Frp-topp kastet ut: - Oslo Frp lagt ned

Fylkesleder Geir Ugland Jacobsen er kastet ut av Frp. Det bekrefter han overfor Dagbladet. Han sier sentralstyret i partiet i kveld har «lagt ned Oslo Frp».

PÅ KANT MED PARTIET SENTRALT: Fylkesleder i Oslo Frp Geir Ugland Jacobsen risikerer å bli kastet ut av partiet. Video: Steinar Suvatne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sentralstyret i Frp har i ettermiddag ekskludert fylkesleder Geir Ugland Jacobsen.

Samtidig settes hele Oslo Frp under administrasjon.

- Jeg reagerer mest på at fylkeslaget nå legges ned. Takhøyden i partiet er nå i praksis ikke-eksisterende, sier Ugland Jacobsen.

- Dette som har skjedd i kveld er ganske sensasjonelt, legger han til.

Det ble nylig åpnet eksklusjonssak mot ham, etter flere opprivende konflikter med partiledelsen sentralt. Ugland Jacobsen har frontet flere kontroversielle standpunkter blant annet i innvandringspolitikken, klimapolitikken og utenrikspolitikken.

- Jeg aner at det kommer til å bli en ganske kraftig reaksjon på dette blant medlemmene og velgerne, sier han.

Siv-kritikk

Ugland Jacobsen har blant annet kritisert partileder Siv Jensen åpent i pressen, og ikke villet love henne listetoppen i Oslo Frp. Han forteller i kveld hovedproblemet ifølge sentralstyret er at han skal ha «sådd tvil om Siv Jensens rolle».

- Jeg har ingen personlig antipatier mot Siv. En slik eksklusjon er en del av spillet, og det kan ha en stor nedside ikke bare for meg, men også for partiet, fortsetter Ugland Jacobsen, som legger til at han nå vil vurdere å melde seg inn i et annet parti.

Han retter nå en bredside mot Siv Jensen:

- Jeg har nesten aldri sett Siv Jensen på møtene. Jeg har savnet henne i Oslo Frp. Det er veldig viktig at stortingspolitikere engasjerer seg i sin hjemkrets, sier Ugland Jacobsen, som ikke vil avvise at Jensen kan ha bidratt til Oslo Frp's svake valgoppslutning de siste åra.

- Lei meg

Ugland Jacobsen sier han ble feiltolket da han i sommer ikke ville love Jensen førsteplassen på Oslo Frp's liste.

- Jeg er lei meg på partiets vegne, jeg tror dette er strategisk veldig galt å gjøre. Jeg mener vi må gjenopprette kontakten med Frp-velgerne, som er en stor del av folket. Men da må vi spille kortene riktig, i dag er meningsmålingene egentlig katastrofalt dårlig.

Siv: - Et problem

Den ekskluderte fylkeslederen sier han har fått mange meldinger fra Frp-ere som sier de vil følge ham ut døra fra partiet.

Partileder Siv Jensen bekrefter at Oslo Frp er lagt under administrasjon.

- Oslo Frp har blitt et problem for mange i partiet. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra tillitsvalgte og folkevalgte over hele landet og reaksjoner fra velgere som er bekymret for utviklingen i Oslo. Derfor tar vi nå tak i dette, sier partileder Siv Jensen i en pressemelding tirsdag kveld.

- Oslo Frpå har blitt et problem for mange i partiet. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra tillitsvalgte og folkevalgte over hele landet og reaksjoner fra velgere som er bekymret for utviklingen i Oslo. Derfor tar vi nå tak i dette, fortsetter Jensen.

- Skader partiet

Anklagen mot Ugland Jacobsen kommer fra organisasjonsutvalget i fylkeslaget.

Oslo Frp har lenge vært et problem for partiet sentralt, særlig på grunn av en ytterliggående fløy som ønsker å gjøre Frp til et «nasjonalkonservativt fyrtårn».

Fylkeslederen tilhører fløyen i fylkeslaget som ønsker å ta Frp i en nasjonalkonservativ retning. Den kampen har bidratt til å svekke Ugland Jacobsens posisjon i partiet sentralt.

«For det første om dine offentlige uttalelser er av en slik karakter at det bidrar til å skade partiet og/eller partimedlemmers omdømme på en slik måte at det er i strid med partiets regelverk. For det andre om dine uttalelser har vært forankret i vedtak i fylkesstyret i samsvar med partiets vedtekter og retningslinjer, eller om du i rollen som fylkesleder har gått ut over de fullmakter fylkeslederen har», heter det i anklagen.

Det kom også anklager om at Ugland Jacobsen har bidratt til å splitte partiet gjennom tøffe uttalelser i media.

- Jeg skulle gjerne sett en del av de utsagnene annerledes presentert. Men å si at jeg på grunn av det skal ekskluderes, det blir et veldig tynt grunnlag, sa Ugland Jacobsen da anklagen nådde pressen.

Kilder: - Overrasket

Dagbladet har snakket med en rekke kilder i Oslo-partiet og personer med kjennskap til saken. Flere uttrykker overraskelse over at eksklusjonssaken kommer opp nå, siden den i all hovedsak omhandler forhold som stammer fra i sommer og tidlig høst.

I et intervju med Dagbladet i august sa Ugland Jacobsen at han har droppet begrepet nasjonalkonservativ og i stedet vil bruke nasjonalliberalistisk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer