Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-topp utfordrer Anundsen til å få opp farta: - Dette går ut over sikkerheten til alle i Oslo

Oslo Frp vil ha tre nye politihelikoptre. Justisminister- og beredskapsminister Anders Anundsen kan ikke love at han vil stemme for forslaget.

VIL HA NYE HELIKOPTRE - NÅ: Aina Stenersen, leder for Oslo Frp, sier det går på sikkerheten løs å ikke ha flere og bedre politihelikoptre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
VIL HA NYE HELIKOPTRE - NÅ: Aina Stenersen, leder for Oslo Frp, sier det går på sikkerheten løs å ikke ha flere og bedre politihelikoptre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Under Frps landsmøte i helga legger Oslo Frp fram en resolusjon om å kjøpe tre nye politihelikoptre i hovedstaden. 

Men resolusjonen burde ikke vært nødvendig, ifølge Aina Stenersen, leder i Oslo Frp. Hun setter spørsmålstegn ved at regjeringen og justisminister Anders Anundsen (Frp) ennå ikke har anskaffet nye politihelikoptre etter snaut tre år ved makta. 

- Situasjonen er kritisk nå. De to helikoptrene Oslo-politiet har må inn til service etter kun én time i lufta. Dette går ut over sikkerheten til alle i Oslo, hevder Stenersen.

22. juli-kritikk Stenersen viser til 22. juli-gjennomgangen når hun argumenterer for de nye helikoptrene. Under terroren 22. juli hadde politiet ett helikopter til disposisjon, og fikk kritikk for å ha for svak beredskap i lufta, blant annet grunnet avvikling av fellesferie. 

Snart fem år senere har politiet nå dobbelt så mange helikoptere: To. Beredskapen er også blitt døgnkontinuerlig, uavhengig av ferie og helligdager. Stenersen mener likevel at dette ikke er godt nok, blant annet på grunn av den tekniske standarden til de to helikoptrene. 

- Myndighetene må følge opp kritikken som kom i etterkant av 22. juli. Da så vi tydelig hvor dårlig stilt politiets helikoptre var, og i årene som er gått har også terrortrusselen rundt oss blitt tydeligere, sier Stenersen, og viser blant annet til terrorangrepet i Brussel. 

I Sverige kjøpte forsvaret for kort tid tilbake 15 nye helikoptre, blant annet for bedre beredskapen innenriks. 

Håper Anundsen lytter Stenersen mener derfor det burde være en selvfølge at norske oljekroner rekker også til nye politihelikoptre. Hun mener regjeringen kan, hvis den virkelig vil.

- Regjeringen har ikke prioritert saken, men det burde vi gjøre - uansett kostnad. Om vi kan bruke 10 milliarder på flyktninger i nærområdene, burde vi ha råd til tre nye politihelikoptre også. Det er veldig alvorlig dersom myndighetene ikke prioriterer dette nå, sier Frp-profilen videre. 

- Burde justisminister Anundsen ha gjort noe?

- Anundsen har gjort en god jobb, men jeg håper han tar resolusjonsforslaget vårt til etterretning.

- Er du skuffet over ham i denne saken?

- Nå ønsker vi å se framover og løfte denne saken ytterligere, svarer Stenersen. 

Politi i ambulansehelikopter Anders Anundsen avviser somling, og sier regjeringen er på ballen.

- Vi jobber med saken i departementet nå etter at vi har fått innspill fra politiet, sier han til Dagbladet.

- Hvorfor har du ikke prioritert nye politihelikoptre tidligere?

- Det har vi gjort. Det er derfor politiet har kommet med dette forslaget, svarer han.

Anundsen sier også at det ikke er riktig at beredskapen i lufta er uforandret siden 22. juli. Blant annet viser justisministeren til at ambulansehelikoptre nå kan brukes til å frakte politistyrker og at man har gått fra ett til to helikoptre. 

Kan ikke love helikopter-ja - At ingenting er gjort siden 22. juli er feil. Det er dobbelt så mange politihelikopter, det var ett i 2011, det er ansatt mange flere for å sikre oppetid på helikoptrene, responstiden for transportstøtte er halvert. Vi har kjøpt 16 nye redningshelikoptre som også skal kunne brukes av politiet, vi har nylig inngått avtale om bruken av ambulansehelikopter til transport av politi, sier Frp-profilen. 

Justis- og beredskapsministeren vil ikke uten videre love å stemme for Aina Stenersens forslag.

- Jeg avventer sluttresultatet etter redaksjonskomiteens gjennomgang. Men jeg er helt enig i intensjonen og vi jobber med saken i departementet nå etter at vi har fått innspill fra politiet.

JOBBER MED NYE HELIKOPTRE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sier beredskapen i lufta er blitt bedre siden 22. juli-terroren. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
JOBBER MED NYE HELIKOPTRE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sier beredskapen i lufta er blitt bedre siden 22. juli-terroren. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hele Norges coronakart