 2005

Hvorfor ble dette en straffesak når fornærmede - fylkesavdelingen i Fremskrittspartiet - ikke oppdaget noe før alle pengene var på plass igjen?

Forklaringen ligger i endringer i straffeloven i 2005.

Etter den gamle straffeloven måtte fornærmede anmelde underslag for at en slik sak skulle munne ut i en såkalt «ubetinget påtale».

Grunnlaget for dommen

Straffelovens § 325, jf § 324:

«for med forsett om en uberettiget vinning for seg selv eller andre rettsstridig å ha forføyet over penger som var betrodd vedkommende. Underslaget er grovt fordi det særlig er lagt vekt på at verdien av det underslåtte er betydelig og det er begått ved brudd på en særlig kilde som følger med et verv.»

Dette punktet er endret. Nå er det tilstrekkelig at saken «har kommet politiet til kjennskap», opplyser uavhengig juridisk ekspertise til Dagbladet.

I denne saken er det politi med påtalemyndighet som har gjort de juridiske vurderingene fram mot rettsapparatet, får Dagbladet opplyst i det aktuelle statsadvokatembetet.

Høyesterett har for noen år siden slått fast at grensen fra «underslag» til «grovt underslag» går ved 100 000 kroner.

På videolink

Rettssaken ble gjennomført med bare dommeren og forsvareren fysisk tilstede av de involverte.

Tiltalte deltok på videolink, såkalt fjernmøte med bildeoverføring, etter eget ønske.

Dagbladet har pratet med forsvareren, men ikke fått kontakt med den dømte selv.

Forsvareren opplyser at det ikke vil bli gitt noen kommentarer til saken fra dømte eller forsvarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer