Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-topp gir seg

- Vi er mange som har lagt bånd på oss selv, sier Tone Ims Larssen til Dagbladet. Hun tar ikke gjenvalg som leder i Oslo Frp, blant annet grunnet interne konflikter.

TAR IKKE GJENVALG: Etter konflikter og en utmattende regjeringstid, ønsker ikke Tone Ims Larssen å lede Oslo Frp lenger. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TAR IKKE GJENVALG: Etter konflikter og en utmattende regjeringstid, ønsker ikke Tone Ims Larssen å lede Oslo Frp lenger. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er riktig at jeg har varslet valgkomiteen om at jeg ikke tar gjenvalg, sier hun til Dagbladet søndag kveld.

Tone Ims Larssen oppgir tre hovedårsaker til at hun nå gir seg: Kompromisser knyttet til regjeringsdeltakelse, konfliktnivået internt i Oslo Frp, og ønsket om å styre sin egen tid.

- Oslo Frp har vært en ryddeoppgave for meg, hvor jeg har måtte bruke mer tid på organisatoriske saker internt enn på politikken. Det gjør selvsagt noe med lysten over tid, sier hun.

- Lei av maktspillet internt

Som Dagbladet tidligere har skrevet, har det over lengre tid vært høyt konfliktnivå i Oslo Frp. Som leder av Oslo Frp var Ims Larssen en del av disse sakene. Blant konfliktene var en krangel om en proseccoregning etter et julebord.

Som Dagbladet avslørte, ble det også varslet mot Ims Larssen. Varslene ble lagt bort.

- Det er nok en maktkamp der vi nå ser at noen ønsker min posisjon, og andre blir sendt ut for å slåss, sa Ims Larssen om varslene den gang.

I dag er Ims Larssen klar på at hun er lei maktspillet i egne rekker.

- Jeg er lei av å se folk sette egeninteresser og maktspill framfor partiet vårt. Igjen og igjen har jeg sett flotte mennesker - sultne på å gjøre en forskjell - som slukes av egeninteresser etter kort tid i politikken.

Svakt valg

Oslo Frp gjorde et svakt valg i Oslo i år og fikk bare 5,3 prosent av stemmene i hovedstaden. Oslo Frp er dermed det åttende største partiet i Oslo de neste fire åra.

Ims Larssen sier hun som leder selvsagt tar sin del av ansvaret for det svake valgresultatet i Oslo.

- Vi gjorde et dårlig valg på min vakt, og det er ikke til å legge skjul på. Det spiller selvsagt også inn i min beslutning, men det har også vært viktig for meg å få tilbake litt kontroll over hverdagen. Jeg har drevet med politikk i 25 år, og det er en slitsom tilværelse hvor møtekalenderen dikterer dagen din, forteller hun.

Kompromisser

Tone Ims Larssen er også tydelig på at seks år i regjering har fratatt henne en hel del glød for politikken. Frp i regjering ble for grått og utydelig, mener hun.

- Det har vært mye kompromisser og «grå» profil over Frp de siste åra. Over lang tid er vi mange som har måttet legge bånd på oss selv. Partiene vi har samarbeidet med har omtalt meg som en person med «dårlig menneskesyn» og «lav moral». Da er det vanskelig å få til et godt samarbeid, sier hun, og legger til:

- Jeg har ofte opplevd en voldsom arroganse i møte med Venstre-ledelsen.

«Kuppforsøk» i 2018

Det har over lang tid vært interne uroligheter i Oslo Frp, hvor en liberalistisk del av lokallaget er uenig i kursen dagens ledelse har staket ut for partiet. Spesielt går diskusjonen rundt hvor høyt partiet skal snakke om innvandring.

Maktkampen i lokallaget kulminerte i det såkalte «kuppforsøket» 3. desember 2018, da Tone Liljeroth tok - og tapte - kampvotering om listetoppen mot Aina Stenersen.

Kilder Dagbladet snakket med i Oslo Frp beskrev den gang Grünerløkka Frps forslag om å gi førsteplassen til Liljeroth som et kuppforsøk - et kupp de mente partikontoret sentralt sto bak.