FOR OG MOT: Helge André Njåstad er for kommunereformen, men stemmer mot sammenslåing for sin hjemkommune Austevoll. Han forsikrer at kommunen bør slå seg sammen, men ikke ennå. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FOR OG MOT: Helge André Njåstad er for kommunereformen, men stemmer mot sammenslåing for sin hjemkommune Austevoll. Han forsikrer at kommunen bør slå seg sammen, men ikke ennå. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Frp-toppen sier ja til kommunesammenslåing på Stortinget. Stemmer nei i hjemkommunen

- Dette er på ingen måte dobbeltkommunikasjon, sier Helge André Njåstad. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i høst lovet Ap-leder Jonas Gahr Støre å skrote Jan Tore Sanners omdiskuterte kommunereform - dersom han og Arbeiderpartiet vinner valget neste år.

«Sanner, din reform er over med dine dager», sa Støre og fikk passet påskrevet av lederen av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad.

- Jeg tviler på at Støre har sine egne ordførere i ryggen når han vil skrinlegge en reform som er nødvendig for landet og som allerede er godt i gang, sa Frp-toppen til Dagbladet.

Njåstad, som også sitter i kommunestyret i hjemkommunen Austevoll i ytre Midthordaland, har lenge vært en tydelig støttespiller til fordel for Sanners kommunesammenslåinger. Han skrev også en kronikk i Dagbladet hvor han slo fast at velgerne fortjener å vite hva Støre egentlig vil med kommunestrukturen i Norge.

Ja i Oslo, nei i Austevoll

Men i sin egen hjemkommune stemmer Njåstad ned forslag om sammenslåing.

Da kommunestyret hans i vår skulle votere over sammenslåing med naboen Bjørnafjorden stemte Njåstad nei, i takt med resten av kommunestyret. Dette framkommer tydelig av møtereferatet. Njåstad nekter likevel for at han tar på én hatt når han er i Oslo, og en annen når han er hjemme på Austevoll.

- Som kommunestyrerepresentant i Austevoll har jeg vært tydelig på at kommunen må stå alene til fastlandsforbindelsen er på plass, bekrefter han overfor Dagbladet.

- Er det dobbeltkommunikasjon å snakke om sammenslåinger i Oslo, men stemme mot dette i hjemkommunen?

- Nei, dette er på ingen måte dobbeltkommunikasjon. Det er stor forskjell på Austevoll som ligger 35 min fra fastlandet og med en ferge som bare går av og til og til kommuner der rådhusene ligger et steinkast fra hverandre.

- Helt ulogisk

Kommunereformen er en av regjeringens store prestisjeprosjekter og har hittil endt med 27 sammenslåinger. To år etter at fylkesmennene fikk i å oppdrag å igangsette prosessen, ser det ut til at antallet kommuner vil bli redusert fra 428 til 390.

MØTEPROTOKOLL: Det var dette kommunestyremøtet i mars i år hvor Austevoll voterte over en sammenslåing med Bjørnafjorden.
MØTEPROTOKOLL: Det var dette kommunestyremøtet i mars i år hvor Austevoll voterte over en sammenslåing med Bjørnafjorden. Vis mer

Med rundt 5000 innbyggere er Austevoll godt under innbyggertallet Sanners reform betrakter som ideelt for en norsk kommune i framtiden. Likevel mener ikke Njåstad at øyakommunen hans bør slå seg sammen. I sin utredning foreslo ekspertutvalget at norske kommuner ikke skulle ha færre enn 15.000- 20.000 innbyggere etter reformen.

- Den saken det vises til dreier seg om Bjørnefjorden og den kommunen grenser ikke Austevoll til i dag. Det ville vært helt ulogisk å måtte kjøre gjennom Bergen kommunene for å komme til kommunesenteret.

Sammenslåing - men ikke nå

Han sier det finnes gode argumenter for at øykommuner som hans egen Austevoll bør slippe unna kommunereformen til Sanner, spesielt grunnet lange avstander mellom nabokommunene.

- Jeg har i hele kommunereformprosessen vært tydelig på at Norge sin geografi er slik at det også må være mindre kommuner. Dette gjelder spesielt øykommuner og kommuner i Finnmark, sier Njåstad videre.

Frp-toppen, som var ordfører på Austevoll fra 2003 til 2013, understreker at han ønsker at øykommunen skal slå seg sammen med naboer, bare ikke nå.

- Ja, når Austevoll er knyttet til fastlandet er det naturlig for å skape en enda sterkere kommune, avslutter Njåstad.

Støre lovet å skrote reformen

Dersom det blir et maktskifte etter valget i 2017, har Jonas Gahr Støre sagt at han kommer til stoppe den reformen kommunalminister Jan Tore Sanner (H) jobber for.

Ap-lederen er likevel for en kommunereform, men i en annen form enn den Sanner foreslår.

- Det å ha en løpende diskusjon med andre virkemidler, med en annen holdning og med et annet samspill med kommuner og regioner i Norge, det kommer Ap til å ta med seg inn i neste periode og i perioden etter. Endringen i struktur for å sikre bedre tjenester og godt demokrati stopper ikke, den går ikke ut på dato, sa Støre til partiets landsstyremøte i september i år.

I vår gikk flere eksperter ut og advarte mot at den norske kommunereformen kunne ende opp som reformen i Finland - hvor man etter tre mislykkede frivillige forsøk nå istedet går inn for å innføre et fylkesnivå for første gang.

Samtidig viser erfaringer fra Danmark og Finland betydelige økonomiske gevinster ved sammenslåinger. Kommunene som slo seg sammen der har fått bedre økonomistyring enn de hadde før og styres bedre enn kommunene som ikke slo seg sammen.